Η σύγκληση του τεχνικού οργάνου στις 8 και 9 Απριλίου δημιουργεί ελπίδες στο Μαξίμου | EUROKINISSI
efsyn.gr | 03.04.2015, 07:40
Με σκοπό να αποφύγει τη «σταύρωση» τη Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάζει το Euroworking Group, εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση. Γι’ αυτό και επισημαίνει σε κάθε τόνο ότι η Αθήνα θα ανταποκριθεί στις άμεσες δανειακές της υποχρεώσεις, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η απόφαση για «άνοιγμα» της κάνουλας πρέπει να έρθει σύντομα ώστε να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο.
Η σύγκληση του τεχνικού οργάνου στις 8 και 9 Απριλίου δημιουργεί ελπίδες στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ότι θα επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις και θα υπάρξουν σαφείς εξελίξεις αναφορικά με τις διαφωνίες που έχουν απομείνει στο ελληνικό σχέδιο.
Σημειώνεται πως τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για τη δόση ύψους 448,014 εκατ. ευρώ που χρωστά η χώρα στο ΔΝΤ και απορρέει από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (2010).
Την ώρα πάντως που στις Βρυξέλλες θα εντείνονται οι οικονομικές διεργασίες, ο πρωθυπουργός θα επισκέπτεται τη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές θα άπτονται της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας.
Εν των μεταξύ, το κυβερνητικό επιτελείο διέψευδε έντονα και το άλλο σενάριο του Reuters, που ανέφερε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ομάδα των Βρυξελλών αφενός προειδοποίησε τους συνομιλητές της ότι το ρευστό τελειώνει στις 9 Απριλίου και αφετέρου αιτήθηκε εκταμίευση δόσης πριν συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις. «Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» έλεγε το υπουργείο Οικονομικών, στρέφοντας εμμέσως πλην σαφώς τα βέλη του στους εταίρους.
Να προσθέσουμε πως σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η διαρροή της λίστας μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δεν έγινε από την ελληνική πλευρά, διαβάζεται επιλεκτικά με αποτέλεσμα να παρερμηνεύονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, τονίζουν πως η όποια λίστα αποτελεί «κείμενο εργασίας» και όχι συμφωνία.
Ακόμη, η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη είναι 1,4% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,9% για το 2016, τονίζοντας ότι τα όποια μέτρα συμφωνηθούν δεν θα είναι υφεσιακά και θα αποσκοπούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να σταματήσουν να πέφτουν τα βάρη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες: τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και γενικότερα τη μεσαία τάξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EuroWorking στην εκπνοή της δόσης για το ΔΝΤ
Μαξίμου: «Επιλεκτική ανάγνωση της λίστας των μεταρρυθμίσεων»
Reuters: Απορρίφθηκε ελληνικό αίτημα για πρόωρη χρηματοδότηση