Τελικό ταμείο που θα κρίνει και το ενδεχόμενο οριστικής συμφωνίας θα γίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου
efsyn.gr | 10.04.2015, 10:18
Νέα μέτρα σταθερής φορολογικής απόδοσης, που ανεβάζουν τον «λογαριασμό» κοντά στα 10 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να κοινοποιήσει η κυβέρνηση στους δανειστές, οι οποίοι απέρριψαν τις «μιας χρήσεως» (one-off) παρεμβάσεις που πρότεινε η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η «λίστα» με τα μόνιμα εισπρακτικά μέτρα θα καταρτιστεί τα επόμενα 24ωρα, προκειμένου αυτή να είναι έτοιμη την επόμενη εβδομάδα που θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος συζητήσεων του Brussels Group.
Σε αυτές τις διαβουλεύσεις σκοπεύουν να εξετάσουν μία προς μία τις ελληνικές προτάσεις, από τις οποίες θα κρίνουν κατά πόσο αυτές ήρθαν ακόμη πιο κοντά στις δικές τους απαιτήσεις, διαμορφώνοντας έτσι προϋποθέσεις έστω και μερικής συμφωνίας.
Θα ακολουθήσει το Euroworking Group που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει στις 20 με 21 Απριλίου και θα κρίνει αν η Αθήνα έκανε τη ρελάνς που χρειαζόταν για να «γεφυρωθεί» το χάσμα που κρατούσε σε απόσταση τις δύο πλευρές.
Τελικό ταμείο που θα κρίνει και το ενδεχόμενο οριστικής συμφωνίας θα γίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφανθούν αν η Ελλάδα πέτυχε το μίνιμουμ των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Είναι αυτό που θα αποφασίσει για το αν πρέπει να απελευθερωθεί μέρος από την εκκρεμούσα δόση των 7,2 δισ. ευρώ που θα βγάλει τη χώρα από τη στενωπό της ρευστότητας.
«Κλειδί», οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
Η κυβέρνηση αποδέχθηκε και ανοίγει το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στον τραπεζικό κλάδο και στις ΔΕΚΟ (κυρίως στον ΟΤΕ), όπου μέχρι σήμερα με την ανοχή των πολιτικών παραγόντων που προέρχονται από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ έχουν συμβεί «εγκλήματα» εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος με τις περιβόητες εθελούσιες εξόδους.
Με τον τρόπο αυτό έρχεται το τέλος μιας προκλητικής πρακτικής των τραπεζών και του ΟΤΕ, που έστελναν στην πρόωρη σύνταξη χιλιάδες εργαζόμενους μεταφέροντας τα βάρη στα ταμεία. Μόνο το 2014 οι τράπεζες «έσπρωξαν» στην έξοδο 12.000 τραπεζοϋπαλλήλους, φορτώνοντας όμως τον «μουντζούρη» στην κοινωνική ασφάλιση (με την ανοχή, αν όχι την αμέριστη συμπαράσταση του πρώην υπουργού Γ. Βρούτση).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: