tvxs | 16:30 | 10 Φεβ. 2015
Σχέδιο εξάμηνης παράτασης και κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου θα είναι η τελική πρόταση Γιούνκερ για την Ελλάδα – μια πρόταση, που θα κατατεθεί στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει μειωμένο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, στο ύψος του 1,5% έως 2%, αναδιάρθρωση της τρόικας και εξάμηνη παράταση του παλαιού Μνημονίου.Λίγες ώρες πριν από το αυριανό, πρώτο κρας τεστ της διαπραγμάτευσης στο έκτακτο Eurogroup, Βρυξέλλες και Βερολίνο στέλνουν από κοινού το μήνυμά τους: Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί παράταση έξι μηνών στο υφιστάμενο πρόγραμμα, παίρνοντας ως αντάλλαγμα ευνοϊκές αλλαγές όπως η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και η αναδιάρθρωση της τρόικας.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία, η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ξανά ως εχέγγυα (collaterals) τα ελληνικά ομόλογα, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
Άγνωστο παραμένει ακόμη εάν αυτό το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις και μέτρα του προηγούμενου, καίτοι κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν στις προτάσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών να εξαιρεθούν τα «τοξικά» μέτρα του Μνημονίου και να υπάρξει προσθήκη συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων υπό την εγγύηση του ΟΟΣΑ.
Μιλώντας στο Reuters, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι στόχος είναι να κλειδώσει η τελική συφμωνία στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου έτσι ώστε να δοθεί χρόνος «για οποιαδήποτε επικύρωση απαιτείται από τα εθνικά κοινοβούλια προτού λήξει το πρόγραμμα στήριξης στις 28 Φεβρουαρίου».
Και ο Guardian, επικαλούμενος πηγές από τις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι η πρόταση που θα δοθεί αύριο στην Αθήνα θα είναι η εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, με άγνωστες όμως ακόμη τις λεπτομέρειες και του όρους που θα την συνοδεύουν. Η εφημερίδα, ωστόσο, αναφέρει πως «φαίνεται ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν προς έναν συμβιβασμό».
Η παράταση του προγράμματος είναι ο όρος που βάζει, μέχρι στιγμής, κατηγορηματικά το Βερολίνο – κάτι, που έκανε ξανά σαφές νωρίτερα η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Η κυρία Μέρκελ διαμήνυσε από τον Καναδά ότι περιμένει από την Αθήνα «συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν στο υπάρχον πρόγραμμα».
Από ελληνικής πλευράς, οι «κόκκινες γραμμές» αναμένεται να αποσαφηνιστούν στην αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Τα μηνύματα, ωστόσο, μέχρι στιγμής είναι πως μείζον ζητούμενο αποτελεί η ουσία του προγράμματος και όχι το πώς αυτό θα ονομαστεί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εάν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα υπόλοιπα, η Αθήνα δεν θα έχει αντίρρηση να χαρακτηριστεί από τις Βρυξέλλες το πρόγραμμα ως «τεχνική παράταση».
«Δεν θέλουμε να βαφτίσουμε το κρέας – ψάρι· σημασία έχει το περιεχόμενο που να δίνει μια βαθιά ανάσα στην ελληνική οικονομία», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη το πρωί στον ΣΚΑΙ.