Μπροστά στο φόβο της εκλογικής πανωλεθρίας, οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης και ιδίως της ΝΔ, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους λεγόμενους από την παράταξη αυτή «νοικοκυραίους», δηλαδή τα στρώματα της μεσαίας τάξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση ότι τάχα «θα αφανιστεί η μεσαία τάξη» αν εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική που επικαλείται με ύφος περισπούδαστο και υποκριτικό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», θυμίζοντας για άλλη μια φορά τον θύτη που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος.
Αλλά για ποια «μεσαία τάξη» και κουραφέξαλα…
μιλάει ο πρωθυπουργός, όταν η πολιτική των μνημονίων, που επέβαλαν οι τροϊκανοί δανειστές και που με θρησκευτική ευλάβεια η κυβέρνησή του εφάρμοσε, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, πρόλαβε να οδηγήσει τους περισσότερους από αυτούς που ανήκαν και σε αυτήν σε πλήρη – ορισμένους ακόμη και σε φυσικό διά της αυτοχειρίας – αφανισμό και εξόντωση; Ιδού, λοιπόν, τι λένε κάποια από τα στοιχεία:
• Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν βάλει «λουκέτο» μέχρι τις αρχές του 2014, ενώ άλλες 200.000 επιχειρήσεις βρίσκονταν «στο κόκκινο» κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, έτοιμες να κλείσουν.
• Μέσα σε δύο χρόνια οι λεγόμενοι «επιτηδευματίες», από ένα εκατομμύριο το 2009, μειώθηκαν στο μισό το 2011.
• Οι λιανικές πωλήσεις έχουν συρρικνωθεί κατά 40% τα τελευταία πέντε χρόνια.
• 1.000.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ παραμένουν ανασφάλιστοι, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ την ίδια ώρα απειλούνται με κατασχέσεις των περιουσιών τους για χρέη προς το Ταμείο.
Σε αυτό το αδιέξοδο έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους το περιβόητο «success story» που επέφεραν τα μέτρα που εφάρμοσαν οι Σαμαροβενιζέλοι τα τελευταία χρόνια καθώς έχουν δρομολογήσει: Φορολόγηση με 26% από το πρώτο ευρώ, χαράτσια, τέλος επιτηδεύματος και εξοντωτικά πρόστιμα. Επίσης: Προκαταβολή φόρου για εισόδημα που δεν θα πραγματοποιηθεί, τεκμήρια αντικοινωνικά, κατάργηση προστασίας της επαγγελματικής στέγης, αφανισμό της ρευστότητας, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δραματική συνεχόμενη αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας.
Κι όλα αυτά συνοδευόμενα από ανεργία στο ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού, δραστικές περικοπές συντάξεων και μισθών σε όσους ακόμη εργάζονται και υπερφορολόγηση, που καθιστά αδύναμη τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού να ψωνίσει ακόμη και είδη πρώτης ανάγκης. Μόνο την πενταετία 2008-2012, οι δαπάνες των νοικοκυριών -ακόμα και σε ψωμί και γάλα- μειώθηκαν κατά 32%!
Θέλετε και άλλα παραδείγματα κύριε Σαμαρά;
• Η τραγωδία της μεσαίας τάξης αυξάνεται με την πτώση των τιμών των ακινήτων. Οι αγοραπωλησίες σπιτιών ήταν 148 χιλιάδες το 2007. Το 2013 έπεσαν στις 22,5 χιλιάδες. Η πτώση των τιμών -σύμφωνα με εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Fitch- έχει φτάσει από την αρχή της κρίσης, το 42%. Πολλοί αναγκάστηκαν να πωλήσουν ακίνητα σε υπέρμετρα χαμηλές τιμές, διότι δεν υπήρχαν αγοραστές, προκειμένου να πληρώσουν τα χρέη τους και για να ζήσουν.
• Η κρίση στην οικοδομική δραστηριότητα και η υπερφορολόγηση των ακινήτων, αλλά και η μονοπώληση των δημόσιων έργων από λίγους ομίλους, κατέστρεψε εκατοντάδες μικρές και μεσαίες κατασκευαστικές επιχειρήσεις ιδιωτικών και δημοσίων έργων.
• Προκειμένου να εισπράξει 70 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η Εφορία «άπλωσε χέρι» στις καταθέσεις 131.807 οφειλετών μέχρι τον περασμένο Αύγουστο και κίνησε διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε άλλους 53.129 «ληξιπρόθεσμους», ενώ έχει βγάλει σε πλειστηριασμό περίπου 20.000 ακίνητα. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι 1,8 εκατ. οφειλέτες που χρωστούν στην Εφορία πάνω από 5.000 ευρώ, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στην πρώην «ευημερούσα» μεσαία τάξη.
• Μετά το «κούρεμα» των ομολόγων και την πτώση της αξίας των ακινήτων, περίπου 11.000 Ελληνες μικροομολογιούχοι είδαν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται σε μια νύχτα.
• Με το περιβόητο άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», που έγινε μόνο και μόνο για να συγκεντρωθεί ο πλούτος σε λίγα χέρια, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι «νοικοκυραίοι» μικρομεσαίοι, είτε μετατράπηκαν σε κακοπληρωμένους μισθωτούς, είτε έμειναν άνεργοι. Για παράδειγμα: Πολλοί φορτηγατζήδες διεθνών μεταφορών εργάζονται σήμερα ως υπάλληλοι με γλίσχρο μισθό εταιρειών που έχουν την έδρα τους στη Βουλγαρία ή την Τουρκία. Μόνο μέχρι το 2013 κινδύνευαν να κλείσουν γύρω στα 1.000 φαρμακεία.
• Ο τζίρος της βιομηχανίας μειώθηκε 5% μέσα σε ένα χρόνο. Μεγάλες επιχειρήσεις, όπως «Αλλατίνη», η καπνοβιομηχανία Γεωργιάδης, η Χαρτοποιία Θράκης Diana, η ΑΓΝΟ, η Pepsico-ΗΒΗ, η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, έκλεισαν. Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Βιοχάλκο που πήγε στο Βέλγιο, αεροπορικές εταιρείες, όπως οι British Airways και η Coca Cola, έφυγαν από την Ελλάδα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ακόμη και μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων αυτών που απέμειναν να υποχρεώνονται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με 40% μείωση των μισθών τους, ενώ αν αρνηθούν απολύονται.
Ίσως η μόνη «επιτυχία» των τελευταίων μνημονιακών συγκυβερνήσεων να είναι ότι γέμισε η χώρα από χιλιάδες ενεχυροδανειστήρια, όπου καταθέτουν τα ασημικά τους και τα άλλα τιμαλφή τους τα νοικοκυριά της μεσαίας – και όχι μόνο – τάξης για να επιζήσουν. Σιγά το …κατόρθωμα!
Του Νίκου Πέρπερα από imerodromos