Είναι ξεκάθαρο ότι η λιτότητα απέτυχε οικονομικά, ενώ είχε και τεράστιες κοινωνικές συνέπειες και στην Ελλάδα
efsyn | 04.04.2015, 06:08
Τάσος Τσακίρογλου
Η Γερμανίδα πολιτικός εκφράζει την αντίθεσή της στην πολιτική της λιτότητας, ζητά να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και επικρίνει τις επιλογές της γερμανικής κυβέρνησης σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πιέζουν τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να την εξαναγκάσουν να υποκύψει και να συνεχίσει την αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με την εντολή να θέσει τέλος σ’ αυτήν την πολιτική. Ποια είναι η γνώμη σας;
Είναι ξεκάθαρο ότι η λιτότητα απέτυχε οικονομικά, ενώ είχε και τεράστιες κοινωνικές συνέπειες. Και αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, να μη συνεχιστεί η λιτότητα, διότι δεν αποτελεί μέρος της λύσης στα σημερινά προβλήματα.
• Ουσιαστικά ο Μάριο Ντράγκι παίζει πολιτικό ρόλο, προκαλώντας ασφυξία στην ελληνική οικονομία και πιέζοντας για μια αναγκαστική διευθέτηση προς όφελος των δανειστών. Ποιος πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας, ο ρόλος της ΕΚΤ;
Φυσικά η ΕΚΤ έχει πολιτικό ρόλο σε ό,τι κάνει, αφού αυτό έχει πολιτικές συνέπειες. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση και γι’ αυτό δεν μπορούμε να αφήνουμε το πρόβλημα μόνο στους υπουργούς Οικονομικών. Αυτό το λένε όλοι. Ομως δεν μπορούμε να μεταθέτουμε στο Eurogroup ένα πρόβλημα που επηρεάζει σοβαρά ολόκληρη την Ε.Ε., διότι το ευρώ δεν είναι κάτι το αποκλειστικά οικονομικό. Είναι το νόμισμα της Ευρώπης. Γι’ αυτό δεν πρέπει να θεωρούμε την κρίση μόνο ως ένα νομισματικό θέμα, αλλά ως ένα κατεξοχήν πολιτικό θέμα.
• Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία έξι χρόνια έχει προκαλέσει περισσότερη ύφεση, περισσότερη ανεργία, κυρίως στους νέους, και περισσότερη φτώχεια για τους Ευρωπαίους. Τι πρέπει να κάνουμε για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη;
Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αναθεωρήσουμε τις πολιτικές μας και κυρίως αυτή της λιτότητας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε βιώσιμες επενδύσεις στην Ευρώπη. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση μόνο ενδυναμώνοντας και μετασχηματίζοντας την οικονομία μας, έτσι ώστε να την κάνουμε βιώσιμη, με οικολογικούς και κοινωνικούς όρους. Η οικονομία είναι κάτι που πρέπει να λειτουργεί υπέρ των ανθρώπων και όχι το αντίστροφο. Eχουμε πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και όχι μόνο την Ελλάδα. Είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα.
• Πώς κρίνετε την ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας;
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ακολουθήσει έναν λανθασμένο δρόμο, αυτόν της λιτότητας, και θα ήταν ακόμα ένα λάθος εάν επιμείνει σ’ αυτόν. Πρέπει να ξαναδεί τον ευρωπαϊκό της ρόλο. Oμως και άλλα κράτη δεν έπαιξαν ένα ρόλο που θα βοηθούσε. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να αναπνεύσει και να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βέβαια όχι το είδος των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές. Χρειαζόμαστε κοινωνικές και οικολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν τους πολίτες. Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, αυτό είναι το είδος των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και γι’ αυτό πρέπει να έχει τον χρόνο να τις εφαρμόσει. Η πολιτική του Eurogroup δεν βοηθά σ’ αυτό και πρέπει να το αντιληφθούν.
• Φαίνεται ότι η μοναδική μεταναστευτική πολιτική που υιοθετεί η Ε.Ε είναι το πιο εντατικό σφράγισμα των συνόρων της. Ως αποτέλεσμα πολλοί μετανάστες χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Ποια είναι η απάντηση;
Εχουμε μια εντελώς λανθασμένη μεταναστευτική πολιτική. Εμείς οι Πράσινοι θεωρούμε ότι χρειάζεται να βρούμε ασφαλείς και νόμιμους τρόπους για να έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μια πιο γενναιόδωρη πολιτική απόδοσης βίζας για ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας. Μόνο έτσι δεν θα πνίγονται στα νερά της Μεσογείου και θα βρίσκουν άσυλο στην Ευρώπη.
Ακόμα και η υπάρχουσα νομοθεσία για το άσυλο δεν εφαρμόζεται σωστά, ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των μεταναστών. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να διατεθούν και κονδύλια από τα κράτη. Εμείς έχουμε και κάνουμε προτάσεις για όλα αυτά. Οπως για παράδειγμα για τη νομοθεσία που αφορά την επανένωση των οικογενειών. Ομως χρειάζεται ριζική αλλαγή του καθεστώτος που αφορά τους μετανάστες.
• Πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις στους πολίτες την ανάγκη για οικολογική δράση και για αλλαγή του τρόπου ζωής μας εν μέσω μιας δεινής οικονομικής κρίσης;
Πρέπει να σκεφτόμαστε την οικονομία χέρι χέρι με την οικολογία. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ τους. Το κοινωνικό ζήτημα και το οικολογικό πρόβλημα είναι απολύτως συνδεδεμένα και δεν μπορούν να διαχωριστούν. Το δείχνει η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα, όπου οι φτωχοί πολίτες υποφέρουν περισσότερο, για παράδειγμα, από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχητική ρύπανση κ.λπ. Αυτό δεν είναι πολυτέλεια. Υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας.
Οι άνθρωποι πεθαίνουν νωρίτερα λόγω των οικολογικών προβλημάτων. Είναι προς όφελος των φτωχών να κάνουν κάτι για την κλιματική αλλαγή. Είναι προς όφελος όλων να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζουμε την ενέργεια, καθώς αργά ή γρήγορα θα ξεμείνουμε από τα ορυκτά καύσιμα. Να μην καταστρέψουμε τον πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε. Μια αλλαγή σε οικολογική κατεύθυνση θα ευνοούσε τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα ήταν καλή για τις επόμενες γενιές. Ενας τέτοιος μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο την οικολογία, αλλά και την εκπαίδευση και την έρευνα. Πρόκειται, όπως είπα, για ένα κοινωνικό ζήτημα.
• Στην Ελλάδα οι Οικολόγοι Πράσινοι διασπάστηκαν σε τρία κομμάτια. Ενα απ’ αυτά συμμετέχει στην κυβέρνηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος. Ποια είναι πανευρωπαϊκά η κατάσταση στην Ευρώπη;
Νομίζω ότι τα πηγαίνουμε πολύ καλά. Εχουμε έναν υπουργό στην Ελλάδα, τον Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος κάνει θαυμάσια δουλειά και έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Θα του προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια. Γενικότερα στην Ευρώπη έχουμε συμμετοχή σε κυβερνήσεις όπως στη Σουηδία και στο Λουξεμβούργο, ενώ έχουμε ενισχυθεί σημαντικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δίνουμε μάχες για το μεταναστευτικό, την Οικολογία, αλλά και κατά της λιτότητας. Νομίζω ότι οι Πράσινοι μπορούν να γίνουν ζωτικό τμήμα της αλλαγής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Ποια είναι
Γεννημένη το 1981 στο Βρανδεμβούργο, έχει κάνει ισλαμικές σπουδές, τουρκολογία και εβραϊκές σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Το 2001 εντάχθηκε στη νεολαία των Πρασίνων και το 2009 εξελέγη ευρωβουλευτής. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Πρασίνων και διεκδίκησε, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το καλοκαίρι του 2014. Εγινε δεκτή από τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Μαξίμου κατά την επίσκεψή της τον Φεβρουάριο στην Αθήνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: