ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ : ΚΑΜΙΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» – ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ Η ΡΗΞΗ
Όπως αποδείχθηκε και στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι δανειστές της χώρας όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά αντίθετα εντείνουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, προκειμένου να υποκύψει η κυβέρνηση και να εφαρμόσει μέχρι κεραίας το νεο-μνημονιακό πακέτο απορρυθμίσεων.
Παράλληλα, απαιτούν σε κάθε περίπτωση να μην ακυρωθούν οι «μεταρρυθμίσεις» – απορρυθμίσεις που προώθησαν και εφάρμοσαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβέρνησης των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών προθύμων.
Την ίδια ώρα, οι «νεοαποικοκράτες» των Βρυξελλών και ο ίδιος ο Σόιμπλε, αναφερόμενοι στο πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν «μονομερείς ενέργειες», δηλαδή μέτρα που θα ανακουφίζουν τον ελληνικό λαό, αξιώνοντας ανάλογες διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά.
Εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις Βαρουφάκη μετά το eurogroup, οι οποίες, με την επιφύλαξη ότι απεδόθησαν σωστά, κάνουν λόγο για αποφυγή από την Ελλάδα μονομερών ενεργειών.
Στην αποψινή συνεδρίαση, οι δανειστές της χώρας ξεκαθάρισαν ότι καμία εκταμίευση δεν θα γίνει για την Ελλάδα χωρίς συμφωνία επί του συνολικού πακέτου των μεταρρυθμίσεων και χωρίς έναρξη της εφαρμογής του, εντείνοντας τις πιέσεις που απειλούν με οικονομικό στραγγαλισμό τη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ένα σχέδιο χρονοδιαγράμματος που ήρθε στη δημοσιότητα, το οποίο είναι ασφυκτικό και προβλέπει την απόλυτη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και έχει στόχο να εγκλωβίσει την ελληνική κυβέρνηση και να την οδηγήσει στην πλήρη συνθηκολόγηση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΡΟΥΣΚΟΣ
[divider] [/divider] [divider] [/divider]
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ
«Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει ν’ αρχίσουν και θ’ αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συζήτηση της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα». «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών και παράλληλα να μη λαμβάνονται μονομερείς δράσεις από την Ελλάδα» σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν και ότι στόχος είναι να εκπονηθούν σύντομα οι αξιολογικές εκθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, αλλά σε γενικές γραμμές είπε ότι «πρέπει να παραμείνουμε εντός των πλαισίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, τόσο στα δημοσιονομικά, όσο και στις μεταρρυθμίσεις». Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποφύγει μονομερείς πράξεις.
«Κάποιοι από τους θεσμούς θα πρέπει να υπάρχουν και στην Αθήνα, αυτό γινόταν πάντα, πρέπει να δούμε τους αριθμούς για να υπάρχει μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών, είναι ο μόνος δρόμος πρακτικά που πρέπει να ακολουθήσουμε» είπε και προσέθεσε ότι «μας ενδιαφέρει μια στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Υπογραμμίσαμε τη δέσμευση να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν».
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε εξάλλου ότι συζητήθηκαν επίσης διαρθρωτικά μέτρα και ο τρόπος για να τονωθούν οι επενδύσεις. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει καμία προκαταβολή δόσης αν δεν υπάρξει συμφωνία επί όλου του πακέτου και εφαρμογή των μέτρων. «Αν υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο και ξεκινήσει η εφαρμογή, τότε μπορεί να υπάρξει μία διαίρεση της δόσης και να δοθεί η μισή. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν».
Αναφερόμενος στην επιστολή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη είπε ότι θα πρέπει να αποσταλεί στους θεσμούς, γιατί το ευρύ φάσμα των μεταρρυθμίσεων εντάσσεται στο πλαίσιο συζητήσεων με τους θεσμούς «εμείς το χαιρετίζουμε αλλά θα πρέπει να το εγκρίνουν και οι θεσμοί» είπε.
«Θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο. Δεν μπορούμε να συζητούμε προκαταβολές, αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας και άμεση εφαρμογή» επανέλαβε. Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι πρέπει να παραμείνουμε εντός τροχιάς όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για εκταμίευση χωρίς να υπάρξει εφαρμογή των συμφωνηθέντων». «Θα ήμουν ανοιχτός να δοθούν κάποιες δόσεις όσο θα προχωρά η εφαρμογή» συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup πως δεν υπήρξε λεπτομερής συζήτηση πάνω στο θέμα της Ελλάδας. «Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες για το θέμα της Ελλάδας. Αυτό που προέχει είναι να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές και αυτό είναι αναγκαίο για την επέκταση του προγράμματος. Για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις απαιτείται πολλή δουλειά σε τεχνικά ζητήματα».
Εχουμε χάσει πολύ χρόνο
Την ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών, υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος κατά τη συνεδρίαση της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα αν συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και εφόσον σημειωθεί πρόοδος» και πρόσθεσε: «Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Χάνουμε πολύ χρόνο».
Εξάλλου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την έκθεση με αντικείμενο το Grexit από πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, η οποία απορρίφθηκε από τον πρόεδρό της Μάρτιν Σουλτς, ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας ότι τέτοιου είδους συζητήσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν την κατάσταση, και σημείωσε ότι «εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ένα σταθερό μέλλον για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».
Εκτίμησε, επίσης, ότι μετά το τελευταίο Eurogroup έχουν γίνει πολύ λίγα, αναφορικά με τις τεχνικές διαβουλεύσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ σχετικά με τον κατάλογο των επτά μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι προωθήθηκε για επεξεργασία στους θεσμούς και ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Μιας συζήτησης η οποία, όπως είπε, πρέπει να ξεκινήσει πολύ σύντομα.
«To κεντρικό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα, παρά αύριο. Έχει δοθεί παράταση μόνο για τέσσερις μήνες και ο χρόνος μετράει αντίστροφα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
[divider] [/divider] [divider] [/divider]
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Γάλλου επίτροπου για τη νομισματική πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει σε επιτάχυνση της επεξεργασίας των μεταρρυθμίσεων ώστε να τεθούν σε εφαρμογή. «Είναι απαραίτητο να δούμε αποφάσεις απτές και αποτελεσματικές», συμπλήρωσε ο Μοσκοβισί και εκτίμησε ότι ο δρόμος για την παράταση του προγράμματος έχει ανοίξει. «Θα υπάρξουν τεχνικές διαδικασίες σε συνεννόηση με τους θεσμούς και αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, είναι απαραίτητο να υπάρχει αγαστή συνεργασία και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο» κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.
[divider] [/divider] [divider] [/divider]
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
«Σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης. «Περιμένουμε εναγωνίως την αρχή της πραγματικής δουλειάς, ώστε η Ελλάδα να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αμφισβήτησε πως χάθηκε χρόνος και τόνισε πως θα υπάρξει νέα λίστα με προτάσεις. «Εχουμε επεξεργαστεί ακόμη ένα πακέτο 6-7 μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση δεν έχασε καθόλου χρόνου. Αντεπεξήλθε τάχιστα στα προβλήματα που κληρονόμησε.
Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την μετά τον Ιούνιο εποχή, ενώ απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο ενός Grexit. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα σε πρακτικό επίπεδο, δεν έδωσε σαφή απάντηση.
«Η τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών, η οποία έμπαινε στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος. Αυτή η πρακτική έχει τελειώσει. Οι θεσμοί δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία. Αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, οι οποίοι δεν θα ταπεινώνουν τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Βαρουφάκης διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «θα υπάρξει πλήρης πρόσβαση στις πληροφορίες που ζητούν οι θεσμοί».
Οσο για την χρήση του όρου «τρόικα» από Ευρωπαίους αξιωματούχους απάντησε: «κάποιοι Ευρωπαίοι επιμένουν στη λέξη τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο πολύ, ας τους τη στείλουμε».
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «καμία από τις νομοθετικές μας ρυθμίσεις δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».
«Δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Αλλά δεν θα ζητάμε άδεια για να κάνουμε το κάθε τι. Οι αποφάσεις μας θα συζητούνται με τους Ευρωπαίους, μόνο όταν αυτές αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η λίστα αποτελεί μία αρχή καθώς την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθούν και νέες προτάσεις. «Η λίστα δεν είναι ολοκληρωμένη. Εχουμε ήδη επτά μεταρρυθμίσεις και την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθούν ακόμη επτά, οι οποίες θα αφορούν τη φορολόγηση και το επίπεδο των τιμών».
Ο κ. Βαρουφάκης κλήθηκε να απαντήσει για την επίθεση που φέρεται πως δέχθηκε κατά το σημερινό Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.
«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και διευκρίνισε πως ο Γερμανός πολιτικός τον ρώτησε για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και του το εξήγησε.
Ακόμη ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Εξάλλου, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και με τον επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, ότι μετά το Eurogroup συναντήθηκε με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για τις συναντήσεις αυτές, λέγοντας ότι οι συζητήσεις γίνονται σε εμπιστευτική βάση. Αρκέστηκε να πει ότι κοινός τόπος όλων ήταν πώς να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η όλη διαδικασία της τετράμηνης περιόδου, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν ότι υπεύθυνος για το συντονισμό των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος αποτελεί, όπως είπε, «πηγή μεγάλης βοήθειας για τον ίδιο».
Για τις δηλώσεις του περί δημοψηφίσματος ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως δέχθηκε ερώτηση από τον δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας Corriere Della Sera, στην οποία έπρεπε να απαντήσει τι θα κάνει εάν η Ευρώπη απορρίψει όλες τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Απάντησα στην υποθετική περίπτωση, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά εάν τότε η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αποτανθεί στους πολίτες. Επανέλαβε δε πως από τη στιγμή που οι εταίροι δεν έχουν αρνηθεί την κάθε μια από τις ελληνικές προτάσεις προφανώς δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος.
[divider] [/divider] [divider] [/divider]
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι το Eurogroup έδωσε το “πράσινο φως” στις 7 μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Τόνισε δε ότι “δεν υπάρχει και δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα έρθουν εκπρόσωποι της τρόικας στην Ελλάδα”.
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι την Τετάρτη ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εμπλουτίσει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις με μια σειρά από άλλες εξειδικευμένες προτάσεις. Σε αυτές, όπως διευκρίνισε, περιλαμβάνονται προτάσεις σχετικά με το πρόβλημα της ρευστότητας και “με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε δίκαια να αυξήσουμε τη ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου”. Εξήγησε ακόμη ότι “η βασική φορολογική μεταρρύθμιση έχει να κάνει με τις τριγωνικές συναλλαγές” και ότι στις επιπλέον προτάσεις δεν περιλαμβάνονται ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις.
Για το χρηματοδοτικό, ο κ. Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει πλήρως και την αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ και ό,τι άλλες χρηματοδοτικές απαιτήσεις υπάρχουν από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου.
Μίλησε ακόμη για επιθέσεις και χτυπήματα “και κάτω από τη μέση” στον Γιάννη Βαρουφάκη αναφέροντας συγκεκριμένα τα περί αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Σχόλια:
#16 Πάνος Αιβαλής 10-03-2015 16:05
Σύντροφοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ [καλά η ΑΝΕΛ είναι από άλλο πλανήτη], για δείτε μην τυχόν και μας κουβαλήσετε καμιά Τρόικα εδώ με άλλη ονομασία, δεν θα περάσουμε καθόλου καλά αυτό να το γνωρίζετε και να το περιμένετε…. θα μας βρείτε μπροστά σας και θα έχουμε μεγάλη συμφορά…. στείλτε στο διάολο αυτό το καταστροφικό ευρώ και τυπώστε ένα εθνικό νόμισμα της προκοπής…. ο Αγώνας δίνεται για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και στείλτε στον αγύριστο Τράπεζες, Αγορές, Ολιγάρχες και Τοκογλύφους… η Ελληνική κοινωνία περιμένει την ΑΡΙΣΤΕΡΑ – δηλαδή τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να σταθεί στις Αξίες της Αριστεράς (Λαϊκή Δικαιοσύνη, Ανθρώπινες Αξίες [Οχι στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο] και Λεφτεριά) σ’ έναν λαό που μετά τον σπαρακτικό εμφύλιο δεν είδε μια άσπρη μέρα από τις ξενοκίνητες αμερικάνικες ψευτοκυβερνήσει ς (εκτέλεση Νίκου Μπελογιάννη, Νίκου Πλουμπίδη, Ηλία Αργυριάδη, Δημήτρη Μπάτση, Νίκου Καλούμενου κ.ά. Αγωνιστών που έδωσαν την ζωή τους για την ΙΔΕΑ του Κομμουνισμού.
#15 Στάθης 10-03-2015 15:39
Όταν κάποιος σου ”σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό’ ‘, και εσύ αναζητήσεις μέσω διαπραγμάτευσης τη δημιουργική χαλάρωσή της είσαι άξιος της τύχης σου….Τίθεται πλέον αμείλικτα το ερώτημα της συνέπειας και προς όσους μεν διαπιστώνουν στρατηγικές υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη. Το επιχείρημα θα επηρεάσουμε ‘απο τα μέσα’ και προς τα αριστερά την πολιτική της κυβέρνησης, ήδη αποδεικνύεται ανεδαφικό. Η μη έγκαιρη διαφοροποίηση όσων δυνάμεων διαπιστώνουν ανατροπή των θεμελιακών δεσμεύσεων του σύριζα θα έχει ως συνέπεια τον ‘εκφυλισμό’ τους στη συνείδηση του κόσμου.
#14 Λεωνιδας απο το βορα 10-03-2015 15:19
Ο αρθρογράφος μάλλον έχει εξασφαλισμένα εισοδήματα εκτός Ελλάδας. Αλλιώς θα πρέπει να ζεις σε άλλο πλανήτη για να ζητάς ρήξη με την υπόλοιπη Ευρώπη που θα φέρει τη χώρα στη δεκαετία του 50. Ευτυχώς ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτόν πραγματιστές αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται εγκαίρως.
Δεν ξερω αν το αντιλαμβανεσαι, αλλα τα λιγα χρηματα που σου εχουν αφησει να εισπρατεις το μηνα, καθε τρεις μηνες θα γινονται ολο και λιγοτερα με τους συνεχεις φορους, που δεν θα σταματησουν να σου επιβαλουνΕτσι θα εισπρατεις π.χ. 1000 εβρο, ομως δεν θα σου μενουν για να ξοδεψεις , οχι για πολυτελειες, αλλα για να ζησεις, πανω απο 300..Οσο για τα παιδια και τα εγγονια σου θα καταντησουν να δουλευουν σε ξενους για μισθους πεινας, χωρις να εχουν εστω και μικρη ιδιοκτησια (κατι που εσυ ακομα διατηρεις).Στην ουσια, αυτη τη στιγμη, ειμαστε ισως χειροτερα και απο την εποχη του 1950.Οι “εταιροι” αφου μας την εστησαν και μας υπερχρεωσαν, τωρα μειωνουν οσο μπορουν τις αμοιβες των συνταξιουχων και των μεσης ηλικιας εργαζομενων μεχρι αυτοι να εκλειψουν, ενω για τους νεωτερους ετοιμαζουν πολυ χειροτερα ,τερατωδη πραγματα.Ετοιμαζουν στην ουσια καταλυση κα υποδουλωση του ελ. κρατους.Να τους δωσουμε να καταλαβουν, οτι η τακτικη του μαστιγιου και του καροτου, δεν θα πιασει. Ρηξη εδω και τωρα!
#13 πικάπα 10-03-2015 14:46
Τα σχόλια και οι κριτικές θα ανακυκλώνονται χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα, όσο δεν υπάρχει κανείς πολιτικός φορέας με στοιχειώδη λαϊκή εμβέλεια, που να θέτει επί τάπητος το άμεσο ενδεχόμενο της ρήξης με τους ευρω-“θεσμούς”. Αφενός δλδ. προτείνοντάς το συγκεκριμένα για το σήμερα (ή για πότε ακριβώς;), αφετερου προσδιορίζοντας κατά το δυνατόν κατανοητά τις σημαντικότερες επιπτώσεις, τα βασικά προαπαιτούμενα και το τοπίο μετά τη ρήξη.
Ποιος και πως και πότε θα κρεμάσει αυτή την κουδούνα στην ουρά, τι θα χρειαστεί εν τω μεταξύ και πως θα είναι τότε;
Όσο μιλάμε απλώς για τη ρήξη, χωρίς να περιγράφεται από έστω ένα ισχυρό πολιτικό υποκείμενο το πως και το τι, τόσο θα υπερτερεί ο φόβος του άγνωστου. Και όσο υπερτερεί αυτός ο φόβος, ούτε περιθώριο “έντιμου” συμβιβασμού υπάρχει..
#12 Γιάννης με 3 ν 10-03-2015 14:26
Ο αρθρογράφος μάλλον έχει εξασφαλισμένα εισοδήματα εκτός Ελλάδας. Αλλιώς θα πρέπει να ζεις σε άλλο πλανήτη για να ζητάς ρήξη με την υπόλοιπη Ευρώπη που θα φέρει τη χώρα στη δεκαετία του 50. Ευτυχώς ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτόν πραγματιστές αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται εγκαίρως.
Καλή σας ημέρα κύριε Γκίκα Χαρδούβελη
#11 Παναγιώτης 313 10-03-2015 14:07
Τι έγινε πέσαμε από το ροζ συννεφάκι; Τώρα καταλάβατε ότι ο Τσίπρας δεν έγινε τυχαία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όπως ότι το ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τόσα χρόνια στο 3% έγινε κυβέρνηση. Καλώς ήρθατε στον κόσμο του συστήματος με την δική σας ξ
ψήφο. Ο πόλεμος κερδήθηκε για ακόμα μια φορά. Μειώσεις, απολύσεις, ΕΕ, ΝΑΤΟ και σε λίγο συμμετοχή σε πολέμους με ΑΡΙΣΤΕΡΟ αέρα. Το παραμύθι τελείωσε και ο δράκο έφαγε τον κόκκινο πρίγκιπα. Άντε όνειρα γλυκά και καλές κωλοτούμπες
#10 Nίκος-Φ 10-03-2015 13:56
Ο αρθρογράφος μάλλον έχει εξασφαλισμένα εισοδήματα εκτός Ελλάδας. Αλλιώς θα πρέπει να ζεις σε άλλο πλανήτη για να ζητάς ρήξη με την υπόλοιπη Ευρώπη που θα φέρει τη χώρα στη δεκαετία του 50. Ευτυχώς ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτόν πραγματιστές αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται εγκαίρως.
Η επίκληση του ρεαλισμού καταντάει αηδία. Ρεαλισμός για τους ανέργους, τους εργαζόμενους , τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό (για όλους τους καταπιεζόμενους πλήν κάποιων μερίδων του εγχώριου κεφαλαίου και σημαντικών του ξένου κεφαλαίου) είναι η ρήξη ώστε να μπορέσει κάποτε αυτή η χώρα να ξεφύγει από τη μέγγενη των μνημονίων και φυσικά την ξένη κηδεμονία συνολικότερα. Γερμανοτσιολάδε ς που καλούν τον Αλ. Τσίπρα σε συνθηκολόγηση με τα ξένα συμφέροντα θα υπάρξουν πολλοί. Το θέμα είναι να μην ακούσει τις σειρήνες του συστήματος! Άξιος εκπρόσωπός τους ο “φίλος” μας.
#9 Γιάννης Ζ 10-03-2015 13:50
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια παραλύσει. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις έχουν πάει περίπατο και η αδυναμία αποδοχής και άσκησης αντιλαικής πολιτικής τον έχουν κάνει να μην ξέρει που πατάει και που βρίσκεται. Καθημερινά εξαγγέλει νέα νομοσχέδια αλλά κανένα δεν φέρνει προς ψήφιση υπό των φόβο των δανειστών. Έχω πικρά μετανιώσει που πίστεψα προεκλογικά και ψήφισα, τώρα βλέπω ότι δεν υπήρχε πλάνο, αποφασιστικότητ α, συμμαχίες, και όλα αυτά που θα έδιναν πιθανότητες σε μια διαπραγμάτευση.
Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και ανεύθυνο. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο, πρέπει να διαλέξει δρόμο. Είτε δεχόμαστε όσα λένε οι δανειστές και εφαρμόζουμε την ίδια αποτυχημένη πολιτική, με ελάχιστες αλλαγές για το θεαθήναι, είτε ξεκινάμε τη σύγκρουση αλλά με πλάνο. Αν δεν υπάρχει πλάνο θα είναι καταστροφικό και η ευθύνη θα βαρύνει αποκελιστικά το ΣΥΡΙΖΑ.
Νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση γαργάρα, χαράτσι ΕΝΦΙΑ γαργάρα, αφορολόγητο γαργάρα, πρόγραμμα Θεσσαλονίκης γαργάρα. Έλεος αυτό δεν είναι κυβέρνηση, είναι χειρότερο και από τα πιο ακραία σενάρια.
Τέλος δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αριστερή πτέρυγα δεν μιλάει ανοιχτά. Αυτό είναι η μέγιστη υποταγή στους δανειστές και το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος που θέλει να ονομάζεται αριστερός. Μέχρι τώρα νομίζω “την κάνει γαργάρα΄”, έχει αποδεχθεί μια ατιμωτική συμφωνία και μόνο εδώ στο iskra κάνει την επαναστατική γυμναστική της.
#8 Δημήτρης Χ. 10-03-2015 13:02
Επειδή
συλλογάται καλά όποιος συλλογάται λεύτερα
εγώ δεν φοβάμαι τίποτα δεν ελπίζω τίποτα για να είμαι λεύτερος (και να συλλογούμε καλά)
γι’ αυτό καλύτερα ένα τέλος με δάκρυα παρά δάκρυα χωρίς τέλος
δεν φταίει ο διαχειριστής φταίει στο σύστημα της κεντρικής θέρμανσης αυτό θέλει άλλαγμα
#7 MixalisDespotidis 10-03-2015 12:33
Κάθε βδομάδα που περνά η θέση μας γίνεται δυσχερότερη. Όσο καθυστερούμε την μάχη τόσο οι δανειστές ισχυροποιούνται .
Εσκεμμένα οι “θεσμοί” μας σπρώχνουν από συμβούλιο σε συμβούλιο χωρίς να διαφοροποιούντα ι πουθενά ενώ ο χρόνος λειτουργεί για την επιδείνωση της θέσης μας.
Αυτός ήταν ο αρχικός τους σχεδιασμός, η αργή φθορά που θα φέρει την οριστική ήττα χωρίς να χρειαστεί η παραμικρή προσπάθεια από μέρους τους.
Καλύτερα ένας αγώνας και ας είναι αβέβαιος, παρά ένας βέβαιος αργός θάνατος που θα συμπαρασύρει μαζί του τις ελπίδες του λαού στην αριστερά.
#6 Steeler 10-03-2015 12:27
Ο αρθρογράφος μάλλον έχει εξασφαλισμένα εισοδήματα εκτός Ελλάδας. Αλλιώς θα πρέπει να ζεις σε άλλο πλανήτη για να ζητάς ρήξη με την υπόλοιπη Ευρώπη που θα φέρει τη χώρα στη δεκαετία του 50. Ευτυχώς ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτόν πραγματιστές αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται εγκαίρως.
#5 Γιώργος Λυκαύγης 10-03-2015 12:19
Αυτή την στιγμή ΔΕΝ μπορούμε να έρθουμε σε ρήξη και να βγούμε από το ευρώ. Η χώρα ΔΕΝ παράγει τίποτα για να είμαστε έστω και σε ένα μικρό βαθμό αυτοσυντήρητοι. Η μόνη μας “βαριά” βιομηχανία είναι ο τουρισμός ο οποίος ναι μεν θα επωφεληθεί από την υποτίμηση αλλά ταυτόχρονα θα αποσταθεροποιηθ εί από τις μεγάλες ανατιμήσεις.
Έξω από το ευρώ μόνο όταν η χώρα έχει πάλι μία έστω και μικρή ανάπτυξη. Διότι εάν βγαίναμε τώρα τότε η κρίση δεν θα ήτο μόνον οικονομική. Θα υπάρξει και τεχνιτή Εθνική κρίση από τους Τούρκους με πρόσχημα τα Σκόπια, την Μεγάλη Αλβανία (σχεδιο τους) και φυσικά την Κύπρο.
Όπως έγραψα και χθες, για να πειστεί ο Λαός για την ρήξη πρέπει πρώτα να δωθεί ένα συνολικό σχέδιο του τι θα επακολουθήσει.
Το να τα “λέμε μεταξύ μας” όταν η πλειοψηφία είναι σύμφωνοι δεν έχει και μεγάλη σημασία. Τα επιχειρήματα πρέπει να δωθούν στον λαό για αξιολόγηση.
Είναι πολύ εύκολο να λέμε επί της αρχής να έρθουμε σε ρήξη αλλά την ίδια ώρα πρέπει να παραθέτουμε και αναλυτικά όχι μόνο το γιατί αλλά και το πως θα είναι το αύριο της χώρας.
Παρεπιπτώντος δεν είμαι αντίθετος με την έξοδο από το ευρώ αλλά πρέπει να πειστώ.
Δεν είμαι Αριστερός
Δεν είμαι Δεξιός
Απλά σκέφτομαι
#4 φανης 10-03-2015 12:16
Βλέπω το συριζα σε δύο κομμάτια και συνεργασία του βαρουφακαίικου με τους γνωστους σαμαροβενιζελου ς και ποταμια ρυάκια βρύσες κρήνες πηγές και ότι άλλο συρφετό μαζέψουν.
«πάν’ τα κορίτσια για νερό,
βρίσκουν τον τόπο αδειανό»
Τι να πει κανείς, έχουν βάλει να αποδιαλύσουν ότι έχει απομείνει από αριστερή συνείδηση.
#3 Χρίστος5958 10-03-2015 11:11
Πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι από την στάση των ετέρων μας και ότι θα γίνουν τα πράγματα πιο βολικά – καλύτερα για την χώρα μας !!!!! ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Τα φασιστοειδή υποκείμενα που επηρεάζουν την ΕΕ δεν θα ησυχάσουν αν δεν μας δουν κατεστραμένιους . Αν θέλουν να το παίξουν τάχαμου-δήθεν ας μας επιστρέψουν τα οφειλόμενα και μετά ας κάνουν ότι θέλουν.
#2 Giannis@ 10-03-2015 10:09
H Eυρώπη είναι ξεκάθαρη για το τι θέλει από την Ελλάδα και την κυβέρνηση Τσίπρα, το δηλώνουν καθημερινά και με όποιο τρόπο μπορούν ότι πίσω δεν θα κάνουν για κανένα λόγο.
Ο Σύριζα είναι εγκλωβισμένος και μαζί τους και όλη η Ελλάδα, πρέπει να πάρει αποφάσεις, καθοριστικές, ακόμα, και να περιμένει να λήξει το 4μηνο πιστεύω ότι δεν θ αλλάξει τίποτα προς όφελος του λαού, ο εκβιασμός και ο στραγγαλισμός τις οικονομίας από τους νταβατζήδες τις Γερμανίας και των δορυφόρων αυτών είναι δεδομένος.
Όσο ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του έμμεσα η άμεσα συνεχίζει να δηλώνει έστω και σκόπιμα την υποτέλειά του στην Ευρώπη δεν θα του χαριστεί τίποτα.
Πρέπει να μιλήσει ξεκάθαρα στον Έλληνα να τον ενημερώσει για το τι θα συμβεί σε περίπτωση εθελουσίας εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ.
Όσο τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης όχι μόνο σε ποιότητα αλλά και ποσότητα μικραίνουν και γίνονται για όλο και ποιο συγκεκριμένες και μικρότερες ευπαθής ομάδες τότε ο λαός θ αρχίσει να δυσανασχετεί και σταδιακά βδομάδα παρά εβδομάδα θ αρχίσει ν απογοητεύεται και να μειώνεται το ποσοστό στήριξης προς την κυβέρνηση, όσο η Ευρώπη βάζει φραγμούς και απαγορεύει θεωρώντας μονομερή ενέργεια την όποια κίνηση γίνεται για την καταπολέμηση τις φτώχειας και τις ανέχειας αυτόματα αυτό θα κοστολογείται αρνητικά για τον Τσίπρα.
#1 ρενα 10-03-2015 09:28
η ευρωζωνη ειναι ενα αφυσικο μορφωμα οπου κρατη δρομεις διαφορετικων φυσικων αντοχων
και ικανοτητων υποχρεουνται με οδυνηρο μαστιγωμα των λαων τους να τρεξουν με την ιδια ταχυτητα
αδυνατον και επειδη τα παρα φυσιν μορφωματα αργα η γρηγορα αποβαλλονται απο την ιδια την φυση αυτο θα συμβει και με την ευρωζωνη των αδηφαγων γερμανων αφου βεβαιως εχουν κερδοσκοπησει ασυστολα εις βαρος των χωρων του νοτου.