Eπιτροπή για τα αληθινά αίτια και τις γενεσιουργούς αιτίες της δημιουργίας και της διόγκωσης του δημόσιου χρέους. | EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
efsyn.gr | 04.04.2015, 19:20
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Αίθουσα της Γερουσίας πραγματοποιήθηκε η συζήτηση της επιτροπής για τα αληθινά αίτια και τις γενεσιουργούς αιτίες της δημιουργίας και της διόγκωσης του δημόσιου χρέους.
«Δικαίωμα της Ελλάδας είναι το να ερευνηθεί το χρέος» ως προς τη δημιουργία και την διόγκωσή του, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σύντομο χαιρετισμό του προς τα μέλη της επιτροπής.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το έργο της επιτροπής, το οποίο αποτελεί «χρέος προς τις επόμενες γενιές», δεν θα επηρεάσει την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. «Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της Ε.Ε. έχει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της αυτή, αλλά έχει και δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία εκείνη που δεν έχει εκχωρηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ως «οφειλή αλήθειας και λογοδοσίας προς τον ελληνικό και την κοινωνία», παρουσίασε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου την Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, ανοίγοντας σε σημερινή εκδήλωση στη Βουλή, τις διαδικασίες συγκρότησής της.
«Το χρέος δεν αποτελεί σημείο των καιρών, αλλά είναι αποτέλεσμα παραλείψεων, δανειακών συμβάσεων με δυσθεώρητα επιτόκια, συμβάσεων διαφθοράς που εκτίναξαν την οφειλή και που αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών που βρίσκονται στη Βουλή και Δικαιοσύνη. Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο – και όσο δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει το ερώτημα ποιο ποσοστό ή τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο παράνομο, επαχθές και επονείδιστο» ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής.
Σε δική του παρέμβαση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διαπίστωσε πως από την εκδήλωση απουσιάζουν τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπήρξε δόλος κατά την εκτίναξη του ελλείμματος την διετία 2009-2101, με ενδεχόμενα κέρδη για μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου: «Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, η Ζωή Γεωργαντά, ανακάλυψε πως στον προϋπολογισμό του 2009 έχει φουσκωθεί το χρέος κατά 3,4 δισ. ευρώ μόνον μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς λογίσανε στο χρέος, εξοπλιστικά συστήματα χωρίς αυτά να έχουν παραληφθεί», ανέφερε ο υπουργός.
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, άφησε εξάλλου εκ νέου αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου, παρατηρώντας πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει το 2009 πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το χρέος χωρίς ξένη βοήθεια, την ίδια ώρα που είχε προχωρήσει σε συμφωνίες με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και κρατικές τράπεζες κερδοσκοπούσαν πωλώντας cds σχετιζόμενα με την ελληνική οικονομία. «Η Δικαιοσύνη τέσσερα χρόνια κάνει έρευνα για τα cds και η ΤτΕ αρνείται να δώσει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, σε παρέμβασή του ανέφερε πως «κατά την περίοδο συσσώρευσης του ελληνικού δημοσίου χρέους από το 1974 μέχρι το 2010, υπήρξαν εισαγωγές όπλων στην Ελλάδα προερχόμενων κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, συνολικής αξίας (χωρίς τους τόκους), ίσης σχεδόν με το μισό ετήσιο ΑΕΠ, της ίδιας περιόδου σε σταθερές τιμές του 1990».
Ο κ. Ήσυχος, ανέφερε ενδεικτικά στην ομιλία του πως το 2006 αγοράστηκαν 170 γερμανικά άρματα μάχης τύπου Leopard II, αξίας 1,7 δις ευρώ, «τα οποία αγοράστηκαν χωρίς συμβάσεις συντήρησης και χωρίς αγορά βλημάτων – εξαιρετικά αναγκαία τα τελευταία έξι χρόνια για παρελάσεις, αλλά όχι για την άμυνα της χώρας». ‘Αλλο παράδειγμα αφορούσε την αγορά «λίγο πριν τις εκλογές του 2000», των 50 μαχητικών F-16 «χωρίς κινητήρα και σύστημα αυτοπροστασίας. Και αυτό γιατί μετά τις εκλογές, θα έπρεπε η χώρα να κάνει μια δεύτερη σύμβαση για να αγοράσει τους κινητήρες και τα συστήματα αυτοπροστασίας. Η δεύτερη αγορά μάλιστα, ισούται για τα επόμενα 19 χρόνια με την αγορά 120 τύπου F16. Απλά μαθηματικά» ανέφερε ο υπουργός.
Παρών στην εναρκτήρια συζήτηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος υπενθύμισε ειδική έκθεση για την Ελλάδα που ήλθε προς ψήφιση στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, συντεταγμένη από τον εισηγητή της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σέφας Λούμινα, όπου καταγραφόταν η παραβίαση στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, σειράς δικαιωμάτων που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.
«Είναι πολιτικά εύκολα εξηγήσιμο αν και απαράδεκτο φαινόμενο, ότι αυτή η έκθεση του κου Λούμινα, μολονότι υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, δεν ψηφίστηκε από τον εκπρόσωπο της χώρας μας στο πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης, ακριβώς γιατί κάτι τέτοιο φαντάζομαι θα θεωρείτο αποδοκιμασία των μνημονιακών πολιτικών» παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος.
Σημειώνεται πως ο κ. Λούμινα ήταν παρών και χαιρέτισε την εκδήλωση – αναμένεται δε να μετέχει των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας.
Εκ μέρους του κοινοβουλευτικού Γραφείου Παρακολούθησης Προϋπολογισμού, ο επικεφαλής του Παναγιώτης Λιαργκόβας συνεχάρη την πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία της και διαβεβαίωσε πως «θα συμμετέχουμε με χαρά στην διερεύνηση κατά πόσον το δημόσιο χρέος ήταν αναγκαίο, τοξικό, παράνομο, επονείδιστο, ακατάλληλο, διογκωμένο, αληθινό. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας, και του Κοινοβουλίου». Ο επικεφαλής της 2ης Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών της Βουλής, Αστέριος Πλιάκος θεώρησε αναγκαίο να τεθούν στη διάθεση της «Επιτροπής Αλήθειας» το σύνολο των μελών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής – ενώ στην παρέμβασή του ανέφερε πως «τα Μνημόνια οδηγούσαν σε περικοπές δαπανών και σε πολιτικές προϋποθέσεις που δεν δεσμευόταν από το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε., αγνοώντας τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, “η οποία ρητά και κατηγορηματικά απαιτεί, το σύνολο των ευρωπαϊκών δράσεων να σέβονται πλήρως τις ευρωπαϊκές αξίες”».
Σημειώνεται εξάλλου και η παρέμβαση του Βέλγου πανεπιστημιακού και εμπειρογνώμονα σε θέματα ελέγχου του επαχθούς χρέους, Ερίκ Τουσέν, ο οποίος σημείωσε πως ο έλεγχος του επαχθούς και παράνομου χρέους αποτελεί ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2013.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γ. Βαρουφάκης: «Ο υπερδανεισμός δεν ήταν ατύχημα»
Στοιχεία για τη διαφθορά από τον Παν. Νικολούδη
Τουσέν: «Γνώριζαν πως το δάνειο είχε σκοπό να σώσει τις Γαλλικές & Γερμανικές τράπεζες»