καρπάτσιο (carpaccio) βοδινού
Το καρπάτσιο είναι ένα γνωστό ιταλικό ορεκτικτό από ωμό κρέας βοδινού ή σολωμού ή τόνου.
Το καρπάτσιο λοιπόν εφευρέθηκε την δεκαετία του ’50 σε ένα μπαρ στην Βενετία με το όνομα Harry’s Bar. Όταν το επισκεύθηκε η κόμισσα Amalia Nani Mocenigo (Αμαλία Νάνι Μοτσένιγκο) ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη πως ο φυτοφάγος γιατρός της της συνέστησε να τρώει μόνο ωμό κρέας. Έτσι λοιπόν ο Giuseppe Cipriani (Τζουζέπε Τσιπριάνι- ο ιδιοκτήτης) της έφτιαξε ένα πιάτο με ωμό βοδινό κρέας και γαλλική μουστάρδα Dijon (Ντιζόν).
Το όνομα του πίατου Carpaccio το εμπνεύστηκε από τον Βενετσίανο ζωγράφο Vittore Carpaccio καθώς τα χρώματα του πίατου του θυμίζαν αυτά που χρησιμοποιούσε ο ζωγράφος στα έργα του.
http://trupiakaltsa.wordpress.comπηγή: http://en.wikipedia.org/
σολωμός carpaccio
«Αν μετά από 40 μέρες νηστείας, μου βάλεις μπροστά μου μια μπριζόλα και ένα ψάρι , το ψάρι θα φάω….. εκτός αν είναι σολομός . Και ενώ έχω αδυναμία στα λιπαρά ψάρια , ο σολομός με μπουχτίζει. Η σημερινή προσπάθεια ήρθε να μου αλλάξει την κάκιστη άποψη που είχα . Θαρρείς και εξαφανίστηκε η βαριά γεύση και η έντονη λιπαρότητα. Πάρα μα πάρα πολύ καλός.»