ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΤΑΝΙΤΣΑ
Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ g.kiousis@eleftherotypia.net
Το μικρότερο σε μέγεθος και πληθυσμό μετά τους Παξούς νησί των Ιονίων Νήσων, αλλά πασίγνωστο για την πατρίδα όπου βασίλευε ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Εχει συνολικό πληθυσμό 3.084 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Πρωτεύουσα, το Βαθύ. Το νησί πήρε το όνομά του από τον Ιθακο, πρώτο κάτοικο του νησιού (γιος του Πτερέλαου και αδελφός του Πολύκτορα και του Νήριτου ή, κατά τη μυθολογία, γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιμέλης).
Σύμφωνα με άλλη υπόθεση, το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιθή (=εύθυμος) ή από τη φοινικικής καταγωγής λέξη Utika (=αποικία) ή από τη λέξη Ιθύς (=απότομος). Μιλάμε με το νεοφώτιστο δήμαρχο Ιθάκης Διονύσιο Στανίτσα.
– Ο χρόνος κυλάει γρήγορα, ενώ το νησί έχει μείνει πίσω;
«Δυστυχώς η Ιθάκη δεν κατάφερε να απορροφήσει κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία άλλαξαν την εικόνα σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Ετσι, το νησί μας παρουσιάζει υστέρηση υποδομών σε όλα τα επίπεδα. Δεν έχουμε αεροδρόμιο, τα λιμάνια μας παρουσιάζουν εικόνες υποβάθμισης, το οδικό μας δίκτυο είναι εγκαταλειμμένο και οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου -ειδικότερα η καθαριότητα-, χωρίς τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό, μετά βίας καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Και έχουμε μια δραματική επιδείνωση της ζωής μας αμέσως μετά την κατάργηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ιθάκης με την Πάτρα. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το νησί, το οποίο μας έφερε μερικές δεκαετίες πίσω».
– Γιατρούς και δασκάλους έχετε στο νησί;
«Στο Κέντρο Υγείας του νησιού υπηρετούν ένας καρδιολόγος, μία παθολόγος, ένας γενικός γιατρός, μία παιδίατρος και μία οδοντίατρος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι τέσσερις θέσεις αγροτικών γιατρών, δύο στο Κέντρο Υγείας και δύο στο Περιφερειακό Ιατρείο Σταυρού, που είναι ακάλυπτες εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτά τα κενά δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του Κ.Υ., καθώς τις συχνές διακομιδές στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς πρέπει να συνοδεύει γιατρός. Πρόβλημα δασκάλων και καθηγητών αυτή τη στιγμή δεν έχουμε».
– Ζητήσατε από τον υπουργό Οικονομικών να εξαιρεθείτε από τον ΕΝΦΙΑ όπως η Κεφαλονιά;
«Αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μου έστειλα επιστολή στον υπουργό, εξηγώντας του τους λόγους για τους οποίους πρέπει και η Ιθάκη να συμπεριληφθεί σ’ αυτή την εξαίρεση».
– Διαβάσαμε πως η Οξυά, που ανήκει στο δήμο σας, θα καταστεί νησί τέχνης, πολιτισμού και φιλοξενίας. Θα βοηθήσει την Ιθάκη και το Ιόνιο η επένδυση που κάνει ο εμίρης του Κατάρ;
«Κι εγώ διάβασα ό,τι κι εσείς. Στο δήμο δεν έχει έρθει ακόμη καμία επίσημη ενημέρωση. Σίγουρα όμως μια επένδυση τέτοιου μεγέθους και φιλοσοφίας θα συνεισφέρει στην παγκόσμια προβολή της περιοχής».
– Εχετε δει τις περιβαλλοντικές μελέτες του έργου;
«Οπως σας είπα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση στο δήμο. Καμία μελέτη δεν έχουμε δει και όλες οι πληροφορίες φτάνουν σ’ εμάς από τα ΜΜΕ».
– Η παρούσα επένδυση θα βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη;
«Αν η επένδυση πληροί τις προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την περιβαλλοντική αξία της περιοχής, σίγουρα θα προσφέρει στον τόπο. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτεία έχει υποχρέωση να διαφυλάξει ό,τι αξίες έχει ο τόπος μας. Ας μην ξεχνάμε ότι τα σπουδαιότερα προϊόντα της πατρίδας μας ήταν πάντα ο φυσικός και πολιτιστικός της πλούτος. Ο πολιτισμός της. Η ανάμειξη αυτών με νέα, άγνωστα σε μας προϊόντα, απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς για να μη χάσουμε ό,τι έχουμε. Αν αυτά ακούγονται “συντηρητικά”, ναι, είμαι συντηρητικός, με την έννοια ότι πρέπει με κάθε τρόπο να συντηρούμε τις αξίες μας».
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014