Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΔΕΘ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
«300.000 νέες θέσεις εργασίας, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δεν θα γίνουν αποδεκτές οι δεσμεύσεις του Μνημονίου»
Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ
Το γενικό περίγραμμα των 100 πρώτων ημερών με την Αριστερά ως κυβέρνηση ξετυλίγεται σταδιακά από τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της ΔΕΘ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τους βασικούς άξονες αυτού του προγράμματος.
Πρώτη γεύση αυτών των ανακοινώσεων πήραμε τις μέρες που προηγήθηκαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιάννη Δραγασάκη, με την ιδιότητά του ως υπευθύνου της αρμόδιας Επιτροπής, εκφράζοντας και οι δύο την πρόθεση να δοθεί επείγουσα προτεραιότητα στην ενίσχυση των ασθενέστερων και των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται στα χρόνια του Μνημονίου.
Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η εξαγγελία του κ. Τσίπρα για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΣΕΒ, δίνοντας σε γενικές γραμμές το στίγμα των εξαγγελιών που θα ακολουθήσουν στη Θεσσαλονίκη. Θέτοντας ταυτόχρονα κεντρικά τον στρατηγικό στόχο για διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους που θα συνοδεύεται από περίοδο χάριτος στην εξυπηρέτησή του και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του καθώς και την εφαρμογή προγράμματος παραγωγικών επενδύσεων, με σκοπό την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους, γνωρίζοντας ότι, έπειτα από τέσσερα χρόνια βαριάς ύφεσης και λιτότητας, η παροχολογία δεν εξυπηρετεί το ηθικό στίγμα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτάσσει, αλλά και γιατί τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ακόμη άγνωστα στο οικονομικό επιτέλειο. Γι’ αυτό και είναι συγκρατημένοι, άλλωστε μεσολαβεί εντός της εβδομάδας η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου εκεί θα γίνει η τελική επεξεργασία των ανακοινώσεων που θα γίνουν στο περιθώριο της ΔΕΘ.
Παρά ταύτα, ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη έχοντας προηγουμένως ανακοινώσει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την πρόθεσή του για πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής καθώς και την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ και από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε βιώσιμες φορολογικές ελαφρύνσεις με επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και επιστροφή φόρου, ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 200.000 με 300.000 θέσεων εργασίας -τα χρήματα που θα δοθούν για το πρόγραμμα, θα επιστραφούν στο Δημόσιο με αύξηση των εισφορών στα Ταμεία- και ρύθμιση των «κόκκινων δανείων». Δίχως να αποκλείεται η σύσταση ειδικού φορέα με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου που θα ασχολείται αποκλειστικά με το μείζον θέμα των «κόκκινων δανείων».
Προκύπτουν, όμως, δύο σημαντικά ερωτήματα. Το πρώτο αφορά το κρίσιμο ζήτημα, πού θα βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθούν αυτά τα φιλολαϊκά μέτρα, λ.χ., τα 5 δισ. για τη δημιουργία των θέσεων εργασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την απάντηση με την επίσκεψή του στο ΣΔΟΕ, στέλνοντας, παράλληλα, ισχυρό μήνυμα ότι τελειώνει η ασυλία των οικονομικά ισχυρών και των φοροφυγάδων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την επίσκεψη και την ενημέρωση που του έγινε, κατήγγειλε ότι συνεχίζεται το πάρτι φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών αναφέροντας ότι μέσα σε δύο χρόνια έχουν ελεγχθεί μόλις 25 από τις συνολικά 2.062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ και απέδωσε την υποστελέχωση της οικονομικής υπηρεσίας ελέγχου σε πολιτική σκοπιμότητα.
Προανήγγειλε δε τη δημιουργία και στελέχωση ειδικής υπηρεσίας που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Τέτοιες υποθέσεις που εκκρεμούν, εκτός της λίστας Λαγκάρντ, είναι: η λίστα Λουξεμβούργου, η λίστα Ελλήνων με σκάφη υπό ολλανδική σημαία, η λίστα Ελλήνων με ακίνητα στο Λονδίνο, η λίστα «Νικολούδη», το «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων, οι υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, οι έλεγχοι στις επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Το δεύτερο ερώτημα αφορά τις δεσμεύσεις που οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει με τους δανειστές. Σε αυτό το ερώτημα απάντησε ο Νίκος Βούτσης, διαμηνύοντας ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οι δεσμεύσεις του Μνημονίου. Ερωτηθείς σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ και πώς αυτά θα εφαρμοστούν καθώς έρχονται σε αντίθεση με τα μνημονιακές υποχρεώσεις, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξέφρασε την πρόθεση της Αριστεράς για ρήξεις με τους δανειστές, λέγοντας: «Είναι μέσα στο πακέτο της σκληρής αντιπαράθεσης που θα υπάρξει, διότι δεν δεχόμαστε τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Θέλω να είναι πάρα πολύ σαφές» είπε και πρόσθεσε, αναφερόμενος στο παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ: «Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αλλαγή με ένα άλλο φορολογικό σύστημα, προφανώς θα μας φέρει κάτω και από το μισό από τα προσδοκώμενα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι μέσα στις δεσμεύσεις. Εμείς δεν δεχόμαστε αυτές τις δεσμεύσεις».
Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014