Η ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε. Από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και μόνο από αυτές. Ούτε μια ψήφος παραπανω.
Είναι το πρώτο συμπέρασμα της διαδικασίας των προηγούμενων ημερών στη βουλή. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο Γιάννης Πρετεντέρης πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τον Σαμαρά και τους πιστούς «ακολούθους» του. Η πρωτοφανής, ακόμα και για τα πολιτικά δεδομένα της Ελλάδας της εποχής των μνημονίων, κίνηση ενός πρωθυπουργού να δώσει στήριξη σε έναν δημοσιογράφο από το βήμα της βουλής…
θέτει το ζήτημα της προπαγάνδας σε νέες διαστάσεις.
Αυτές όμως είναι οι αυτονόητες διαπιστώσεις που είναι ορατές ακόμη και για τους πιο δύσπιστους. Πίσω από τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών, όμως, υπάρχει και μια πολιτική μετατόπιση που χρειάζεται περισσότερη κουβέντα.
Ο Σαμαράς και ο Βορίδης, ως ιδεολογικός καθοδηγητής πλέον, έκαναν αρκετά εμφανές πως το εμφυλιοπολεμικό ήθος θα κυριαρχήσει στον λόγο τους από δω και περά. Οι αναφορές σε «καλούς και κακούς έλληνες», «σε πεζοδρόμια που καταστρέφουν την εθνική προσπάθεια» καθώς και οι εκφοβιστικές διατυπώσεις μεταφέρουν την πολιτική αντιπαράθεση που διεξάγεται από πλευράς κυβέρνησης, στις δεκαετίες του 40 και 50.
Είναι μια επιλογή. Η δεξιά, ή καλύτερα το αστικό μπλοκ, την είχε πάντα αυτή την επιλογή, ως εργαλείο φόβου και κατατρομοκράτησης της κοινωνίας. Και η ιστορικότητα των αντιπαραθέσεων με την αριστερά της δίνει τη στρεβλή εντύπωση πως η επανάληψή της θα την ευνοήσει ξανά, ασχέτως της σημερινής συγκυρίας.
Όμως αυτό, για μένα προσωπικά, είναι μέσα στις αναμενόμενες πρακτικές ενός δεξιού μπλοκ. Αυτό που εκπλήσσει κι εξοργίζει είναι η στάση του ΚΚΕ μέσω του δημόσιου λόγου που εκφράστηκε από την Αλέκα Παπαρήγα στη βουλή. Δε θα μείνω στα αδύναμα επιχειρήματά της, αλλά, κυρίως, στον σφοδρό χαρακτήρα της επίθεσης που εξαπέλυσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» μας είπε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ. Μας ρώτησε μάλιστα τι είναι η ανθρωπιστική κρίση και γιατί επιμένουμε σε αυτή την περιγραφή εμείς του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα πως όταν υπάρχει κόσμος χωρίς πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, και αυτή η εξέλιξη μειώνει την ποιότητα του βιοτικού επιπέδου του μέχρι του σημείου να πεθαίνουν άνθρωποι, κι όταν αυτή η εξέλιξη αφορά εκατομμύρια πολίτες στη χωρά, τότε μάλλον πρόκειται περί ανθρωπιστικής κρίσης. Οι αίτιες και η ταξική διάσταση αυτών των κοινωνικών φαινομένων έχουν αναλυθεί από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ χιλιάδες φορές.
Κριτική άσκησε επίσης και στη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να επιδοτήσει το ενοίκιο ώστε να λυθεί το πρόβλημα των άστεγων που είναι 20 χιλιάδες στη χώρα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Και τί θα γίνει που θα δοθεί στέγη σ’ αυτούς;».
Η τρίτη παρατήρησή της ακολουθούσε την ροή των τακτικών ελιγμών στους λόγους που τα στελέχη του ΚΚΕ ξέρουν να χειρίζονται με εμπειρία: «Θα φτιάξετε συσσίτια για τους φτωχούς, μα αυτό το κάνουν όλοι, η εκκλησία, τα φιλανθρωπικά σωματεία κλπ» μας είπε. Εν προκείμενω, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε κουπόνια σίτισης κι όχι για συσσίτια.
Τέταρτο σημείο: «τα στελέχη κι απλά μελή του ΚΚΕ που αποχώρησαν από το κόμμα είχαν κύρος όταν ήταν σε αυτό». Και η μη συνέχιση της πρότασης υποδηλώνει ότι το έχασαν αφού αποχώρησαν. Το κύρος της κυρίας Παπαρήγα που έχει στενές πολιτικές σχέσεις με τον πιο ακραίο δικτάτορα της υφηλίου, της Βόρειας Κορέας, προφανώς δε τίθεται σε κρίση.
Μεταξύ άλλων, δεν παρέλειψε να αναφερθεί απαξιωτικά στον χαρακτήρα των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων, και ειδικότερα του κινήματος των πλατειών του 2011, χαρακτηρίζοντάς τες «χάπενινγκ» του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που κατέβηκαν και συμμετείχαν στους αγώνες εναντίον των μνημονιακών κυβερνήσεων και των πολιτικών τους στις πλατειές και γέννησαν πρωτότυπα και συλλογικά εγχειρήματα δίνοντας το αντιπαράδειγμα στην καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας πλανήθηκαν συμμετέχοντας σε κενές πολιτικού περιεχομένου ενέργειες;
Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς που η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ θα μείνει για ακόμη μια φορά στην ιστορία, ως μια ηγεσία που έβλεπε τα τραίνα να περνούν. Κι ακόμα χειρότερα, ως μια ηγεσία που μέσα στην βουλή την χειροκρότει ο Βορίδης κι οι άλλοι ακροδεξιοί βουλευτές της ΝΔ.
Του Χρήστου Καραγιαννίδη από rednotebook
One Comment
aris
Ας κάμω και εγώ λίγο τον έξυπνο επ΄ ευκαιρία του άρθρου του κ Χρήστου Καραγιαννίδη
Μπαίνω λοιπόνε στην ιστοσελίδα τση Βουλής και διαβάζω:
Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες
Το 2012 εξελέγη βουλευτής Δράμας, όντας ο πρώτος αριστερός Βουλευτής που εξέλεξε η Δράμα από το 1958.
Και θυμάμαι το χωριό μου πριν χρόνια…
Ο κουμπάρος ο Μάκης νεοκόρος και ψάλτης στη μια εκκλησιά τσαγκάρης στο επάγγελμα, ΕΡΕ μέχρι κούκαλο από γεννησιμιού που λένε! Ο Παπάγος πρωτοκαθεδρία αναρτημένος στο μαγαζί.
Ο Γιώργης νεοκόρος και ψάλτης στην άλλη εκκλησιά, κεντρώος γεροπαπαντρεϊκός μέχρι κούκαλο συνταξιούχος εργάτης του ΟΛΠ.
Περνάει μια μέρα λοιπόνε όξου από το τσαγκάρικο και τα χώνει στον Μάκη.
Αφού τέλειωσε και απομακρύνθηκε λίγο, βγαίνει ο κουμπάρος στο παράθυρο με μια φαλτσέτα και ακονίζοντάς την πάνω στο περβάζι φώναζε: «Πού πήε εφτός ο παλιοκουμουνιστής?»
Σε αυτό το επίπεδο ξαναέφτασε η Ελλάδα μου φαίνεται.
Αριστερός βουλευτής λοιπόνε, Μπολσεβίκος ο Συριζαίος όπως διάβαζα τσι προάλλες σε μια ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης της ΧΑ!!!
Ορέ είμαστε με τα καλά μας?
Μπάς και χάσαμε τσι έννοιες αριστεράς και δεξιάς?
Μήπως είναι σχετικές με την εκάστοτε εποχή και το επίπεδο των πολιτών και συνάμα ψηφοφόρων?
Και σε γενικές γραμμές ξέχωρα από μια γενική βαβούρα και δυσαρέσκεια που φανερώνουμε σαν πολίτες που γενικώς ανησυχεί αυτούς που δε μας θέλουνε (για την ώρα τουλάχιστο) αποσταθεροποιημένους σα κράτος (ποιο κράτος δηλαδή), όλα τα υπόλοιπα είναι ανώφελα.
Εκτός αν κάποιοι βρίσκονται ακόμα στην πορεία για τη κατάληψη τση Πόλης εκεί που θα βρούμε και τον μαρμαρωμένο βασιλιά τον εξαδάχτυλο!
Κανονίστε ορέ να είμαστε έτοιμοι ώστε άμα έρτει η ώρα, άμα λέω, να γίνει συμφέρον για τους επ΄έξω να γίνουμε κοψίδια να το κάμουμε αυτοστιγμεί σαν ρομπότ.
Μια αντίδραση που θα βγεί προς συμφέρον μας πρέπει να υπάρχει, αλλά μη ξεφεύγουμε πετώντας στα σύννεφα. Βαδίζουμε σε έναν μεθοδευμένο και καλά οργανωμένο οικονομικό πόλεμο.
Ανάλογη οργάνωση και μεθόδευση πρέπει να εφαρμόζουμε και εμείς σαν πολίτες που όλα πέσανε στη καμπούρα μας.
Πέστε με μαλάκα ή γραφικό μαλάκα δεν έχω πρόβλημα.
Πρόβλημα έχω που σαν μέλος των μισθωτών και συνταξιούχων των αιωνίως μαλάκηδων, έχω χάσει το 60% περίπου του ετήσιου εισοδήματος.
Και μη νομίσετε ότι φοβάμαι να σπάσω αυγά για να φάω «ομελέτα».
Το θέμα μου είναι ότι δε μπορώ να ξέρω αν τα αυγά είναι φρέσκα, ή κλούβια γιατί είναι ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα.