Την Τετάρτη η ψηφοφορία στη Βουλή – Τον Φεβρουάριο η διαδικασία για εκλογή ΠτΔ
Κίνηση – αφετηρία πολιτικών εξελίξεων – «Σφίγγα» ο Χαρδούβελης για τις διαπραγματεύσεις
Τελευταία ενημέρωση: 20:12 Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014
Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, προχωρώντας σε μια κίνηση – αφετηρία πολιτικών εξελίξεων. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης και με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θέλει να δεσμεύσει τους βουλευτές εν όψει πιθανής λήψης νέων δυσάρεστων αποφάσεων μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και εν όψει προϋπολογισμού το προσχέδιο του οποίου επίσης θα κατατεθεί τη Δευτέρα.
H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Παράλληλα, όπως ενημέρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, οι δύο τους συμφώνησαν ακόμα ότι η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.
Σε σχετική δήλωσή της η Σ.Βούλτεψη αναφέρει ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης “αποφασίστηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:
1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.
2. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο
84 του Συντάγματος.”
«Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας. Οι δυνάμεις της δημαγωγίας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τέλος της σύσκεψης.
Από το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, παρά την αδιαθεσία του που ήταν και επισήμως η αιτία που δεν συμμετείχε στις σημερινές επαφές με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, στις οποίες σήμερα συζητήθηκαν θέματα των υπουργείων Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια και απολύσεις και μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο αντίστοιχα.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ενημέρωσε τους Σαμαρά και Βενιζέλο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής. Όπως δήλωσε, «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Πηγαίνουν πολύ καλά. Και θα συνεχίζεται η ενημέρωση ανάλογα και με το χρόνο που περνάει.»
Κληθείς να σχολιάσει τη σχέση του με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, μετά το χθεσινό θόρυβο που προκάλεσε η παρουσία του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο υπουργός απάντησε: «Εντάξει. Μέσα ήταν και ο κ. Λαζαρίδης. Είναι οι καλύτερες. Ο κ. Λαζαρίδης είναι ένας αξιόλογος, βαθύς γνώστης των αριθμών και είναι ευπρόσδεκτος, όπως είπα και χθες.»
Σε άλλη ερώτηση για το αν θα παρίσταται στις διαπραγματεύσεις ο κ. Λαζαρίδης, ο Γκ. Χαρδούβελης απάντησε: «Παρίσταται συνήθως, ναι. Παρίσταται.»
Κατά τ’ άλλα ο υπουργός σε ερώτηση σχετικά με «κόκκινες» γραμμές και υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και για φοροελαφρύνσεις και το χρέος απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες και αρκέστηκε να πει ότι «υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Αυτό, όμως, θα το μάθετε αργότερα, όταν «κλείσει»».
Newsroom Enet