Μια νέα τεχνική που χρησιμοποιεί το όζον για την παραγωγή σταφυλιών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αλλεργιών και να παράγει χρήσιμες ουσίες ταυτόχρονα.
Η ίδια τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί στην παραγωγή κρασιού, για να παραχθούν ωφέλιμα κρασιά, χωρίς τα γνωστά θειώδη τα οποία μπορούν να προκαλέσουν άσθμα ή πληθώρα αλλεργικών αντιδράσεων στους οινόφιλους.
Τα σταφύλια μπορούν να μείνουν αποθηκευμένα για μήνες, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα αλλοίωσης. Οι οινοποιοί αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, στο οποίο τα θειώδη προστίθενται στα κρασιά για να παρατείνουν τη ζωή τους στα ράφια των καταστημάτων και να τους επιτρέψουν να παλιώσουν, όμως κατ’ αυτό τον τρόπο τα κρασιά αποκτούν δυσάρεστη γεύση στους καταναλωτές.
Ο Φραγκίσκος Χερνάντεζ και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Καρτατζένα στην Ισπανία, παρατήρησαν ότι η έκθεση των σταφυλιών με όζον ήταν κατά 90% πιο αποτελεσματική από τα θειώδη στην πρόληψη κατά της αλλοίωσης. Επιπροσθέτως, τα σταφύλια που κατεργάστηκαν με όζον είχαν πάνω από 4 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από αυτά που δεν κατεργάστηκαν με όζον.
Η δημιουργία ενός νέου «έξυπνου» κρασιού με όζον μπορεί να είναι στροφή στη λύση των προβλημάτων αντικατάστασης των θειωδών που προστίθενται στο κρασί τονίζοντας την ελπίδα παραγωγής πιο ωφέλιμων και υποαλλεργικών κρασιών πλούσια σε φυσικές ουσίες όπως τα αντιοξειδωτικά που βοηθάνε στην πρόληψη πληθώρας ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και του νευροεκφυλισμού.
Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος