efsyn | 11.02.2015, 08:29
«Χωρίς μπλόφες, χωρίς περιστροφές. Αυτή θα είναι η πανούργα τακτική μας», δήλωσε ο νέος «τσάρος» της πλατείας Συντάγματος
Προθεσμία δύο εβδομάδων έχει η κυβέρνηση, πριν ξεκινήσει να χτυπά η σειρήνα με τα μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, για να κλείσει την εξάμηνη συμφωνία-γέφυρα με τους εταίρους και να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της EKT για τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ΕLA) θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα.
Ο Γ. Βαρουφάκης περιέγραψε χθες στη Βουλή την «πανούργα» τακτική που θα ακολουθήσει σήμερα στο Eurogroup
για να περάσει τις Συμπληγάδες των δύο εβδομάδων με μειωμένα ταμειακά διαθέσιμα |
REUTERS / Alkis Konstantinidis
Πυξίδα για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να καλείται να περάσει μέσα από Συμπληγάδες.
Ο ίδιος πάντως, όπως δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής, είναι «προετοιμασμένος για τη ρήξη», αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την… πανούργα τακτική που φιλοδοξεί να ακολουθήσει στις καθοριστικές για την πορεία της χώρας διαβουλεύσεις με τους εταίρους.
«Χωρίς μπλόφες, χωρίς περιστροφές. Αυτή θα είναι η πανούργα τακτική μας», δήλωσε ο νέος «τσάρος» της πλατείας Συντάγματος, ενώ στην ερώτηση για το ποσοστό του Μνημονίου που αποδέχεται η κυβέρνηση, η απάντηση ήταν «0%!»
Ως εκ τούτου κανείς δεν περιμένει να… ξημερώσει συμφωνία σήμερα για την Αθήνα, πλην των χρηματαγορών που είδαν με θετικό μάτι την ελληνική πρόταση.
Αυτή χωρίζεται σε τέσσερις άξονες και προβλέπει:
1. Πρόγραμμα-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και ακολούθως νέο συμβόλαιο από 1ης Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θα διατηρήσει τον ενισχυμένο εποπτικό του ρόλο. Με την εξάμηνη συμφωνία, η κυβέρνηση βρίσκει διέξοδο στη ρευστότητα που είχε περιοριστεί αισθητά μετά τη δυναμική απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή του πολύτιμου αυτού οξυγόνου. Το πρόγραμμα-γέφυρα θα είναι μία νέα συνταγή που θα περιλαμβάνει το 70% των δεσμεύσεων του υφιστάμενου Μνημονίου και το υπόλοιπο 30%, που η κυβέρνηση το χαρακτηρίζει «τοξικό κομμάτι», θα αντικατασταθεί με 10 μεταρρυθμίσεις, με αιχμή τον Φορολογικό Κώδικα και την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τη συγκεκριμένη πρόταση θα υποστηρίξει στο Eurogroup o επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, που χθες το βράδυ είχε δείπνο κεκλεισμένων των θυρών με Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη. Μάλιστα, ο Ανχελ Γκουρία φέρεται να συμφώνησε στη δημιουργία μιας νέας εργαλειοθήκης υπό την ονομασία «Τailor Μade» για την Ελλάδα, ρίχνοντας στον… Καιάδα το περιβόητο «Τoolkit».
2. Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ει δυνατόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τα πρώτα χρόνια της ανάκαμψης. Ετσι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3% του ΑΕΠ φέτος, χαμηλώνει το ανώτερο στο 1,5% του ΑΕΠ που φαίνεται να κλείνει για το 2014 (για την ακρίβεια στο 1,49% του ΑΕΠ). Αυτό σημαίνει ότι για φέτος εξοικονομούνται 3 δισ. ευρώ για κοινωνική πολιτική.
3. Ελάφρυνση του χρέους μέσα από ένα «μενού» από ανταλλαγές ομολόγων (swaps). Η πρόταση να ανταλλαγούν τα ακούρευτα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 6,67 δισ. ευρώ, με νέα άληκτα ομόλογα (perpetual bonds) παραμένει στο τραπέζι, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν την απορρίπτουν. Εφόσον συμβεί αυτό, η Αθήνα παίρνει «ανάσες» και μειώνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες με το νέο Πρόγραμμα Στήριξης από την 1η Σεπτεμβρίου.
4. Μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως η αξιοποίηση των 11,4 δισ. ευρώ από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Με αυτές τις προτάσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει αύξηση κατά 8 δισ. ευρώ του «στοκ» των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων που σήμερα κυμαίνεται στα 14,7 δισ. ευρώ, την επιστροφή των κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα καθώς και ένα μέρος από περί τα 5,3 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση.