(O αρθρογράφος της «Guardian» Λάρι Ελιοτ υποστήριξε ότι «το πέταγμα της πετσέτας» από τους Ελβετούς επιβεβαιώνει
ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει πείσει τους Γερμανούς για την αναγκαιότητα της ποσοτικής χαλάρωσης)
Ράγισε… καρδιές χθες το γοερό κλάμα των κερδοσκόπων και των άλλων επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που πιάστηκαν στον ύπνο από την κίνηση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας. Η αιφνιδιαστική κατάργηση του ανώτατου ορίου διακύμανσης στην ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ και η μεγάλη ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος που ακολούθησε βρήκε πλειάδα κερδοσκοπικών επενδυτικών κεφαλαίων και hedge funds εκτεθειμένα σε τεράστιες θέσεις short έναντι του φράγκου.
Οι θέσεις αυτές -που είχαν χτιστεί με στόχο να φέρουν κέρδη στους κατόχους τους από την επιδιωκόμενη πτώση του φράγκου- αποτιμήθηκαν στα 3,5 δισ. δολάρια. Ηταν το υψηλότερο ποσό που είχε παιχτεί στην πτώση…
του ελβετικού νομίσματος εδώ και ενάμιση χρόνο από επενδυτικά κεφάλαια των αγορών συναλλάγματος, γι’ αυτό και οι ζημιές για αρκετά από αυτά ήταν μεγάλες.
Μια χρηματομεσιτική εταιρεία από τη Νέα Ζηλανδία, η Global Brokers, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις κανονιστικές απαιτήσεις ελάχιστης κεφαλαιοποίησης 1 εκατ. δολαρίων που ισχύουν στη χώρα της. Η αμερικανική FXCM, που στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 διαχειρίστηκε συναλλαγές ρεκόρ 1,4 τρισ. δολαρίων για λογαριασμό ανεξάρτητων επενδυτών, ανακοίνωσε ότι οι οφειλές των πελατών της μετά την προχθεσινή κίνηση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας ανέρχονται σε 225 εκατ. δολάρια. H μετοχή της FXMC στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βούτηξε την Πέμπτη 15% και η Citigroup υποτριπλασίασε την τιμή-στόχο γι’ αυτήν. Ομοίως η IG Group Holdings του Λονδίνου, που αποτίμησε τον αρνητικό αντίκτυπο στα 45,5 εκατ. δολάρια, είδε τον τίτλο της να υποχωρεί κατά 4,4%. Η Swissquote Group Holdings από την πλευρά της αποτίμησε τις προβλέψεις για ζημιές στα 28,4 εκατ. δολάρια, ενώ ο βρετανικός μπρόκερ συναλλάγματος στο διαδίκτυο Alpari δήλωσε επίσημα ότι χρεοκόπησε λόγων των τεράστιων ζημιών που συσσώρευσαν από τις τοποθετήσεις τους στο ελβετικό φράγκο οι πελάτες του.
Το ζλότι
Οι χρηματιστηριακές εταιρείες όμως δεν ήταν τα μοναδικά θύματα της ελβετικής βόμβας. Το ζλότι, το εθνικό νόμισμα της Πολωνίας, υποχώρησε περισσότερο από 20% έναντι του ελβετικού φράγκου και αυτό σημαίνει τεράστιες απώλειες για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που αποτιμώνται σε αυτό. Η συνολική αξία των εν λόγω στεγαστικών δανείων τον Νοέμβριο ήταν 131 δισ. ζλότι. Πάντως το ελβετικό φράγκο υποχώρησε κάπως χθες. Μετά την προχθεσινή εκρηκτική άνοδο, που κάποια στιγμή έφτασε το 41%, η ισοτιμία του με το ευρώ υποχωρούσε χθες το μεσημέρι κατά 2,7% στα 1,0175 φράγκα.
Πέρα από το κλάμα των αγορών όμως, αρκετά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου επιχείρησαν να ερμηνεύσουν την προχθεσινή κίνηση της ελβετικής τράπεζας και να δουν τις προοπτικές. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες αναλύσεις που διατυπώθηκαν αυτή του αρθρογράφου της «Guardian», Λάρι Ελιοτ, που υποστήριξε ότι «το πέταγμα της πετσέτας» από τους Ελβετούς επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει πείσει τους Γερμανούς για την αναγκαιότητα της ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να αποτραπεί η διολίσθηση της ευρωζώνης σε μια επίπονη περίοδο αποπληθωρισμού. Ο Ελιοτ συμφωνεί με αρκετούς ακόμη αναλυτές ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για αγορές κρατικών ομολόγων την επόμενη εβδομάδα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτές θα είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερες από τα 500 δισ. ευρώ που προβλέπουν οι αγορές. Αυτό όπως σημειώνει το πληροφορήθηκε έγκαιρα από την ΕΚΤ η ελβετική κεντρική τράπεζα και προέβη στην προχθεσινή κίνηση που αιφνιδίασε τις αγορές.
Το ευρώ
Θεωρεί, τέλος, ότι το κανάλι μέσα από το οποίο η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ θα λειτουργήσει τροφοδοτώντας με πληθωρισμό και αναπτυξιακή τόνωση την οικονομία της ευρωζώνης θα είναι πιθανότατα η υποτίμηση του ευρώ και όχι ενδεχόμενη αύξηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία από τις τράπεζες που θα ξεφορτωθούν τα ομόλογά τους στην ΕΚΤ ή ο φτηνότερος μακροχρόνιος δανεισμός που θα προκαλέσει η αύξηση της αξίας των κρατικών ομολόγων.
Και μάλλον έχει δίκιο, αφού η υποτίμηση του ευρώ είναι αυτό που βλέπουμε για την ώρα να συμβαίνει. Χθες το κοινό νόμισμα υποχωρούσε σε χαμηλό 11ετίας έναντι του δολαρίου, στα 1,158 δολάρια.
Μπάμπης Μιχάλης από efsyn