Tvxs/Ανάλυση
09:50 | 04 Σεπ. 2014
Μέσα στη βαβούρα των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ που καθορίστηκαν από τη σύγκρουση Βενιζέλου – Παπανδρέου χάθηκε η έκπληξη που επεφύλαξε στην κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εκφράζοντας, στην ομιλία του στο Ζάππειο, την εκτίμηση ότι είναι θέμα λίγου χρόνου να στηθούν κάλπες και ότι η συμφωνία για το χρέος δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.
Παρόλο που ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε σαφώς κίνηση στήριξης του Ευ. Βενιζέλου, ειρωνευόμενος τον Γ. Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν» και καταγγέλλοντας τις αποδοκιμασίες των κλακαδόρων, δεν συντήρησε την κυβερνητική θεωρία περί τέλους των μνημονίων και της Τρόικας, ούτε περί βέβαιης προεδρικής εκλογής που θα εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα μέχρι το 2016. Και αυτά ενώ ήταν οξύς στην κριτική του για τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο εγκάλεσε με άμεσο και έμμεσο τρόπο για «ασυνείδητη υποσχεσιολογία» και για λαϊκισμό.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε τις μικροκινήσεις. Ο χρόνος που διαθέτουμε είναι όλο και πιο περιορισμένος. Μας διαβεβαιώνουν ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν σύντομα, αλλά οι ενδείξεις δείχνουν ότι όλα είναι αβέβαια» είπε στην αρχή της ομιλίας του, χωρίς να κρύψει ότι θεωρεί πιθανή την προσφυγή στις κάλπες. Η παρέμβασή του αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού σαφώς εκφράζει αμφιβολία προς τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλιστούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται για την εκλογή νέου προέδρου της δημοκρατίας.
Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός αποδόμησε την προπαγάνδα σχετικά με το Παρίσι, ότι με το ταξίδι των κυβερνητικών στην πόλη του φωτός τελειώνει η εποπτεία από την Τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με αγωνία, που προκάλεσε η συνεχής ειδησεογραφία για επικείμενες σημαντικές εξελίξεις, περιμένουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι. Θα απελευθερωθούμε ή όχι από την τρόικα, θα ρυθμίσουμε ή όχι την αποπληρωμή του χρέους; Η συνάντηση στο Παρίσι είναι όμως μια από τις πολλές που έχουμε μπροστά μας. (…) Η θρυλούμενη ανάκτηση της δυνατότητάς μας να αποφασίζουμε εμείς και μόνοι μας για όλα τα προβλήματά μας δεν πρόκειται να υπάρξει. Ο προϋπολογισμός της χώρας θα συνεχίζει να εγκρίνεται από την Ένωση. Η Ένωση θα καθορίζει στόχους για τα ελλείμματα και το χρέος στους οποίους θα πρέπει να συμμορφωνόμαστε, αλλιώς θα μας επιβάλλονται πρόστιμα. Η Ευρωζώνη θα επιμένει σε μη αρεστές από πολλούς μεταρρυθμίσεις σύμφωνα είτε με τις γενικές συμφωνίες που υπάρχουν είτε με τις ειδικές συμφωνίες που θα προκύψουν κατά τη ρύθμιση του χρέους».
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο Κ. Σημίτης διατύπωσε με μεγάλη βεβαιότητα την εκτίμηση ότι «η ρύθμιση του χρέους θα αργήσει». «Ακόμη – εξήγησε – δεν έχει καν συσταθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα κάνει τις πρώτες προτάσεις ώστε να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη ακόμη δεν έχει διαμορφώσει μια άποψη αν θα επιδιωχθεί μια ειδική λύση για την Ελλάδα ή μια λύση εφαρμόσιμη και σε περιπτώσεις άλλων χωρών».
Είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με ευρωπαϊκά κέντρα, είναι πολύ καλά ενημερωμένος για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είχε πρώτος αναφερθεί στο ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, όταν δεν ήταν καθόλου ορατή η οικονομική κατάρρευση και όσα ακολούθησαν.