HuffPost Greece | 03/04/2015 9:35 πμ
«Δραστικά σχέδια» για την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την εμφάνιση ενός παράλληλου νομίσματος για να καλύψει πληρωμές καταστρώνει η Ελλάδα, εκτός και αν η Ευρωζώνη λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και μειώσει τις απαιτήσεις της, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.
Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται πηγές κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ανέφεραν πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει «ζωντανές» τις δημόσιες υπηρεσίες και να πληρώσει συντάξεις, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσει στην άνευ προηγουμένου ενέργεια του να χάσει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.
«Είμαστε αριστερή κυβέρνηση. Αν πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ αδυναμίας πληρωμών στο ΔΝΤ και αδυναμίας πληρωμών στους πολίτες μας, δεν τίθεται θέμα επιλογής» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. «Μπορεί να χρειαστεί να πάμε σε μια σιωπηλή διαδικασία καθυστέρησης πληρωμών με το ΔΝΤ. Αυτό θα προκαλέσει παραλήρημα στις αγορές και σημαίνει ότι το ρολόι θα αρχίσει να χτυπάει πολύ γρηγορότερα» η πηγή ανέφερε στην Telegraph.
«Θέλουν να μας περάσουν από μια τελετή ταπείνωσης και να μας εξαναγκάσουν σε κατασχέσεις. Προσπαθούν να μας φέρουν σε θέση όπου είτε θα πρέπει να μην πληρώσουμε τους ίδιους μας τους πολίτες ή να υπογράψουμε μια συμφωνία που είναι πολιτικά τοξική για εμάς. Εάν αυτός είναι ο στόχος μας, θα πρέπει να το κάνουν χωρίς εμάς» πρόσθεσε η πηγή.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η καθυστέρηση πληρωμών στο ΔΝΤ είναι μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη στρατηγική, καθώς θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου. Ωστόσο, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι γνωρίζουν πολύ καλά πως η τήρηση σκληρής γραμμής απέναντι στους πιστωτές συνεπάγεται τον κίνδυνο μιας αλυσιδωτής αντίδρασης και επιμένουν ότι είναι πρόθυμες να εξετάσουν το χειρότερο ενδεχόμενο αντί να αθετήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις στον ελληνικό λαό. Ένα εκτάκτου ανάγκης «σχέδιο Β» καταρτίζεται ήδη, σημειώνεται στο δημοσίευμα. «Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα τις εθνικοποιήσουμε, και μετά θα εκδώσουμε IOUs εάν χρειαστεί, και ξέρουμε όλοι τι σημαίνει αυτό. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να γίνουμε προτεκτοράτο της Ε.Ε.» δήλωσε μια πηγή.
«Είναι εύκολα κατανοητό στην Αθήνα ότι μια τέτοια ενέργεια ισοδυναμεί με επιστροφή στη δραχμή» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Θέλουν να μας κάνουν να εφαρμόσουμε ελέγχους ροής κεφαλαίων και να προκαλέσουν πιστωτική κρίση, μέχρι η κυβέρνηση να γίνει τόσο μη δημοφιλής ώστε να πέσει» ανέφερε αξιωματούχος. «Θέλουν να μας κάνουν παράδειγμα, και να επιδείξουν ότι καμιά κυβέρνηση στην Ευρωζώνη δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της. Δεν πιστεύουν ότι θα φύγουμε, ή ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει, και κάνουν λάθος και στα δυο».
Περισσότερα:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ελλάδα Κυβέρνηση Δραχμή Telegraph Ευρωζώνη Ε.Ε. ΔΝΤ
Σχόλια
Βασίλης Δοβλέτογλου γιατι το λετε και δεν το κανετε.ετσι και αλλιως το 90 τοις εκατο του ελληνικου λαου δεν εχει πλεον καταθεσεις για να φοβηθει οτι θα τις χασει.
Dimitris Karagiannis · Θεσσαλονίκη 99%.. Μη σου πω 100%. Τα 70 δισ. που έκαναν φτερά από τις Ελληνικές τράπεζες την πρώτη βδομάδα της “διαπραγμάτευσης”, από ξένους θα ήταν.
Και στη τελική αν ο Τσίπρας θέλει να είναι σωστός απέναντι στον Ελληνικό λαό, οφείλει να κάνει δημοψήφισμα “Ευρώ ή δραχμή”. Κανένας δεν τον ψήφισε για να μας βγάλει από το ευρώ ή να πτωχεύσει τη χώρα. ΚΑΝΕΝΑΣ.
Για να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους τον ψήφισε ο κόσμος, όχι για να μας οδηγήσει σε νέο νόμισμα. Να ξέρουμε τι λέμε.
Imogen SpeddingDimitris Karagiannis Δεν μπορεί να κάνουν δημοψήφισμα για μια υποθετική περίπτωση (ευρώ ή δραχμή;), διότι κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι το αποτέλεσμα. Εκλογές φαίνονται πιο ρεαλιστικές.
Το σίγουρο είναι ότι όπως μπήκε στην Ευροζώνη που το ένα (1) Ευρω κόστισε 345 δραχμές κάτι αντίστοιχο θα είναι η επίστροφή στην Δρχ.
Όσον αφορά τα χρέη πρέπει να πληρωθούν σε Ευρώ.
Όσον αφορά τις Γερμανικές επιχειρήσεις ή συμμετοχές τους, θα χάσουν περισότερο απο τι θα χάσει ο εργαζόμενος.
Η χώρα πτώχευσε το 2010. Ήταν αναμενόμενο να βγεί στην φόρα απο κάποια κυβέρνηση. Κρίμας που τόσος κόσμος σκοτώθηκε ή χρεοκόπησε αυτά τα 5 χρόνια μόνο και μόνο γιατί δεν βρέθηκε κυβέρνηση να πεί basta το 2010.
Dimitris Karagiannis · Θεσσαλονίκη Imogen Spedding
Έχεις ΤΡΟΜΕΡΑ λάθος ενημέρωση της αξίας της δραχμής απέναντι στο ευρώ σήμερα
◦ Σήμερα 3/4 που μιλάμε 1 ευρώ = 1100 δραχμές.
◦ Προτείνω να ενημερωθείς και μετά ας μιλήσουμε όσο θέλεις.
Akis Keratidis · Saloníki, Thessaloniki, Greece
ΝΑ ΠΑΙΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ ΞΑΝΑ? Η ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣ ΜΙΑ ΖΩΗ?
ΑΚΡΙΒΩΣ!!!!!! ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΧΟΡΤΑΤΟ!
Κορυφαίος σχολιαστήςΥπάρχει και η περίπτωση να μην μπορέσεις να ξανασηκωθείς.
ΑκολουθήστεCassandre Cassandre τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση?? μεγάλος λιμός, πεθαινουν όσοι ελληνες δε πρόλαβαν να μεταναστεύσουν και τα ερείπια της χώρας τα μοιράζονται όλοι οι βαλκάνιοι υπό τις εντολές της ΕΕ??
Dimitris Karagiannis · Θεσσαλονίκη
Βρε καλά τα σενάρια και οι ιστορίες, αλλά την επόμενη ακριβώς μέρα (για να μην πω ώρα), μετά την ανακοίνωση εξόδου από το ευρώ ή της στάσης πληρωμών, θα γίνει τέτοια επανάσταση στη χώρα που θα μνημονεύεται ακόμα και μετά από χιλιετίες.
Και το μόνο που εύχομαι γι’αυτούς που θα μας οδηγήσουν εκεί, είναι να προλάβουν να μπουν στα ελικόπτερα, όπως έκαναν οι Αργεντινοί φίλοι τους.
Υ.Γ. Αυτό που ποτέ δεν κατάλαβαν στον Σύριζα, είναι πως ούτε το 1% από όσους τους ψήφισαν, δεν είναι υπέρ ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ. Για άλλο πράγμα τους ψήφισαν. Σίγουρα όχι για έξοδο από το ευρώ.
Ακολουθήστε Φιλε με ολο το σεβασμο αλλα ποιοι μας οδηγησαν εδω που ειμαστε? Ο απλος κοσμακης υποφερει… και θα υποφερει με Ευρω και με ΔΡΧ… δεν αλλαζει κατι… σιγουρα θα αλλαξουν πολλα για οσους ακομα κρατιουνται σε καλη κατασταση… Επισης δε νομιζω οτι στα ελικοπτερα θα μπουν αφτοι που ειναι τωρα Πανω… αλλα αυτο θα το δειξει η Ιστορια..
μιλάς για την Αργεντινή αλλά δεν έχεις ιδέα τι έγινε εκεί ε? αστο καλύτερα πήγαινε για ψάρεμα ή διαβασε τι έγινε στην Αργεντινή (ποιοι ήταν αυτοί που εφυγαν με ελικόπτερα, τι διαδρομή ακολούθησαν μετα…)
και που θα γινει αυτη η “επανασταση”, στα πληκτρολογια ή στις καφετεριες??
Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου ·
Ξυπνάτε κάποτε….Θα ήταν ευχής έργο να σταματήσουν να μας αρμέγουν κανονικά οι διάφοροι ευρωνταβατζήδες… Ποιός δημιούργησε τα “χρέη” και ποιόν ωφελούν τελικά??? Οι άμεσοι πρόγονοί μας στο Μεσολόγγι έβραζαν μέχρι και τα τσαρούχια τους για να να ψευτοχορτάσουν και να μην σκύψουν το κεφάλι στον εχθρό και στο Ζάλογγο πήδαγαν απ΄τους γκρεμούς για να μην πέσουν στα χέρια του… Κι εμείς, τρέμουμε στην ιδέα να χάσουμε το φραπέ μας και το … λούγκο μας! Έχουμε καταντήσει σαν τα πρεζόνια που με θανατερή αγωνία περιμένουν τη “δόση” τους από τους διακινητές!!!! Μας έχουν κυριολεκτικά εγκλωβίσει σε ένα ατέρμονο χρέος που στην ουσία έχει καταργήσει την ίδια την Χώρα και εσείς φοβάστε μην στεναχωρηθούν οι μεγαλοκαταθέτες που ούτως ή άλλως τα έχουν έξω και γελάν μαζί μας!
Vaso Leventakou ·
Επιτέλους ένα ΑΛΗΘΙΝΟ KAI ΑΝΤΑΞΙΟ ΜΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ !!
Panagiotis Vroustouris · Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Ας μη νομίζουν οι δανειστές ότι μπορούν στο διηνεκές να απειλούν με παραίτησή τους από δανειστές- εκμεταλλευτές της Ελλάδος διότι πρέπει να ξέρουν ότι τέτοιου είδους αιτήσεις παραίτησης ενίοτε γίνονται και δεκτές. Όσο για τη “θωράκιση” της Ευρώπης απέναντι σε grexit ή graccident, όσοι ξέρουν στοιχειώδη οικονομικά καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ανοησία…
μακις μαναλης ·Keratsínion, Attiki, Greece
επιτελους ξυπνατε λιγακι δεν λεω να διαβασετε για τον γκαιμπλς αλλα ριξτε μια ματια ολοι αυτοι αγγλοι γαλλοι πορτογαλοι για το συμφερον τους ασχολουντε αυτοι φταινε η εμεις βλεπε ΜΜΕπου αναμεταδιδουν καθε ηλιθιοτητα και προπαγανδα
την ελλαδα θελομεν και ας τρογωμεν πετρες… θ.κωλοκοτρονης
Georgios Kechaidis · ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ή ταν ή επί τας. Ελευθερία ή θάνατος. Ή όλα ή τίποτα.
Αέρα! Δεν πρέπει να την παλεύεις καθόλου εσύ!
Dimitris Karagiannis · Θεσσαλονίκη
Άραξε Λεωνίδα. Τόσα χρόνια ήσουν “ή ρουσφέτι ή δεν σε ψηφίζω”. Μη μου το παίζεις ξαφνικά περήφανος Ελληναράς.
Κατι που επρεπε να γινει απο το 2009 απο τον προδοτη Παπανδρεου .Τοτε αν εκανε δημοψηφισμα σιγουρα ο χορτατος ελληνικος λαος θα προτιμουσε την παραμονη στο ευρω και τα μετρα λιτοτητας ,τωρα ομως την στιγμη που δεν βλεπει φως στο τουνελ αλλα εναν εμπαιγμο απο τους δανειστες μας, οι οποιοι δανεισαν ενα τεραστιο ποσο για να σωθουν οι τραπεζες τους και οχι η ελλαδα ,μεταφεροντας το χρεος απο τις τραπεζες τους στα κρατη ,νομιζω οτι ενα δημοψηφισμα ισως εχει πλεον διαφορετικο αποτελεσμα.Ο βρεγμενος πλεον δεν φοβαται την βροχη .
Ioannis Kafanelis · Domeniko/Larisa
Δρομο……… Το 2009 επρεπε να ειχε γινει. Θα ειχαμε ξεμπερδεψει με ολα μας τα βασανα και τους εκβιασμους τους.