iefimerida | 05|02|2015 17:06
Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές στους ευρωπαίους εταίρους ότι η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανήκουν στους προνομιακούς συνομιλητές του. Μάλιστα, από τα πρώτα λεπτά που εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ελληνας πρωθυπουργός προκάλεσε μίνι διπλωματικό επεισόδιο με την ΕΕ επειδή δεν ρωτήθηκε όταν αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεχιστούν οι κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτό το μίνι διπλαωματικό επεισόδιο αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή όταν ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς -γνωστός για τα φιλικά του αισθήματα προς τον ρωσικό λαό- ανασκεύασε λέγοντας ότι η Ελλάδα αντέδρασε όχι γιατί δεν θέλει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αλλά γιατί δεν ρωτήθηκε η άποψή της πριν αποφασιστούν αυτές οι κυρώσεις.
Ανοιχτό φλερτ Καμμένου με τη ρωσική πλευρά
Ακολούθησαν τα «ανοίγματα» του νέου υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου προς τον ρωσικό παράγοντα και οι διαρροές ότι η Ελλάδα θα προσανατολιστεί στη ρωσική αγορά όταν αποφασιστεί νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.
O κ. Καμμένος συνάντησε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, και δέχτηκε πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα.
Την ίδια ώρα τα ρωσικά ΜΜΕ πανηγύριζαν για την «Αναγέννηση της στρατιωτικής συνεργασίας». Η περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής και αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας θα είναι το αντικείμενο της επικείμενης συνάντησης των υπουργών ‘Αμυνας των δύο χωρών έγραψε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, επικαλούμενο τη γνώμη Ρώσων αναλυτών και δίνοντας στο σχετικό τηλεγράφημα τον τίτλο ότι «Μόσχα και Αθήνα θα αναγεννήσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία».
Βαρουφάκης: Δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ δάνειο από την Ρωσία
Σε εντελώς αντίθετο κλίμα κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
«Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι η Ελλάδα – εξαιρουμένων των πληρωμών για τόκους – δεν θα παρουσιάσει ποτέ πια δημοσιονομικό έλλειμμα. Ποτέ, ποτέ, ποτέ!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση «δεν θα ζητήσει ποτέ οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα».
Λύση καμία -Η Ελλάδα στη γωνία
Ωστόσο, μετά τον μαραθώνιο της ελληνικής κυβέρνησης που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Βερολίνο με τη συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη, η Ελλάδα βρίσκεται στη γωνία και δεν υπάρχει -προς το παρόν- διέξοδος για συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές.
Το μεγαλύτερο σοκ ήταν η απόφαση της 4ης Φεβρουαρίου 2015 της ΕΚΤ να σταματήσει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Είχε προηγηθεί και η αποκάλυψη εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, μέσω του οποίου η Αθήνα καλείται να αναλάβει «εμπροσθοβαρή δέσμευση» ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και να δεσμευθεί πως θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% και 4,5% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.
Προηγήθηκε ένας μαραθώνιος επαφών Τσίπρα-Βαρουφάκη με Κύπρο, Λονδίνο, Ρώμη, Γαλλία, Γερμανία.
Οι απειλές Σόιμπλε για τήρηση των συμφωνιών
Το κλίμα στη συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη δεν ήταν φιλικό και από τα λεγόμενα των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας και τη Γερμανίας προέκυψε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές και δεν έγιναν δεκτά αυτά που ζητάει η Ελλάδα.
«Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε όμως επακριβώς για τον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτό. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, αποκλείοντας το ενδεχόμενο κουρέματος. Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν είναι ότι δεν θέλει ένα πρόγραμμα, αλλά ζητά χρόνο κι ένα πρόγραμμα-γέφυρα, ώστε να καταλήξει η Ελλάδα και η Ευρώπη σε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ τους.
«Δεν συζητήσαμε το θέμα του χρέους αλλά θέσαμε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι «δεν συμφωνήσαμε ούτε ότι διαφωνούμε». Επεσήμανε πάντως ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και θεωρώ ότι μαζί με τους εταίρους μας θα καταφέρουμε να αποκλείσουμε αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιό μας».
Τηλεφώνημα με Πούτιν
Και ενώ ο υπουργός Οικονομικών βρισκόταν στο πρώτο μέτωπο της μάχης στο Βερολίνο, στη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε, από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε την ίδια στιγμή τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι το τηλεφώνημα δεν έγινε αιφνιδιαστικά αφού είχε προαναγγελθεί από τον Πάνο Καμμένο, από το πρωί σήμερα, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ορκομωσίας της νέας κυβέρνησης είχε πει:
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ίσως υπάρχει τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Πούτιν».
Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Πούτιν
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με το Ρώσο πρόεδρο μίλησαν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, για την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς είναι δύο χώρες με βαθιές και ιστορικές σχέσεις, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, ενώ τονίσθηκε η σημασία της εξασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Πούτιν κάλεσε τον Τσίπρα στη Μόσχα στις 9 Μαΐου
Ο Πρόεδρος Πούτιν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση για τη νίκη των λαών ενάντια στον ναζισμό. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στον αγώνα κατά του ναζισμού, εκφράζοντας την πρόθεση να ανταποκριθεί στην πρόσκληση.
Τι λέει η Ρωσία για την τηλεφωνική επικοινωνία
Για την κατάσταση στην Ουκρανία και άλλα διεθνή προβλήματα, μεταξύ των οποίων οι αγωγοί South Stream και Turkish Stream», σύμφωνα με ανακοίνωση από το Κρεμνλίνο, συζήτησαν κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Όπως ανακοίνωσε ο βοηθός, επί διεθνών ζητημάτων, του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, ο κ. Πούτιν συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων του. «Η συζήτηση ήταν πολύ θερμή και εποικοδομητική.
Yπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σοϊγκού αντίστοιχα, προσκάλεσαν ήδη στη Μόσχα τους ομολόγους τους Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο.
Ρωσία, ΝΑΤΟ και διπλωματικό επειδόσιο Καμμένου-Γερμανίδας υπουργού Αμυνας
«Η συμπεριφορά και οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που αντικαθιστούν θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ είναι, όχι μόνο ανεπίτρεπτες, αλλά και εκβιαστικές» απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας την εκτίμηση της γερμανίδας ομολόγου του Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι η Ελλάδα βάζει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ με την προσέγγιση προς τη Ρωσία.
«Υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εκτός κι αν η Γερμανία έχει στόχο να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.
Ο κ. Καμμένος αφού υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντοτε στο πλευρό των συμμάχων όταν αντέκρουαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής» παρατήρησε ότι «πάντως η Ελλάδα δεν προτίθεται να υποκαταστήσει τη Γερμανία στις προνομιακές της σχέσεις με τη Ρωσία».