Στην ευρεία υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος ζήτησε την επίσπευση του νομοθετικού έργου, αρχής γενομένης με τη Δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα καθώς και την ΕΡΤ, υπό τη σκιά της πολυήμερης απεργίας πείνας κρατουμένων αλλά και των γεγονότων στο προαύλιο της Βουλής.
Αποφασίστηκε να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα, να προχωρήσουν ταχέως οι διαδικασίες για περαιτέρω αλλαγές στον ποινικό και σωφρονιστικό κώδικα, αλλά και η αλλαγή του υπουργικού οργανογράμματος, με το χαρτοφυλάκιο του Γιάννη Πανούση να περνά πλέον στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το πεδίο των διαπραγματεύσεων ήταν μάλλον το λιγότερο «επεισοδιακό», μια και το Euroworking Group απλώς επιβεβαίωσε τα όσα ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση. Αναγνωρίστηκε στην τηλεδιάσκεψη η πρόοδος των συζητήσεων, όπως και οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές.
Παράλληλα, η Αθήνα συμφωνεί με αρκετούς εταίρους της ότι πρέπει να επισπευστεί η διαδικασία άντλησης στατιστικών και μακροοικονομικών στοιχείων στην ελληνική πρωτεύουσα από τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις, αλλά και να ανοίξει η «κάνουλα» της χρηματοδότησης μια ώρα αρχύτερα.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» τόνισε πως «από τον Αύγουστο δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ – δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να πληρώνει τα χρέη της μόνο με ίδια μέσα, χωρίς δανεισμό».
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «αν έως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση για το ότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ». Αυτό, όμως, είπε, πρέπει «να γίνει σε συμφωνία ότι δεν θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «τα χρήματα επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου».
Σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης αυτές τις προσδιόρισε ως εξής: Άρνηση της απελευθέρωσης του ανώτατου ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις, δεν θέλουμε άλλες μειώσεις συντάξεων και μισθών, καμία μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων, ούτε αύξηση του ΦΠΑ, όχι άλλη διάβρωση του εργατικού δικαίου, αντιθέτως.
Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, πέταξε το μπαλάκι στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι «αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα».
Επίσης, δήλωσε πως «η κυβέρνηση εργάζεται για ουσιαστική νομοθετική διασφάλιση της Κυριακής Αργίας ως γενικού κανόνα για τους εργαζόμενους» και τόνισε ότι «έχει ήδη δεσμευτεί με τις προγραμματικές της δηλώσεις για την κατάργηση του υφιστάμενου μνημονιακού πλαισίου, του ν. 4177/2013, στο αμέσως επόμενο διάστημα».
Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελαρίδης, διέψευσε το σενάριο ότι η Αθήνα δεν θα αποπληρώσει το ΔΝΤ εγκαίρως, επιμένοντας ότι «η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία».
Η Νέα Δημοκρατία ανησυχεί
Διαδοχικές συσκέψεις με τους συνεργάτες του για τις εξελίξεις στην οικονομία και τηλεφωνικές συνομιλίες με όλους τους τομείς κοινοβουλευτικού έργου της Ν.Δ. είχε ο Αντώνης Σαμαράς, κρίνοντας ότι η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Η κινητικότητα που εμφανίζεται στη Ν.Δ. αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι από το κόμμα εκδόθηκαν χθες 8 επίσημες ανακοινώσεις! Οξύτατη ήταν εκείνη που αναφέρεται σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, για το ενδεχόμενο να μην καταβάλει η χώρα την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ. «Εχουμε προειδοποιήσει ρητά την κυβέρνηση, ούτε να διανοηθούν πιστωτικό γεγονός», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: