TVXS Ανάλυση | 09:32 | 19 Απρ. 2015
Από παράταση σε παράταση κι από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για την χρηματοδότηση της χώρας, ακροβατώντας μεταξύ επίσημων τελεσιγράφων και παρασκηνίου τακτικής.
Το Brussels Group μεταφέρθηκε – κατά το υπουργείο Οικονομικών για «τεχνικούς λόγους»- στο Παρίσι και συνεδριάζει από χθες στη βίλα Σαϊντ, οι έλληνες εκπρόσωποι Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Θεοχαράκης και Ελενα Παναρίτη έχουν σαφείς οδηγίες να μην παρεκκλίνουν από τις πολιτικές «κόκκινες γραμμές» και οι διαβουλεύσεις στη γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να διαρκέσουν έως την Τετάρτη.
Επισήμως, στόχος του Brussels Group είναι η προετοιμασία και η αναζήτηση κοινού εδάφους εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Ρήγα της Λεττονίας. Ανεπισήμως, όλοι γνωρίζουν ότι συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν πρόκειται να υπάρξει, ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά θέτει ως επιδίωξη την επίτευξη των ελάχιστων έστω δυνατών συγκλίσεων σε σχετικά ανώδυνους τομείς – για παράδειγμα, την αποδοχή από τους δανειστές κάποιων δημοσιονομικών στόχων της ελληνικής πλευράς όπως εκείνος των εσόδων.
Ασφαλιστικό και εργασιακά θα μπουν επίσης στο τραπέζι του Brussels Group, όμως επίσης ουδείς περιμένει άμεση σύγκλιση επ’ αυτών. «Θα ήταν αστείο να μιλάμε για δυνατότητες άμεσης συμφωνίας στο ασφαλιστικό όταν επιμένουν να ζητάνε μείωση επικουρικών κατά 90%», λέει πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιμείνει στη γραμμή των «θεματικών ενοτήτων» που είχε προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δηλαδή, στην επίτευξη συμφωνίας πάνω σ’ ένα κατ’ αρχήν πλαίσιο έξι ή επτά βασικών μεταρρυθμίσεων που δεν θα περιλαμβάνουν τα πιο θερμά ζητήματα. Σύμφωνα με το κλίμα που εκπέμπεται, άλλωστε, από το οικονομικό επιτελείο το ιδανικό σενάριο για την Αθήνα θα ήταν να τραβήξουν πλέον οι διαπραγματεύσεις έως τον Ιούνιο και να συγχωνευθεί η περίφημη «5η αξιολόγηση» με την μεγάλη συζήτηση για το χρέος και τη νέα συμφωνία.
Ενδεικτική επ’ αυτού είναι και έκθεση της HSBC, σύμφωνα με την οποία η ημερομηνία-σταθμός για την Ελλάδα δεν είναι ούτε η 24η Απριλίου, ούτε η 12η Μαίου (επόμενη δόση στο ΔΝΤ), αλλά η 20η Ιουλίου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν 3,6 δις στην ΕΚΤ.
Κομβικό σημείο, βεβαίως, προκειμένου να λειτουργήσει αυτή η… οικειοθελής παράταση έως τον Ιούνιο είναι να έχει διασφαλίσει η Αθήνα ρευστότητα έως τότε. Τέτοιες διασφαλίσεις δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, κυβερνητικές πηγές ωστόσο επισημαίνουν πως «εάν υπάρξει μερική συμφωνία επί κάποιων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τότε μπορεί να εγκριθεί και η επιστροφή των 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών».
Το εν λόγω σενάριο, βεβαίως, εξακολουθεί να έχει γκρίζες ζώνες – κατά ορισμένους παράγοντες δε, ενδεχομένως και υψηλό βαθμό αισιοδοξίας – με δεδομένο ότι οι πιστωτές έχουν καταστήσει σαφές πως η πλήρης αποδέσμευση χρημάτων προϋποθέτει και πλήρη συμφωνία. Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν κατηγορηματικοί επ’ αυτού, όμως ελληνικές κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν και τη δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών στο Brookings ότι οι εταίροι «δεν ζητούν τήρηση του 100% της συμφωνίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είπε ότι δεν ζητείται από την Ελλάδα «να εφαρμόσει το σύνολο της συμφωνίας του παρελθόντος, αλλά το πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί».
Τον δικό του καίριο ρόλο, πάντως, στην έκβαση της διαπραγμάτευσης αναμένεται να παίξει το μήνυμα του ίδιου του αμερικανού προέδρου: «Η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, υπενθυμίζοντας τι είχε πει τηλεφωνικά στον έλληνα πρωθυπουργό: «Πρέπει να δείξετε στον λαό σας ότι υπάρχει ελπίδα, πρέπει όμως να δείξετε και σ’ εκείνους που σας στηρίζουν οικονομικά ότι θέλετε να βοηθήσετε τον εαυτό σας».
Στο πλαίσιο αυτό, πηγές από τις Βρυξέλλες θεωρούν ότι και η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει κάποια σημαντική υπαναχώρηση, ενδεχομένως στα μέτωπα του ΦΠΑ και των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά μόνον όταν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια.
Τα εν λόγω περιθώρια, βεβαίως, και ο χρόνος για την Ελλάδα θα τελειώσει όταν θα τελειώνουν και τα ταμειακά διαθέσιμα. Αυτός όμως δεν θα συμβεί ούτε… αύριο Δευτέρα όπως προεξοφλούσε το Reuters, ούτε στον χρόνο που ορίζει ο καθημερινός βομβαρδισμός περί Grexit, Graccident και πάσης φύσεως λοιπών σεναρίων καταστροφής.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Καμμένος: Υπάρχουν και αλλού χρηματοδότες σε περίπτωση ρήξης