H διήμερη διαδικασία στις Βρυξέλλες, δηλαδή στο Eurogroup, στη σύνοδο κορυφής αλλά και στις διμερείς συναντήσεις κατέρριψε μύθους και άνοιξε νέους δρόμους για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση και για την Ευρώπη.
Ο μύθος που κατερρίφθη και που αποτελούσε βασικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων είναι πως εαν η Ελλάδα τολμούσε να πει ένα “όχι”, αυτομάτως θα καθίστατο αποσυνάγωγη ή και απόβλητη από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αποδείχτηκε το ακριβώς αντίθετο. Η άρνηση της ελληνικής πλευράς να συναινέσει στο Eurogroup της περασμένης Τετάρτης λειτούργησε ενισχυτικά…
στην ελληνική προσπάθεια την επόμενη μέρα στη σύνοδο κορυφής.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους είναι θετικός και μάλιστα όχι μόνο στα “ποσοτικά στοιχεία”, δηλαδή την ουσιαστική ελάφρυνση των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και στα ποιοτικά, καθώς με την επιμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας, δηλαδή των Βαρουφάκη και Δραγασάκη στο Eurogroup και του Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής και στις διμερείς επαφές, μπήκε για πρώτη φορά το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων και ακούστηκε η απαγορευμένη φράση “Η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη”. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ελληνική επιχειρηματολογία το αντεπιχείρημα δεν ήταν “έχετε άδικο” αλλά ότι “αυτά τα έχει υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση και σας δεσμεύουν”.
Το τρίτο στοιχείο που φάνηκε από τη διαπραγμάτευση είναι ότι η ευρωπαϊκή πρακτική αλλά και οι επιμέρους πολιτικές και εθνικές προτεραιότητες των κρατών που συναπαρτίζουν την Ένωση υποχρεώνουν όλες τις πλευρές όχι μόνο να αναζητήσουν κοινά αποδεκτές και αμοιβαία επωφελείς λύσεις αλλά και να τις διατυπώσουν με τέτοιο τρόπο που να γίνονται δεκτές από τα επιμέρους Κοινοβούλια και εθνικά ακροατήρια.
Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε ούτε πρόκειται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Θα έχει στροφές και σκαμπανεβάσματα. Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης εκτείνεται σε βάθος χρόνου και αυτό που βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας αυτές τις ημέρες δεν είναι παρά η αρχή, οι κανόνες του παιχνιδιού, ο οδικός χάρτης μέχρι την εκπόνηση και συζήτηση με τους εταίρους του ελληνικού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το ζήτημα του χρέους.
Από avgi