Εκτός ορίων έφτασε η κατάσταση στη Βουλή για ακόμη μια φορά με τη διαδικασία της συζήτησης για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να καταλήγει σε φωνές, ουρλιαχτά και την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από την αίθουσα.
Αφού πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους η σύγκρουση Τσίπρα-Σαμαρά συνεχίστηκε, ενώ, λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης η ένταση κλιμακώθηκε με την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Αφορμή στάθηκε η πρόθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να δώσει τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο να μιλήσει επί του προσωπικού για τα όσα ακούστηκαν για εκείνον και τα δημοσιεύματα στα οποία πρωταγωνίστησε την προηγούμενη εβδομάδα.
Οργή από τα έδρανα της ΝΔ, φωνές Σαμαρά και «λάδι στη φωτιά» από την Κωνσταντοπούλου
Η κίνηση αυτή έφερε οργισμένες αντιδράσεις στα έδρανα της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να διαμαρτύρονται για παράβαση κανονισμών.
Από την πλευρά της η κα Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι το προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής με ηγεσία και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίζουν τις φωνές και τις διαμαρτυρίες.
Η Πρόεδρος της Βουλής, μάλιστα, ανέφερε στον πρόεδρο της ΝΔ «Μην απευθύνεστε στο προεδρείο απειλητικά», ενώ, απευθυνόμενη στον Αδωνι Γεωργιάδη του είπε «Γιατί φωνάζετε κύριε Γεωργιάδη; Ανησυχήσατε για τις αναφορές στη λίστα Λαγκάρντ;».
Αυτή η αποστροφή έκανε έξω φρενών τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος φώναζε και έκανε λόγο για «γελοιοποίηση».
Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ακούστηκε να λέει ότι «μου έκλεινε διαρκώς το μικρόφωνο και έκανε σχόλια και παρατηρήσεις στην ομιλία μου, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν».
Ο κ. Μεϊμαράκης συνέχιζε να διαμαρτύρεται και να τονίζει ότι θα αποχωρήσει, ενώ, την ίδια στιγμή έκλεισαν τα μικρόφωνα στη Βουλή με αποτέλεσμα να επικρατήσει πραγματικός χαμός.
Η κα Κωνσταντοπούλου απάντησε στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής «Οταν προεδρεύατε επιτρέπατε τέτοιες συμπεριφορές σαν τη δική σας;»
Eπειτα από αντεγκλήσεις που διήρκησαν αρκετά λεπτά οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν, κατηγορώντας την κ. Κωνσταντοπούλου ότι «δεν συμπεριφέρεται ως πρόεδρος της Βουλής αλλά σαν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» και ο Γιώργος Κατρούγκαλος πήρε τον λόγο.
[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”overlay_fade-white” animation_effect=”rollIn” album_title=”false” album_id=”129″]
Κατρούγκαλος: Εφτασαν στο σημείο να λέει ψέματα ο αρχηγός τους
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαντώντας στον κ.Σαμαρά είπε «Είναι δηλωτικό του πολιτικού ήθους τους ότι μπορεί να απευθύνει συκοφαντικές κατηγορίες δίχως να μπορεί να απαντήσει κάποιος. Αυτό είναι του νομικού πολιτισμού μας. Να απαντά κάποιος όταν κατηγορείται. Για ότι κατασκεύασαν για μένα. Η ηθική υπεροχή της σημερινής κυβέρνησης είναι το όπλο στον παλαιοκομματισμό. Είναι μεγάλο το κενό της αντιπολίτευσης που έφτασε να λέει ψέματα ο αρχηγός τους. Έπεσε ο μύθος του 12%. μεταμορφώνεται από τότε σε κάτι άλλο και σε κάτι, δίχως μπορεί να απαντήσει κάποιος και να μένει η λάσπη. Εγώ δεν είμαι πρόβατο. Ήμουν πάντα καθαρός και κρυστάλλινος. Πρέπει να ήμουν στρατιώτης του δικαίου. Θα τα πούμε τον Ιούνιο στα δικαστήρια. Τα οικονομικά τους συμφέροντα βρίσκονται σε κίνδυνο».
Βενιζέλος: Λυπάμαι για τη στάση της Προέδρου της Βουλής
Η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Πραγματικά λυπάμαι γιατί δεν υπάρχει συνεδρίαση της Βουλής για οποιοδήποτε θέμα που να μην την υπονομεύετε εσείς με παραβιάσεις του Κανονισμού και με πρόκληση έντασης» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθυνόμενος στην Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Αν το ζητούμενο είναι πράγματι η συναίνεση δεν πρέπει να υπάρχει ένα θεσμικό κέλυφος γι’ αυτό;
Ως πρόεδρος της Βουλής οφείλατε να δώσετε την ευκαιρία στο Σώμα να συζητήσει νηφάλια» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οπως υποστήριξε «έχει υποστεί η Βουλή ένα ακόμη πλήγμα ενώ διεξάγεται η διαπραγμάτευση υποτίθεται στις Βρυξέλλες». Την κατηγόρησε δε για παραβίαση του Κανονισμού επί τον τύπον όλων και της ουσίας.
Την εγκάλεσε ακόμη, επικαλούμενος την σύγκρουσή της με τον πρόεδρο και την ΚΟ της ΝΔ που απεχώρησε. Ασκησε κριτική επίσης για το ότι έδωσε τον λόγο στον κ. Κατρούγκαλο «παραβιάζοντας τον κανονισμό γιατί όταν πρόκειται για μομφή ο εγκαλούμενος απαντά στο τέλος και δεν παρεμβάλλεται στη ροή της διαδικασίας». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο μόνο όταν υπάρξει μομφή επί του συγκεκριμένου θέματος που συζητείται τότε ο θιγόμενος λαμβάνει το λόγο αμέσως.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε επίσης ατόπημα το γεγονός ότι η πρόεδρος της Βουλής έδωσε το λόγο στον κ. Στρατούλη να επικουρήσει τον Πρωθυπουργό ενώ μπορούσε να του δώσει ο υπουργός ένα σημείωμα.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσετε τις πράξεις σας ως αίσθηση του θεσμικού σας ρόλου» της είπε.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
«Εχετε απόλυτο δίκιο κ. Βενιζέλε, παραβίασα τον Κανονισμό της Βουλής γιατί σας έδωσα το λόγο και σας επέτρεψα να μιλήσετε το υπερτετραπλάσιο του χρόνου που σας επιτρέπει ο Κανονισμός».
Επιπλέον επικαλέστηκε το άρθρο 68 του Κανονισμού της Βουλής. «Ακούστε το για να το γνωρίζετε κ. Βενιζέλε» είπε ειρωνικά. Υποστήριξε δε ότι όποιος επικαλείται προσωπικό θέμα δεν μπορεί να πάρει το λόγο πριν ολοκληρωθεί η αγόρευση εκείνου που τον εγκαλεί (εν προκειμένω του Α. Σαμαρά) «και όχι φυσικά πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση».
Το «οργισμένο βάλς» Βενιζέλου-Κωνσταντοπούλου συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ανέφερε «Για να βγείτε πρόεδρος της Βουλής απαιτούνται οι ψήφοι των βουλευτών, για να είναι κανείς χαριτωμένος απαιτείται και κάτι άλλο».
Η κα Κωνσταντοπούλου συνέχισε να χτυπάει το καμπανάκι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκνευρισμένος ανέφερε «Αποδεικνύετε την κομψότητά σας με αυτό που κάνετε».
Θεοδωράκης: Κατώτερη των περιστάσεων η κα Κωνσταντοπούλου
«Για άλλη μία φορά η πρόεδρος της βουλής αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Τσίπρας έχει πολλά στο κεφάλι του. Τον συμπονώ. Αλλά με κάποιο τρόπο πρέπει να του τελειώσει αυτό. Δεν μπορεί να διαλύεται κάθε φορά η διαδικασία από μία υπερβολή της κ. Κωνσταντοπούλου. Σας θυμίζω την ονομαστική ψηφοφορία που δεν έκανε μετά από τις σωστές συστάσεις του πρωθυπουργικού γραφείου» δήλωσε οργισμένος και ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ακόμη «Δεν είναι δυνατόν να βαθμολογεί ομιλητές. Αν έχει άποψη, μπορεί αν θέλει να κατέβει στα έδρανα και να την πει. Ακόμη κι αν οι παρατηρήσεις της σε πολλά έχουν σχέση με την πραγματικότητα, είναι πρόεδρος της Βουλής, δεν βαθμολογεί. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς σε μία συζήτηση αρχηγών των κομμάτων παίρνουν το λόγο υπουργοί. Ή θα τηρήσουμε τη λογική και τον κανονισμό, ή θα πάμε σε μία προεδρία εντελώς προσωπική με υπογραφή της κ. Κωνσταντοπούλου».
Τσίπρας: Η ΝΔ αποχώρησε για να καλυφθεί η συζήτηση και η ουσία της
Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός πήρε ξανά το λόγο εξαπολύοντας βέλη κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
«Εκφράζω τη λύπη μου για το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, ίσως λόγω έλλειψης επιχειρημάτων, αποχώρησε» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «Και μάλιστα με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Βουλής και όχι του αρχηγού του κόμματος».
«Δεν γίνεται να μην γνωρίζει τον κανονισμό ο κ. Μεϊμαράκης, παρέσυρε τον κ. Σαμαρά. Μήπως αυτή η ενέργεια που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε φοιτητική παράταξη έγινε γιατί δεν γνώριζαν τον κανονισμό; Αυτή η ενέργεια έγινε για να λόγους εντυπωσιασμού και να καλυφθεί η συζήτηση και η ουσία της. Αυτό δεν τιμά το ελληνικό Κοινοβούλιο» είπε ο πρωθυπουργός.
Τι προβλέπει το επίμαχο άρθρο 68 του Κανονισμού της Βουλής
‘Αρθρo 68:Πρoσωπικά ζητήματα
1. Πρoσωπικό ζήτημα θεωρείται η μoμφή πoυ περιέχει υβριστική εκδήλωση ατoμικά εναντίoν Boυλευτή ή μέλoυς της Kυβέρνησης, καθώς και η απόδoση σε oμιλητή διαφoρετικής γνώμης από εκείνη πoυ εξέφρασε. H επίκληση και αντιμετώπιση τoυ πρoσωπικoύ ζητήματoς γίνoνται στην ίδια συνεδρίαση στην oπoία δημιoυργήθηκε.
2. O επικαλoύμενoς πρoσωπικό εις βάρoς τoυ ζήτημα ζητεί από τoν Πρόεδρo την άδεια να μιλήσει. To αίτημα αυτό δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν oλoκληρωθεί η αγόρευση πoυ έδωσε αφoρμή για την επίκληση πρoσωπικoύ ζητήματoς.
3. O Πρόεδρoς μπoρεί να μη δώσει τo λόγo αν κρίνει ότι δεν υπάρχει πρoσωπικό ζήτημα.
4. Aν o ενδιαφερόμενoς επιμένει και πρoκληθoύν αμφιβoλίες, o Πρόεδρoς μπoρεί να ερωτήσει σχετικά τη Boυλή αμέσως. Aν o Πρόεδρoς ή η Boυλή κρίνoυν ότι μπoρεί να δoθεί o λόγoς, o ενδιαφερόμενoς καλείται να εκθέσει σε ένα (1) λεπτό της ώρας σε τι συνίσταται τo πρoσωπικό ζήτημα.
5. Στις περιπτώσεις των πρoηγoύμενων παραγράφων δεν επιτρέπεται συζήτηση.
6. Σε περίπτωση κατά την oπoία μετά την εξήγηση τoυ πρoσωπικoύ ζητήματoς, σύμφωνα με την παράγραφo 4, o Πρόεδρoς ή η Boυλή απoφασίζoυν να δoθεί o λόγoς, o θιγόμενoς Boυλευτής μιλεί, αν πρόκειται για μoμφή, μετά τo τέλoς της αγόρευσης εκείνoυ πoυ τη διατύπωσε και, αν πρόκειται για απόδoση διαφoρετικής γνώμης, στo τέλoς της συζήτησης τoυ θέματoς κατά την oπoία ανέκυψε τo πρoσωπικό ζήτημα και oπωσδήπoτε στo τέλoς της συνεδρίασης.
7. H ανάπτυξη τoυ πρoσωπικoύ ζητήματoς και η παρoχή εξηγήσεων ή και διευκρινίσεων από εκείνoν κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται η αιτίαση δεν μπoρεί να υπερβεί τα πέντε (5) λεπτά της ώρας για τoν καθένα.
8. O Πρόεδρoς της Boυλής απoφαίνεται για την ύπαρξη ή μη πρoσωπικoύ ζητήματoς. Aν o θιγόμενoς επιμένει, απoφαίνεται η Boυλή με ανάταση και χωρίς συζήτηση.
9. Aν γίνει τελικά δεκτό ότι υπάρχει πρoσωπικό ζήτημα, o Πρόεδρoς καλεί εκείνoν πoυ τo πρoκάλεσε να ανακαλέσει ή να ανασκευάσει· αν μετά τo γεγoνός αυτό εξακoλoυθεί να αρνείται, εφαρμόζoνται oι διατάξεις των άρθρων 77 έως 81.
10. To μέλoς της Boυλής ή της Kυβέρνησης στo oπoίo, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στη Boυλή, απoδίδoνται πράξεις ή παραλείψεις πoυ πρoσβάλλoυν την τιμή και την υπόληψή τoυ, μπoρεί να ζητήσει με γραπτή αίτησή τoυ τη σύσταση επιτρoπής έρευνας των κατηγoριών.
11. H συζήτηση της αίτησης της πρoηγoύμενης παραγράφoυ oλoκληρώνεται μέσα σε μία συνεδρίαση. Σ’ αυτήν μετέχoυν εκείνoς πoυ ζητεί τη σύσταση της επιτρoπής, τα μέλη της Kυβέρνησης και oι Πρόεδρoι των Koινoβoυλευτικών Oμάδων. H σχετική απόφαση της Boυλής λαμβάνεται με μυστική ψηφoφoρία και με την πρoβλεπόμενη από τo άρθρo 67 τoυ Συντάγματoς πλειoψηφία.
12. Για τη συγκρότηση και τη λειτoυργία της επιτρoπής αυτής εφαρμόζoνται αναλόγως oι διατάξεις των άρθρων 144 έως 148 για τις εξεταστικές επιτρoπές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΟΥΛΉΖΩΉ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΎΛΟΥΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δήλωση Σαμαρά: Ηρθαμε να στηρίξουμε και εισπράξαμε ύβρεις –…
Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα- Σαμαρά εντός της ολομέλειας
Νικολόπουλος: Τόσο κουρασμένος είναι ο Βενιζέλος και βιάζεται…
Δ. Κουτσούμπας: Σήμερα δεν έγινε ενημέρωση, αλλά επανάληψη…
Βενιζέλος: Δεν θα στηρίξουμε για να καταστρέψετε τη χώρα ή…
Ο Δραγασάκης πρότεινε «κοινοπραξία» με τους Κινέζους στον ΟΛΠ…