Μετά την άτακτη υποχώρηση, κατά την οποία υποχρεώθηκε να ξεχάσει την έξοδο από το Μνημόνιο, η κυβέρνηση επιδίδεται σε παιχνίδια καθυστερήσεων, καθώς αδυνατεί να δώσει λύσεις έστω και στα στοιχειώδη. Σπεύδει να καταθέσει την πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μοιράζει νέες υποσχέσεις για επίλυση του θέματος των «κόκκινων» δανείων.
Ταυτόχρονα, στρώνει το έδαφος για νέες υποχωρήσεις απέναντι στους δανειστές σε καυτά μέτωπα, όπως το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το μισθολόγιο και οι απολύσεις στο Δημόσιο.
Οι ενδοκυβερνητικές τριβές των τελευταίων 24ώρων αποτελούν άλλο ένα σημάδι φθοράς, ενώ η τρόικα στέλνει νέα αυστηρά μηνύματα επιβεβαιώνοντας ότι η δεύτερη φάση της αξιολόγησης δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να τρέφει ελπίδες για μετάθεση του ζητήματος του Ασφαλιστικού κατά ένα χρόνο και την κάλεσαν να επιδείξει πρόοδο στα εργασιακά. Ζητούν να αρθεί το καθεστώς προστασίας για ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο και τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Η κυβερνητική αναδίπλωση στο θέμα της εξόδου από το Μνημόνιο και του τέλους της τρόικας εντός της τρέχουσας χρονιάς επιβεβαιώθηκε από τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο. Επικαλούμενος την αντίδραση των αγορών τις προηγούμενες ημέρες σημείωσε ότι η κατάσταση είναι πάντα εύθραυστη και ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει «σχέδιο Β». Ποτέ δεν υπήρχε, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι όποιος σκέπτεται με τέτοιους όρους «παίζει με τη φωτιά». Απέφυγε, όμως, οποιαδήποτε αναφορά στις κυβερνητικές ρητορείες των προηγούμενων ημερών περί απεμπλοκής από ΔΝΤ και Μνημόνιο, που προκάλεσαν το σκηνικό κατάρρευσης σε ομόλογα και Χρηματιστήριο.
Υπό κράτος πανικού, οι κυβερνητικοί εταίροι επαναλανσάρουν τη «σιγουριά» που προσφέρει η συμμετοχή της χώρας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και θέτουν στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Βρίσκονται στριμωγμένοι στη γωνία, εμμένουν στη συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής, αδυνατούν να παρουσιάσουν ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα και απλώς περιορίζονται να νομοθετούν προαπαιτούμενα των δανειστών. Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή διακυβέρνησης έχει ξεκινήσει, όσο κι αν προσπαθούν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο.
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014