Εντονους τριγμούς στην αγορά, επιχειρηματική και τραπεζική, αλλά και νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει η απόφαση της Τειρεσίας Α.Ε. να προσφέρει, έναντι αντιτίμου, πρόσβαση στα αρνητικά στοιχεία για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα τα οποία αντλεί από τις τράπεζες.
Οι αντιδράσεις εκδηλώνονται σε όλα τα μέτωπα, με προεξάρχοντα τον επιχειρηματικό κόσμο που εκφράζει την αγανάκτησή του για το κερδοσκοπικό παιχνίδι το οποίο παίζεται, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, στην πλάτη των χειμαζόμενων επιχειρήσεων και στα συντρίμμια που άφησε πίσω της η κακοδιαχείριση των ίδιων των τραπεζών την εποχή του άλογου δανεισμού.
Την ώρα που στελέχη της Τειρεσίας Α.Ε. τονίζουν ότι στόχος είναι να γίνει εύκολος ο έλεγχος της αξιοπιστίας των επιχειρήσεων και μέσα από αυτή τη διαδικασία να προστατευθούν οι φερέγγυες εταιρείες, οι φόβοι ότι τελικά οι επιχειρήσεις θα μείνουν απροστάτευτες και εκτεθειμένες στα αδιάκριτα και συχνά κακόβουλα βλέμματα ανταγωνιστών κορυφώνονται, ενώ διατυπώνονται σοβαροί προβληματισμοί για την ηθική διάσταση του ζητήματος.
Με τη νέα υπηρεσία η Τειρεσίας Α.Ε. ξεκλειδώνει στην πράξη τη «μαύρη λίστα», προσφέροντας με το αζημίωτο θέα από την κλειδαρότρυπα σε ευαίσθητα επιχειρηματικά στοιχεία, που συμπεριλαμβάνουν ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές, στοιχεία μη δημοσιοποιήσιμα, καθώς εύκολα μπορούν να τύχουν αθέμιτης εκμετάλλευσης. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Τειρεσίας Α.Ε., ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα προσωπικά δεδομένα των επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι φέιγ βολάν». Οι φόβοι ειδικότερα επικεντρώνονται στο ότι με ανοιχτή την πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα οργιάσει και οι στρεβλώσεις, που εμποδίζουν την αναβίωση της επιχειρηματικότητας, θα διογκωθούν.
Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να οδηγήσουν σε αξιόπιστο προσδιορισμό της πιστοληπτικής ικανότητας μιας επιχείρησης αν δεν αξιολογηθούν σωστά, αναφέρουν ειδικοί και σημειώνουν για παράδειγμα ότι δεν κρίνεται η πιστοληπτική ικανότητα μιας επιχείρησης μόνο βάσει ακάλυπτων επιταγών, χωρίς να συνυπολογίζονται και λοιπές παράμετροι.
Με δεδομένο το γεγονός ότι η Τειρεσίας Α.Ε. δεν είναι δημόσιος φορέας ούτε ανεξάρτητη αρχή, όπως νομίζουν αρκετοί στην αγορά, αλλά ανώνυμη εταιρεία ιδιοκτησίας των τραπεζών, τα κίνητρα πίσω από αυτή την απόφαση εκτιμάται ότι δεν μπορεί να είναι άλλα από την κερδοσκοπία εις βάρος επιχειρήσεων, παρ’ όλο που στην ιστοσελίδα της η Τειρεσίας Α.Ε. δηλώνει ότι διατηρεί τη φιλοσοφία τής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.
Από εκεί μέχρι την εμπορική εκμετάλλευση των στοιχείων από την Τειρεσίας Α.Ε., ωστόσο, η απόσταση που πρόκειται να διανυθεί είναι πολύ μεγάλη και γεννά ερωτήματα, αφού μόνο επιζήμια μπορεί να αποδειχτεί για την επιχειρηματικότητα, σε μία περίοδο που η κρίση έχει στραγγίξει την αγορά από ρευστό και η επιχειρηματικότητα αδυνατεί να γίνει ο καταλύτης της ανάπτυξης που διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, ότι «ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει και δεύτερη ευκαιρία. Το ερώτημα δεν είναι η τήρηση των στοιχείων ή ποιων στοιχείων, αλλά πώς γίνεται η εκμετάλλευση των στοιχείων αυτών, δεδομένου ότι η χώρα χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 100.000 νέες επιχειρήσεις για να αρχίσει να ξεπερνά το πρόβλημα της ανεργίας».
Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014