κοιμόμασταν σήμερα στη 01:15 ώρα.
αισθανθήκαμε την δόνηση, αλλά δεν θέλαμε να ξυπνήσουμε.
έλεγε το υποσυνείδητο “ε δεν μπορεί να ξυπνάμε κάθε φορά που γίνεται σεισμός”.
κάθε άνθρωπος βέβαια αντιδράει διαφορετικά, άλλοι φοβούνται πιο πολύ άλλοι πιο λίγο.
ίσως είναι θέμα συνήθειας αλλά και ασφάλειας.
όταν το σπίτι που κοιμάσαι είναι αντισεισμικής κατασκευής δεν ξυπνάς εύκολα, “άστον να κουνάει”.
μα όταν ο σεισμός είναι δυνατός ή κρατάει πολύ ξυπνάς θέλεις δεν θέλεις.
το χειρότερο είναι η δυσφορία που αισθάνονται ούλοι εδώ μπροστά στο στήθος.
από παιδάκια έχουμε αισθανθεί χιλιάδες σεισμούς, αυτή η δυσφορία όμως πάντα είναι αφόρητη.
οι περισσότεροι δεν ξυπνήσαμε βέβαια, αλλά τον θυμόμαστε το πρωί.
οι επιστήμονες λένε:
“Για να γίνει μια σεισμική δόνηση αντιληπτή από τους ανθρώπους, πρέπει να έχει τιμή επιτάχυνσης μεγαλύτερη από 1 gal (~ 1 cm/sec2).
Οι σεισμοί προκαλούν στους ανθρώπους φόβο και γι’ αυτό όταν αυτοί βρίσκονται μέσα στα σπίτια βγαίνουν αμέσως έξω τρέχοντας για να σωθούν, γεγονός που δεν ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο φόβος και η νευρική υπερδιέγερση διαρκεί για αρκετό χρονικό διάστημα μετά το σεισμό. Οι οριζόντιες δονήσεις γίνονται περισσότερο αντιληπτές από τον άνθρωπο σε σχέση με τις κατακόρυφες, ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι ξαπλωμένοι.
Οι σεισμικές δονήσεις μπορούν να γίνονται αισθητές για λίγα δευτερόλεπτα, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως η διάρκειά τους μπορεί να φτάσει τα λίγα λεπτά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μεγάλη διάρκεια οφείλεται στο γεγονός ότι ο παρατηρητής βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την εστία του σεισμού, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται σταδιακά την άφιξη των διαφόρων ειδών των σεισμικών κυμάτων.
Οι σεισμικές βοές αποτελούν ένα από τα πιο συνήθη φαινόμενα που συνοδεύουν τη δόνηση. Οι ήχοι αυτοί, οφείλονται στη μετατροπή της ενέργειας των σεισμικών κυμάτων σε βοή, κατά την πρόσπτωσή τους στην επιφάνεια της γης. Μετά την πρόσπτωση, οι διαθλώμενες ακτίνες ακολουθούν κατακόρυφη διεύθυνση με αποτέλεσμα ο ήχος να φτάνει στους ανθρώπους από κάτω προς τα πάνω. Οι σεισμικές βοές φτάνουν στην επικεντρική περιοχή ταυτόχρονα με τον σεισμό, ενώ σε ορισμένη απόσταση από το επίκεντρο προηγούνται του σεισμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βοές παράγονται από τα επιμήκη κύματα, ενώ οι άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν τα εγκάρσια κύματα που έπονται των επιμήκων. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου οι βοές ακούγονται μετά από το σεισμό”.