Οι πλημμύρες όπως και κάθε άλλο φυσικής καταρχήν προέλευσης φαινόμενο, δεν είναι απαραίτητα από μόνες τους καταστροφικές, αλλά πάντα σε συνάρτηση με το ανθρωπογενές περιβάλλον, δηλαδή με τις ανθρώπινες κατασκευές και παρεμβάσεις κάθε είδους και ως τέτοιες οφείλουμε να τις αντιμετωπίζουμε. Αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και μελέτης και φυσικά οι τεχνικοί κλάδοι έχουν τις γνώσεις να προβλέπουν και να προλαμβάνουν. Όμως, όταν τα τεχνικά έργα όπως οι μεγάλες διανοίξεις δρόμων και οι χωροθετήσεις ολόκληρων πόλεων γίνονται όχι μόνο με επιστημονικά κριτήρια αλλά και βάσει συμφερόντων, εργολαβικών και άλλων, όταν γίνονται με κριτήριο όχι την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος και την ποιότητα της πόλης αλλά με κριτήριο το κέρδος, την αισχροκέρδεια, όλα τα άλλα είναι φυσικά επόμενα. Και αυτό γίνεται προφανές και από το γεγονός οτι τέτοιου είδους καταστροφές συμβαίνουν κατά κανόνα ή ίσως πάντα στις φτωχογειτονιές, απλούστατα γιατί οι πλούσιοι επιλέγουν για να ζουν και τις καλές περιοχές π.χ. σε υψώματα, αλλά και οι περιοχές τους πληρούν όλες τις προδιαγραφές ποιότητας.
Στη συνέχεια παρατίθενται από μελέτη επιγραμματικά τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πλημμυρών. Για περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία δείτε εδώ. Όπως θα διαβάσετε, ακόμα και η καταστροφή των δασών έχει τεράστια σημασία για τα φαινόμενα αυτά. Με λίγα λόγια, η καταστροφή της φυσικής ισορροπίας έχει σοβαρές συνέπειες. Όσο για τα ατομικά μέτρα, εφόσον δεν έχουν προβλεφθεί όλα τα προηγούμενα, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά.
Μέτρα αντιµετώπισης πληµµυρών
Κατασκευαστικά µέτρα
– αντιπληµµυρικοί ταµιευτήρες στα ανάντη της λεκάνης
– αναχώµατα και προστατευτικοί τοίχοι
– λεκάνες κατάκλυσης δίπλα στο ποτάµι και στις χαµηλές περιοχές
– δίκτυα οµβρίων
– εκτροπές ποταµών
– παράκτια προστασία
– αύξηση της παροχετευτικότητας των ποταµών µε καθαρισµό, εκβάθυνση και διάνοιξη των διατοµών
– εισαγωγή πρόσθετων διαδροµών παράλληλα µε το ποτάµι
– υπερχειλιστές σε ταµιευτήρες
Τα κατασκευαστικά µέτρα έχουν ως κύριους στόχους την αποθήκευση του νερού και την αύξηση της ικανότητας µεταφοράς του. ∆εδοµένου ότι οι κατασκευές είναι τρωτές στις πληµµύρες (αφού έχουν σχεδιαστεί για κάποια πιθανότητα) θα πρέπει να συνοδεύονται και από άλλα µη κατασκευαστικά µέτρα.
Μη κατασκευαστικά µέτρα
– διατήρηση και επέκταση των δασών στις ορεινές περιοχές της λεκάνης
– διατήρηση των υγροτόπων και των πληµµυρικών πεδίων από ανθρώπινες επεµβάσεις και χρήσεις ώστε οι φυσικές ζώνες πληµµυρών να καθυστερούν τη ροή
– προσαρµογή των χρήσεων των πληµµυρικών πεδίων στη πιθανότητα καταστροφής και χωροθέτηση των σηµαντικών εγκαταστάσεων σε ακίνδυνες περιοχές
– διατήρηση των µαιάνδρων των ποταµών και των φυσικών συνδέσεων τους µε τις πληµµυρικές περιοχές
– έλεγχος και συντήρηση των αποχετευτικών συστηµάτων στις αστικές περιοχές
– χρήση ιστορικών πληροφοριών, ανάπτυξη συστηµάτων πρόγνωσης καταιγίδων και µοντέλων βροχής-απορροής
– συστήµατα ειδοποίησης του κοινού
– µηχανισµός διαρκούς ενηµέρωσης του κοινού και αναίρεση της εσφαλµένης αντίληψης για απόλυτη προστασία
– οργάνωση φορέων για πρόληψη και αντιµετώπιση φυσικών καταστροφών
Ατοµικά µέτρα για την µείωση του κινδύνου των κατοικιών
– ανύψωση κατασκευής
– στεγανοποίηση κατασκευών
– κατασκευή τοίχου ή αναχώµατος γύρω από την κατοικία
– διευκόλυνση µελλοντικών εκκενώσεων
– ασφάλεια για πληµµύρα
Αναρτήθηκε από Κεράσια και Κρίνοι στις 7:15 μ.μ.