Θετικό χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του Eurogroup κυβερνητικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός “που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα”.
Μάλιστα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, επισημαίνουν ότι παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, “οι ελληνικές προτάσεις…
έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup”.
Επιπλέον, την Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών, οι οποίες θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η τρόικα, ως μηχανισμός, “αποτελεί οριστικό παρελθόν”.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια του Eurogroup διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.
Νωρίτερα, οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο.
Προσέθεταν μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων. Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα, λένε οι κυβερνητικές πηγές, αφορούν:
1. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.
2. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
3. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.
Οι 7 μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ελληνικές προτάσεις που εστάλησαν στον επικεφαλής του Eurogroup είναι οι εξής:
– Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.
– Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό.
– Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
– Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
– Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.
– Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.
– Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η διαπραγμάτευση πραγματοποιείται με φόντο τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού στην “Corriere Della Sera”, περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, με τον Μοσκοβισί να υπογραμμίζει την αναγκαιότητα οι μεταρρυθμίσεις να μεταφραστούν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και τον Ντάισελμπλουμ να υποστηρίζει ότι το ελληνικό σχέδιο δεν είναι ολοκληρωμένο.
—————————
Πριν την έναρξη του Eurogroup, είχαν προηγηθεί, όπως είθισται, άλλωστε, δηλώσεις αξιωματούχων, κατά την είσοδό τους στην αίθουσα συνεδρίασης.
Πιερ Μοσκοβισί: Να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη
“Πρέπει να γίνει τεχνική εργασία με βάση τη λίστα που συμφωνήθηκε στο Eurogroup και πρέπει αυτές οι μεταρρυθμίσεις να μεταφραστούν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας. Είναι σημαντικό να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη γιατί ο στόχος είναι κοινός: ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup.
Ντάισελμπλουμ: Έχουμε χάσει πολύ χρόνο
“Θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις”, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να χρεοκοπήσει ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι “οι συζητήσεις για το πρόγραμμα πρέπει να ξενα-ξεκινήσουν σύντομα. Χάνουμε πολύ χρόνο. Έχουμε χάσει πάνω από δύο εβδομάδες. Το θέμα πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα είναι δικό της θέμα και εμείς είμαστε έτοιμοι να την στηρίξουμε στην βάση των μεταρρυθμίσεων. Το κλειδί είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος”.
Το σχέδιο αυτό “είναι πολύ μακριά από το να είναι ολοκληρωμένο, και οι Έλληνες το γνωρίζουν”, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες Κυριακή στο Άμστερνταμ, αναφερόμενος στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προτείνεται από την Ελλάδα.
Η πρόταση είναι “σοβαρή” μεν, αλλά η Ευρωομάδα “δεν αποδέχεται όλα” όσα προτείνονται, πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις είναι “μια δύσκολη διαδικασία που θα πάρει χρόνο” είπε.
Σόϊμπλε: Δεν έχουμε να πούμε πολλά…
Να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί πως θα κάνει και κυρίως να απέχει από τη λήψη μονομερών αποφάσεων, κάλεσε την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί το κεντρικό θέμα των συζητήσεων στο σημερινό Eurogroup. «Δε νομίζω ότι έχουμε πολλά νέα να συζητήσουμε για την Ελλάδα. Στην τελευταία μας συνάντηση υπήρξε μια κοινή δήλωση, αλλά μετά από αυτό δεν έχουν γίνει πολλά» ανέφερε ο Σόιμπλε.
Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος ο Β. Σόιμπλε είπε: «Στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Όμως αυτό δεν αποτελεί θέμα της συνάντησής μας».
Από avgi