TVXS Ανάλυση | 07:22 | 24 Δεκ. 2014
Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν είναι εφικτή η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία που θα γίνει τη Δευτέρα. Παρόλο που οι 168 θετικές ψήφοι της δεύτερης ψηφοφορίας επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις κατά τις οποίες οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή 1 Φεβρουαρίου είναι αναπόφευκτες, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν στο παρασκήνιο.
Η πληροφορία που κυκλοφορεί είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει την ανασύνθεση της κυβέρνησης με διεύρυνση και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, ώστε να γίνει άνοιγμα στην ΔΗΜΑΡ και στους ΑΝΕΛ, η συνοχή των οποίων ως προς την προεδρική εκλογή παραμένει αρραγής. Αυτό το σενάριο δεν περιγράφεται από κυβερνητικές πηγές ως μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αφού δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Α. Σαμαρά. Γίνεται, όμως, λόγος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς να είναι σαφές αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ή αν απλώς γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν είναι όλα προδιαγεγραμμένα.
Είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση έχουν μπερδευτεί και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, το Μαξίμου διαψεύδει ότι θα γίνει αλλαγή υποψηφίου προέδρου της δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος εξακολουθεί να εκπέμπει συναινετικά μηνύματα.
Αλλη φήμη που απλώνεται από χθες το απόγευμα είναι ότι μπορεί οι βουλευτές της ΧΑ να ψηφίσουν τον Στ. Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία για να απαξιώσουν το κοινοβούλιο, να εμφανιστούν ως ρυθμιστές των εξελίξεων και να στριμώξουν το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα. Παρόλο που θα ήταν απίθανο να αποδεχθεί ο Στ. Δήμας την εκλογή του με αυτές τις ψήφους, η ένταση με την οποία διακινείται το συγκεκριμένο σενάριο είναι εντυπωσιακή. Κατά κάποιες εκτιμήσεις, ίσως διακινείται αυτή η εκτίμηση μήπως και ανοίξει συζήτηση για την εξαίρεση των βουλευτών της ΧΑ από την ψηφοφορία, ώστε να εξασφαλιστεί ευκολότερα η αναγκαία πλειοψηφία των 180 εδρών.
Πάντως, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να εκπέμπει μήνυμα αυτοπεποίθησης, η προετοιμασία για εκλογές εντατικοποιείται. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος ζήτησε συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου για να τον αποτρέψει να κάνει δικό του κόμμα, αλλά δεν το πέτυχε. Το Ποτάμι και οι Μεταρρυθμιστές του Σπ. Λυκούδη κάνουν γνωστή την εκλογική συνεργασία τους, Υπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης οργανώνουν την προεκλογική τους προσπάθεια και δελφίνοι προετοιμάζουν ήδη την επόμενη μέρα.