TΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΔΝΤ ΚΑΙ «ΕΤΑΙΡΟΥΣ»
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ
Λίγες μέρες μετά το ΕWG και το κυνικό τελεσίγραφο των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση οι λεγόμενοι εταίροι ως νέου τύπου «αποικιοκράτες» εντείνουν τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για την ΛΉΨΗ αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.
Και ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν εν όψει του κρίσιμου ΕYROGROUP τις 24ης Απριλίου οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ απαιτούν από την Ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά να μην προχωρήσει στο νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας καθώς επίσης και σύμφωνα με δηλώσεις της Κριστιν Λαγκάρτν απαιτούν μειώσεις συντάξεων.
Οι εκβιασμοί που με περισσή κυνικότητα και αγριότητα τίθενται ακόμα και στις γιορτινές μέρες του Πάσχα από τους «θεσμούς» και το πλαστό δίλημμα υποταγή ή στραγγαλισμός της οικονομίας είναι εμφανές, καθώς οι λεγόμενοi «εταίροι» βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο της κυβέρνησης ζητώντας να βγουν στο σφυρί σπίτια και να μειωθούν ξανά οι συντάξεις .
Δημοσιεύματα του Reuters αναφέρουν ότι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ το Ελληνικό προσχέδιο του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ξεπερνά τα όρια της προστασίας των προσώπων με χαμηλά εισοδήματα και πιθανώς να ενθαρρύνει κάποιους να προβούν σε ηθελημένη στάση αποπληρωμής των δανείων τους.
«Είναι πολύ πιθανό ότι οι απαγορεύσεις στο προσχέδιο του νόμου, να δώσουν κίνητρα στους δανειολήπτες που δεν τελούν σε ανάγκη προστασίας, ώστε να μην είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους ή να τις μειώσουν σε σημαντικό βαθμό, παρότι θα είναι ικανοί να τις εκπληρώσουν», συνεχίζει η ΕΚΤ, θέτωντας προφανώς στο στόχαστρο των δανειστών τη λαϊκή κατοικία των ελλήνων.
Την ίδια στιγμή, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζητά να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές, βάζοντας στο τραπέζι και “δύσκολα θέματα” καθώς μεταξύ άλλων ζητά να αναμορφωθεί το συνταξιοδοτικό που θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο. «Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι καταδικασμένο να επιβαρύνει αρκετά την ελληνική οικονομία, δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναμορφωθεί» σύμφωνα με σηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ.Τοποθετώντας στην «κλίνη του Προκρούστη» τις συντάξεις, στόχος είναι η εξοικονόμηση 3,3 δισ. ευρώ από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Οι δανειστές επίσης ζητούν μείωση 1,6 εκατομμυρίου επικουρικών συντάξεων κατά 90%, η οποία θα θίξει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ. Αλλιώς θα πρέπει να μειωθούν οι 2,9 εκατομμύρια κύριες συντάξεις κατά 13%.
Αν δεν γίνει καμία μείωση στις συντάξεις, ενδέχεται να μην ξεμπλοκαριστούν οι δόσεις των νεοαποικιοκρατών δανειστών προς την Ελλάδα σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων.
Για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα να εφαρμόσει άμεσα το μεταβατικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση με βάση το οποίο την εξέλεξε ο ελληνικός λαός προκειμένου να δοθεί «ανάσα ζωης» στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα και να μην υποταχθεί στους κυνικούς εκβιασμούς των δανειστών.
Αποτελεί επίσης πρώτιστη ανάγκη για τη νέα ελληνική κυβέρνηση η χώρα να μην αποτελέσει οικονομικό και πολιτικό προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών της ΕΕ και του ΔΝΤ αλλά να αντιταχθεί στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο που της επιβάλλουν. Μέσα από την αναβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης και την πολυδιάστατη εξωτερική της πολιτική να προβεί σε τολμηρές εναλλακτικές επιλογές απέναντι στην Γερμανική ευρωζώνη παρόλες τις δυσκολίες που παρουσιάζουν.
ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει χωρίς κρίσεις και σχόλια σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες :
ΦΡΕΝΟ ΑΠΟ ΕΚΤ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Το προσχέδιο νόμου για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστριασμούς υπερβαίνει την προστασία των οφειλετών με χαμηλά εισοδήματα και ενδέχεται να ενθαρρύνει τους “στρατηγικούς κακοπληρωτές”, αναφέρει η ΕΚΤ σε νομική της θέση επί του κειμένου το Σάββατο.
Σημειώνεται ότι δεδομένου πως ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει μονομερώς τη ρύθμιση, οι ενστάσεις της ΕΚΤ ενδέχεται να οδηγήσουν σε αλλαγές στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση.
Σύμφωνα με το Reuters το ελληνικό υπουργείο οικονομίας ζήτησε την άποψη της ΕΚΤ για το προσχέδιο, που έχει στόχο την προστασία των υπερχρεωμένων πολιτών από το ρίσκο να χάσουν την βασική τους κατοικία – ενώ εκπληρώνει και μια προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.
Το προσχέδιο προσφέρει προστασία πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ ενώ θέτει προϋπόθεση, ο δανειζόμενος να μην έχει εισοδήματα υψηλότερα από 50.000 ευρώ ετησίως. Επίσης θέτει περιουσιακό κριτήριο ύψους 500.000 ευρώ για τους οφειλέτες, εκ των οποίων οι τραπεζικές καταθέσεις και άλλα ρευστοποιήσιμα στοιχεία δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ.
Οι όροι είναι πιο γενναιόδωροι από το προηγούμενο νομοσχέδιο για πάγωμα των πλειστηριασμών, η ισχύς του οποίου έληξε πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι παρείχε προστασία για κατοικίες έως 200.000 ευρώ και έθετε προϋπόθεση, οι οφειλέτες να μην έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από 35.000 ευρώ ετησίως και συνολική περιουσία μικρότερη των 270.000 ευρώ.
“Η διεύρυνση των οφειλετών που μπορούν να μπουν στη ρύθμιση πηγαίνει πέραν της προστασίας των αδύνατων και των οφειλετών με χαμηλά εισοδήματα, δημιουργεί ηθικούς κινδύνους και θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές στάσεις πληρωμών, υπονομεύοντας την κουλτούρα πληρωμών και τη μελλοντική πιστωτική επέκταση”, τονίζει η ΕΚΤ.
“Το προσχέδιο νόμου θέτει ευρύτερα κριτήρια σε όρους αξίας της προστατευόμενης περιουσίας, των ετήσιων εσόδων του νοικοκυριού, της αξίας των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και του ύψους των καταθέσεων”, αναφέρει σύμφωνα με το πρακτορείο η ΕΚΤ, συγκρίνοντάς το με την προηγούμενη ρύθμιση.
Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, οι διευρυμένοι περιορισμοί από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δεν είναι μια βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση των υψηλών κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες.
“Είναι πιθανό, οι περιορισμοί στο προσχέδιο νόμου να δώσουν κίνητρο σε οφειλέτες που δεν έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας, να σταματήσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ή να τις μειώσουν σημαντικά, ακόμη και αν έχουν τα μέσα να τις καλύψουν στο έπακρο”, αναφέρει.
Σημειώνεται ότι τα “κόκκινα” δάνεια των ελληνικών τραπεζών είχαν αυξηθεί στο 34,2% των συνολικών χαρτοφυλακίων χορηγήσεων έως τα τέλη του γ’ τριμήνου του 2014, από 31,9% το Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πηγή: euro2day.gr
«ΒΟΜΒΕΣ» ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
To συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα πρέπει να αναμορφωθεί δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη στο Public Broadcasting Service.
Η ίδια εμφανίστηκε επιφυλακτική για το αν όσα συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη συνάντηση που είχαν το Πάσχα των Καθολικών, θα υλοποιηθούν. Συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν ανακουφίστηκε που η Ελλάδα κατέλαβε τη δόση η κα. Λαγκάρντ απάντησε: «Ο κ. Βαρουφάκης μου είπε στην συνάντηση μας την Κυριακή του καθολικού Πάσχα ότι η πληρωμή θα γίνει και η πληρωμή έγινε. Αυτό είναι καλό».
Πρόσθεσε ωστόσο: «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι αν θα εφαρμοστεί και το υπόλοιπο της συζήτησης μας. Δηλαδή να ενεργοποιήσουμε τον διάλογο, τις συζητήσεις των μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές πρότειναν ώστε να επιτύχουν τους στόχους του συμβολαίου που έχουν με τους εταίρους».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε για την ελληνική οικονομία ότι τα περισσότερα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ληφθεί.
Εκείνο όμως που απαιτείται άμεσα είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και θα επιτρέψουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους.
Τόνισε ότι διάφορες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν προχώρησαν και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο βρεφικό γάλα και στις μεταφορές. «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το βρεφικό γάλα πωλείται μόνο στα φαρμακεία. Δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος για αυτό. Δοκιμάστηκε, πουλιόταν για λίγο στην λιανική αγορά, οι τιμές έπεσαν και επέστρεψε γρήγορα στα φαρμακεία. Αυτό δεν είναι καλή ιδέα.
Οι μεταφορές είναι υπερβολικά ρυθμισμένες και αποτρέπουν την είσοδο νέων παιχτών» επισήμανε η κ. Λαγκάρντ.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ειδικότερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε «Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι καταδικασμένο να επιβαρύνει αρκετά την ελληνική οικονομία, δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναμορφωθεί».
Πηγή: euro2day.gr