(Άρθρο μου στην Real News 21.9.2014)
Οι έξι παράμετροι που συνθέτουν την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι: Φτώχεια, ανεργία, εκπαίδευση, κοινωνική συνοχή, «ισορροπία» των γενεών και υγεία. Ε, λοιπόν η χώρα μας είναι η τελευταία μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ στην εξασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το ίδρυμα Μπέρτσελσμαν. Συγχρόνως, παρ’ ότι οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα φορολογούνται με υψηλότατους φορολογικούς συντελεστές, η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ 140 χωρών όσον αναφορά στον βαθμό καλής διαχείρισης των φόρων που καταβάλλουμε!
Αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε αν όντως θέλουμε να επανιδρύσουμε και να καταστήσουμε ανταγωνιστικό το θλιβερό μας κράτος. Ακόμη και τα απηρχαιωμένα επιμελητήρια της χώρας μας έχουν ως μοναδικό σκοπό να νέμονται τις εισφορές των μελών τους.
Οι άλλοτε κραταιές ελληνικές εταιρίες χάλυβος βρίσκονται στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής – όπως και πολλές άλλες βιομηχανίες – λόγω του δυσβάστακτου ενεργειακού κόστους, ενώ μήνες τώρα περιμένουν ματαίως την εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση μείωσή του.
Η οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει πλήρως και κάποιοι πιστεύουν ότι θα τη σώσει ένα υπουργείο οικονομικών, που δεν είναι σε θέση να υπολογίσει ούτε τον ΦΠΑ, ή ένα εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα που ευαγγελίζεται την επανίδρυση του κράτους που μας κατέστρεψε.
Στο εμπόλεμο Ισραήλ λειτουργούν σήμερα 285 κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης τα οποία ανήκουν κυρίως σε πολυεθνικές εταιρίες και εμείς πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθεί η χώρα μας πότε παζαρεύοντας με την τρόικα, πότε εκλιπαρώντας την κυρία Μέρκελ και πότε απειλώντας ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο (!).
Εδώ και τώρα τα «μεγάλα» κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν τους κανόνες μιας εθνικής επενδυτικής πολιτικής. Μόνο έτσι θα μας πάρουν στα σοβαρά οι επενδυτές και η ΕΕ. Γιατί αν περιμένουμε να δούμε προκοπή από την ασυνάρτητη τηλεοπτική μπουρδολογία των κομμάτων, σίγουρα άδικα περιμένουμε. (Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης δεν κάνει κακό μόνο στον εαυτό της, αλλά κυρίως στη χώρα. Δεν φθάνουν τα 80 δις που «πέταξαν» από τις τράπεζες; Θέλουμε να «πετάξουν» και τα υπόλοιπα;)
Σημείωση:
Ακούω καθημερινά ότι η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με δέος τα ευρήματα της Αμφίπολης! Εγώ πάντως το μόνο που παρακολουθώ με «δέος» είναι το γελοίο σήριαλ που έχει «στηθεί» γύρω από την Αμφίπολη και δυσκολεύομαι να πιστέψω στη νεοελληνική μας ένδεια. Εύχομαι φυσικά τα καλύτερα ευρήματα για τον ελληνισμό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι: Ο κόσμος αναγνωρίζει το δέντρο από τα φρούτα του και όχι από τις ρίζες του.