efsyn.gr | 18.03.2015, 15:00 | Ετικέτες:
γιώργος κονταρίνης
Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων
Συνεχής μετάδοση του προγράμματος διαδικτυακής τηλεόρασης της Βουλής των Ελλήνων
Σαφές μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Μετά τους ωμούς εκβιασμούς από Ευρωπαίους αξιωματούχους η κυβέρνηση διεμήνυσε σε κάθε τόνο πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Το βράδυ ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.
«Υψώνουμε τείχος αξιοπρέπειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή.
«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν άλλαξαν τίποτα και ονειρεύονται ότι η χώρα μας θα ξαναγυρίσει στην εποχή των Μνημονίων, ας κρατήσουν τις απειλές τους για εκεί που περνάνε. Όχι απειλές σε αυτή την κυβέρνηση και κυρίως όχι απειλές στον ελληνικό λαό» είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη λαϊκή εντολή που έλαβε, εντολή να βάλει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα, να υπάρξει διαδικασία ανάκτησης της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες τις πτέρυγες να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση «το πρώτο νομοσχέδιο που δεν μεταφράστηκε αλλά γράφτηκε εδώ».
«Υψώνουμε τείχος αξιοπρέπειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «αν οι εταίροι, κάπου στο βάθος του μυαλού τους, είχαν την εντύπωση ότι θα ήμασταν η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, σίγουρα τους απογοητεύσαμε».
Απαντώντας στην επιστολή του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ο κ. Τσίπρας είπε πως η Αθήνα απαντά «με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» στους «τεχνοκράτες», ψηφίζοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ιδιοκτησία τεχνοκρατών, υπάρχουν κανόνες που ελέγχονται από τους θεσμούς, οι οποίοι ελέγχονται από τους λαούς, και εκεί δεν υπάρχουν εισαγγελείς και κατηγορούμενοι», προσέθεσε.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία. Είχε προηγηθεί αναστάτωση στην αίθουσα της Ολομέλειας καθώς, παρ’ ότι δεν συμπληρωνόταν ο αριθμός των αιτούντων Χρυσαυγιτών βουλευτών για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επέμενε σε αυτή τη διαδικασία. Τελικώς και μετά τις απειλές αποχώρησης ολόκληρων κοινοβουλευτικών ομάδων η κ. Κωνσταντοπούλου αναδιπλώθηκε και η ψηφοφορία διεξήχθη κανονικά.
Σε εξέλιξη με τοποθετήσεις βουλευτών, η κατ’ άρθρων συζήτηση του ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση.
«Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω»
Κατηγορηματικός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στο νομοθετικό της έργο που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις αιτιάσεις περί μονομερούς ενέργειας, εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ως απαραίτητο αναγκαίο βήμα, τονίζοντας ότι οι κόκκινοι δείκτες δεν χωράνε στις επαναξιολογήσεις και στην αυστηρή νεοφιλελεύθερη λογική.
«Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα πρώτο αναγκαίο βήμα και δεν αντιλαμβάνομαι όλους αυτούς, που αυτή την αναγκαία πράξη την προσεγγίζουν με την λογική της μονομερούς ενέργειας» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Όταν οι κοινωνικοί δείκτες χτυπάνε κόκκινο, είναι πολύ λίγο αυτό που κάνουμε, αλλά είναι αναγκαίο. Η ανθρωπιστική κρίση παράγεται από τις καπιταλιστικές τακτικές. Δεν είναι αυτοί οι κόκκινοι δείκτες στις επαναξιολογήσεις. Δεν χωράνε στην αυστηρή νεοφιλελεύθερη λογική που αξιολογούσε την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σχετίζονται με τις πραγματικές καταστάσεις της χώρας».
Στη συνέχεια, κάλεσε όλα τα κόμματα να βοηθήσουν στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια της χώρας, όπως είπε.
«Εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης»
Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να προχωρήσει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα θέματα που αφορούν κοινωνικές προτεραιότητες δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οποιοδήποτε πλαίσιο.
Ο υπουργός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, διαβεβαίωσε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών θα καταλαμβάνει το σύνολο των προμηθειών του δημοσίου. Αναφερόμενος στην τροπολογία, με την οποία μετατίθεται για τις 31.12.2015 η έναρξη ισχύος των διατάξεων του νόμου για τους κανόνες σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων και προμηθειών, ο υπουργός εξήγησε ότι η τροπολογία κατατέθηκε επειδή το σύστημα δεν προλάβαινε να είναι έτοιμο την 1η Μαρτίου, διότι υπάρχουν νομοθετικά κενά που η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει και διότι πρέπει να ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο νέα οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις.
Ο κ. Σταθάκης είπε επίσης ότι δεν έχουν ακόμη προετοιμαστεί όλοι οι φορείς του δημοσίου να ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ χρειάζονται βελτιώσεις και αναβαθμίσεις στο σύστημα υποδοχής και διαχείρισης των δημοσίων συμβάσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες εισηγούμεθα μια αναβολή για πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, είπε.
«Στηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο»
«Εντολές, αυτή η κυβέρνηση παίρνει μόνο από τον ελληνικό λαό και όχι από τους δανειστές» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε παρέμβαση του στη Βουλή, ζητώντας παράλληλα από όλους τους βουλευτές να στηρίξουν με την ψήφο τους το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ώστε, όπως είπε, να αποδείξουν ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος.
«Θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι αυτό που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή είναι, με την ψήφο σας, να στηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο, για να αποδείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι σαν έθνος, ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος που δεν λαμβάνει εντολές από κανέναν άλλον, παρά μόνο από τον ελληνικό λαό» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας και συμπλήρωσε: «Αγνοήστε τις εντολές που δίνουν οι δανειστές, οι οποίοι με λάθος πολιτική οδήγησαν τη χώρα σε εξαθλίωση και σαν ενωμένο έθνος να ζητήσουμε τη νίκη σε μια Ευρώπη που σέβεται την κυριαρχία κάθε χώρας και την λαϊκή εντολή. Σε αυτή τη χώρα, την εντολή δίνει ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
«Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, μπάζει κι από δεξιά και από αριστερά: Από δεξιά μπάζει γιατί δεν λέει από πού θα πάρει τα λίγα χρήματα που δίνει και από αριστερά επειδή δίνει ελάχιστα: Μόλις 15 ευρώ τον μήνα για ηλεκτρικό ρεύμα, όταν ο κ. Φωτόπουλος της ΔΕΗ πήρε 6 ευρώ την ημέρα» ανέφερε στη Βουλή, στην ομιλία του επί της αρχής του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει κάτι διαφορετικό επί της ουσίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» ανέφερε στη δική του ομιλία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Διαπραγματεύεται σκληρά με τους θεσμούς, τους τροϊκανούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως αυτή η διαπραγμάτευση δεν αφορά μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, πολύ δε περισσότερο αποκατάσταση των απωλειών και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, δηλαδή δεν διαπραγματεύεται για λογαριασμό του λαού, αλλά διαπραγματεύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου», είπε.
«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως για τη φτώχεια και την εξαθλίωση ευθύνη έχουν οι μνημονιακές πολιτικές. Υπάρχει όντως τέτοια ευθύνη- αλλά γιατί δεν φέρνετε έναν νόμο να καταργήσετε όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, που οδήγησαν εκτεταμένα λαϊκά στρώματα στη φτώχια και στην εξαθλίωση;» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
«Βάλατε στους εφοπλιστές κάποια έκτακτη εισφορά να πληρώσουν για να δώσετε χρήματα στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα; Στους μεγαλοβιομήχανους, στους τραπεζίτες, στους μεγαλέμπορους; Όχι. Κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στα πλαίσια του Προϋπολογισμού που χρηματοδοτείται από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, καθώς ο λαός πληρώνει τους φόρους, και όχι οι εφοπλιστές, ή οι βιομήχανοι- ή πληρώνουν ελάχιστα (…) Κουρέψατε τα ψίχουλα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, για να μπορείτε να πληρώνετε τους δανειστές και το ΔΝΤ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε πως η αιτία της διαφθοράς εντοπίζεται στον καπιταλισμό, όπου «νομιμοποιείται η υφαρπαγή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου» και παρατήρησε πως στο όνομα της πάταξης του μαύρου πολιτικού χρήματος «η ΕΕ θέλει να ποινικοποιήσει και να περιορίσει τη δράση των ριζοσπαστικών κομμάτων».
«Πολύ φοβόμαστε, πως δυστυχώς, στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, θα επιδιώξετε να νομιμοποιηθούν στη λαϊκή συνείδηση αντιλαϊκού χαρακτήρα μέτρα» κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «ταμειακό πανικό» την ώρα που «οξύνονται οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου».
Ο πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι η Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνει το «μαρτύριο του σταγονόμετρου» περιμένοντας τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) ενώ τα αποθεματικά των ταμείων γίνονται «είδος λείας» στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση συγκυριακά και πρόχειρα ορισμένα θέματα και «φλερτάρει με πιστωτικό γεγονός».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα μεταξύ άλλων ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τόσο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που κατέθεσε η κυβέρνηση, όσο και αυτό για τις 100 δόσεις και την διάταξη για τους πλειστηριασμούς, διασαφηνίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να τις «ξεψηφίσουμε αν έρθει η κυβέρνηση κάποια στιγμή υπό την πίεση των εταίρων να ξεψηφίσει τις διατάξεις αυτές».
Η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας έχει εκφράσει την πρόθεσή της να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προμετωπίδα για την κυβέρνηση το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση
Η πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα μετά τους εκβιασμούς των Ευρωπαίων