Tvxs Ανάλυση | 08:33 | 20 Απρ. 2015
Με στόχο τη λύση και όπλο τη… ρήξη συνεχίζεται η διαπραγμάτευση στο Brussels Group – μια διαπραγμάτευση, που θα είχε ως καλύτερη δυνατή έκβαση για την ελληνική πλευρά μια «δήλωση προθέσεων» για δυνάμει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.
Το πρώτο διήμερο των συνομιλιών στη βίλα Σαίντ στο Παρίσι, όπου και συνεδριάζει το Brussels Group, στέλνει θετικά μεν μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση, η γενική εικόνα όμως από πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις είναι πως οποιοδήποτε περαιτέρω, ουσιαστικό βήμα προϋποθέτει πολιτικές κινήσεις από Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αθήνα – εν ολίγοις, η όποια λύση απαιτεί υψηλό βαθμό πολιτικής βούλησης και αντίστοιχων υποχωρήσεων. |
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν ήδη μπει τα φορολογικά και τα εργασιακά με – αναμενόμενες – συγκλίσεις στο πρώτο και αποκλίσεις στο δεύτερο, ενώ η πρώτη πιο καθαρή εικόνα για τις προθέσεις των πιστωτών, πέραν του ρητορικού πολέμου, αναμένεται να δοθεί μέσα από την έκθεση αποτίμησης της κατάστασης στην Ελλάδα που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup την Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Παρίσι στις χθεσινές διαβουλεύσεις στο Brussels Group επήλθε σημαντική σύγκλιση και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ συμφωνία φαίνεται να υπάρχει και για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ο οποίος προσδιορίζεται ανάμεσα στο 1,2% και το 1,5% για εφέτος.
Παρούσα στις χθεσινές συνομιλίες ήταν και η γενική γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, καθώς κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις αποτελεί η ενίσχυση και η περαιτέρω ανεξαρτησία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Αυτή καθ’ αυτή η σύγκλιση του EuroWorkingGroup δεν υπερεκτιμάται από την ελληνική πλευρά καθώς θεωρείτο δεδομένη εν όψει Eurogroup, ωστόσο το περιεχόμενο της έκθεσης κρίνεται ως σημαντικό και θα αποτελέσει βάση για τη συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Θα είναι η πρώτη τέτοιου τύπου έκθεση επί ημερών αριστερής διακυβέρνησης, ενώ η ακριβώς προηγούμενη είχε δοθεί στις 10 Δεκεμβρίου.
Στην Αθήνα, το Μαξίμου παραμένει στη γραμμή της συγκρατημένης αισιοδοξίας, παράλληλα όμως αναμένει και νέο…βομβαρδισμό με σενάρια τρόμου τις επόμενες τρεις κρίσιμες ημέρες τα οποία και εντάσσει στο – επικίνδυνο – επικοινωνιακό παιχνίδι πίεσης των πιστωτών προκειμένου να αποσπαστούν οι μέγιστες δυνατές υποχωρήσεις. Ακριβώς γι’ αυτό, η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει και το «όπλο της ρήξης» απαντώντας στην ομοβροντία των σεναρίων περί Grexit και χρεοκοπίας, είτε με προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών – όπως έπραξε από την Ουάσιγκτον ο Γιάνης Βαρουφάκης -, είτε με αναθέρμανση των διόδων εναλλακτικής χρηματοδότησης, τύπου Ρωσίας.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν αποτελεί πρώτη επιλογή, την ίδια ώρα όμως «και τίποτα δεν απεμπολείται», όπως τόνιζε χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικός παράγοντας. Κατά τον ίδιο, «τις τελικές αποφάσεις δεν θα τις κρίνουν οι ακραίες δυνάμεις και τα συντηρητικά λόμπι της Ευρώπης, αλλά οι δυνάμεις της σύνθεσης και του κατευνασμού» – άποψη, την οποία φέρεται να συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στην πίσω πλευρά των σχεδιασμών, ωστόσο, παραμένουν πάντα και τα «ακραία» σενάρια – σενάρια, στα οποία κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν ακόμη και την πρόκληση «θερμού επεισοδίου» με τη μορφή, ενδεχομένως, ενός νέου χρηματοδοτικού σοκ από την ΕΚΤ ή ακόμη και περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. «Η ΕΚΤ δεν πρέπει να επεκτείνει πέρα από το καλοκαίρι την βοήθεια που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA» δήλωσε χθες το μέλος του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας. Βίτας Βασιλιάουσκας, δίνοντας ένα στίγμα των εφεδρειών που διαθέτουν οι σκληροί της Ευρώπης.
Σε μια τέτοια πορεία, παραμένει πάντοτε ανοιχτό το σενάριο των εκλογών ή του δημοψηφίσματος. Την διέξοδο της κάλπης δεν απέκλεισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάνης Δραγασάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στο ΒΗΜΑ – οι εν λόγω εναλλακτικές όμως δεν είναι του παρόντος. Όλα θα αποτιμηθούν και θα κριθούν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και με ορίζοντα καλοκαιριού.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Μαξιμου: Στο έκτακτο Eurogroup οι θέσεις μας με βάση την…