Ο ΣΥΡΙΖΑ ΒΛΕΠΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΣΕ 4 ΜΗΝΕΣ
«Μην επιμένετε να κρατάτε τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δώστε τη δυνατότητα στο λαό μας να αποφασίσει. Εκλογές τώρα και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρύτατη συναίνεση»
Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ
Ως πρωτοβουλία απελπισίας, που τελικά γύρισε ανάποδα για την κυβέρνηση, αποτιμήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, στη λογική ότι μόνη συνέπεια είχε να αναδειχθεί η μεγάλη εσωκομματική αποδιάρθρωση και η αμφισβήτηση που δέχονται οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Εκτίμηση που, βεβαίως, δεν προκύπτει από το αναμενόμενο, εν πολλοίς, αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά από τις πολλές σχετικές εισηγήσεις κυβερνητικών βουλευτών τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ που προστίθενται στους ανεξάρτητους και ζητούν κυβέρνηση ειδικού σκοπού, γεγονός που ουσιαστικά υποδηλώνει το μεγάλο εύρος της κυβερνητικής απομόνωσης.
Το αποτέλεσμα, οι 155 ψήφοι που τελικά έλαβε ο κυβερνητικός σχηματισμός, επιβεβαιώνει τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ πως, πλέον, ο Αντώνης Σαμαρά έχει χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα. Το συμπύκνωσε, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας στο περιστύλιο της Βουλής μετά το τέλος της διαδικασίας με τη φράση «το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον».
«Δεν νομιμοποιούνται»
Σε αυτή την πολιτική συγκυρία, που από τον ΣΥΡΙΖΑ την είδαν και ως μάννα εξ ουρανού, ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή δεν έχασε την ευκαιρία να αντιστρέψει τα δύο βασικά κυβερνητικά επιχειρήματα, περί success story δηλαδή και της πολιτικής σταθερότητας, τονίζοντας δύο πράγματα.
Το πρώτο, που αφορά την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η παρούσα κυβέρνηση υπό το βάρος της αποτυχίας της, την ώρα που έπονται νέα μέτρα και δέχεται σφοδρές πιέσεις εξόδου από το εσωτερικό της, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν συντριβή, δεν νομιμοποιείται σε καμία περίπτωση να προχωρήσει στην παραμικρή συζήτηση και συμφωνία για το χρέος με τους ξένους δανειστές, Το δεύτερο, είναι μήνυμα που απευθύνεται στις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις αλλά και εκτός συνόρων, στο Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη. Πως η παρούσα κυβέρνηση καταρρέει, ολοκληρώνει τον κύκλο της που θα είναι τετράμηνης -το πολύ- χρονικής διάρκειας και ως εκ τούτου με την εμμονή της να παραμένει στην εξουσία δεν μπορεί να κρύψει την αδυναμία της και απλώς συντηρεί κλίμα αστάθειας και ακυβερνησίας που δεν ωφελεί καμία πλευρά, καθώς η χώρα εκ των πραγμάτων βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή, επέλεξε να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους, ως ο αυριανός πρωθυπουργός, ζητώντας εκλογές άμεσα με το επιχείρημα να βγει η χώρα ομαλά και συντεταγμένα από τα πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα.
Κλείνοντας, παράλληλα, κάθε συζήτηση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού υπεραμυνόμενος μιας άλλης συναίνεσης, στη βάση, δηλαδή, ευρύτερης συμφωνίας από τα κάτω, που θα προκύπτει από τη λαϊκή βούληση, να τερματιστεί η λιτότητα και να εφαρμοστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση και θα δίνει διέξοδο από την κρίση και τη λιτότητα. «Μην επιμένετε να κρατάτε τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δώστε τη δυνατότητα στο λαό μας να αποφασίσει. Εκλογές τώρα και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρύτατη συναίνεση» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Με έμφαση στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και με «τραυματισμένους» τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, φροντίζοντας να στέλνει μηνύματα στα επιχειρηματικά κέντρα που διαχρονικά στήριξαν το δικομματισμό ότι το πάρτι της διαπλοκής τελειώνει.
Αυτό το νόημα είχε η καταγγελία του Γιάννη Δραγασάκη από το βήμα της Βουλής και αναφορές προβεβλημένων στελεχών, όπως οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Στρατούλης, κ.ά. «Οταν ερχόταν ο κ. Μπαλτάκος μέσα και έφερνε τροπολογίες, που έχω τουλάχιστον 15 με ημερομηνίες, ερχόταν αφ’ εαυτού; Δεν ήταν το δεξί χέρι του πρωθυπουργού;
»Αρα, δεν νομιμοποιείται ο Γιάννης Δραγασάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπαγορεύουν ακόμη και νομοθετικές ρυθμίσεις;» διερωτήθηκε ο Νίκος Βούτσης για να αναφερθεί στη «Μαύρη Βίβλο» που έχει εκδώσει η Κομουνδούρου για τα πεπραγμένα της διαπλοκής, προαναγγέλλοντας εξεταστικές επιτροπές με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Η συζήτηση στη Βουλή επιβεβαίωσε την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ -λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση-, καθώς έφερε στην επιφάνεια τις πολλές ρωγμές εντός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ όπως διαφαίνονται από τις διαφοροποιήσεις καραμανλικών και παπανδρεϊκών βουλευτών και επικουρικά από παρεμβάσεις ανεξάρτητων βουλευτών που δείχνουν ότι αναζητούνται μεταβατικές λύσεις, οι οποίες προσκρούουν στις προσωπικές στρατηγικές του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Η πρόταση αυτή κατατέθηκε για να περιοριστούν οι διαρροές και να παραμείνουν στις θέσεις τους οι συγκυβερνήτες. Καταθέσατε πρόταση μομφής στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για πρόταση δυσπιστίας εναντίον του εαυτού σας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αέρα μιας βέβαιης νίκης -όπως διαφαίνεται-, με μόνο ζητούμενο αν η έκταση αυτής θα δίνει τελικά και την απαραίτητη ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014