Για το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μίλησε σε φιλοσοφικό περιοδικό της Γαλλίας ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι «ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ εάν αναγκαστεί να αποδεχτεί περισσότερη λιτότητα δεν είναι μπλόφα». Ο κ. Βαρουφάκης στη συζήτησή του με τον Νορβηγό φιλόσοφο Γιον Έλστερ (σ.σ. η οποία έγινε στα τέλη Μαρτίου) τόνισε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας εξόδου και υπογράμμισε ότι δεν είναι η εποχή να μπλοφάρει κανείς αναφορικά με τις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.
«Δεν μπορούμε να μπλοφάρουμε πια. Όταν λέω ότι θα καταλήξουμε να φύγουμε από το ευρώ αν θα πρέπει να αποδεχτούμε περισσότερη λιτότητα που δεν είναι βιώσιμη, αυτό δεν είναι μπλόφα», σημείωσε.
Όταν ρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρέπεμψε σε σχόλια που έχουν κάνει Ευρωπαίοι διαμορφωτές πολιτικής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια διάδοση της κρίσης. Πρόσθεσε όμως ότι, αντιθέτως, ο ίδιος πιστεύει πως οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες. «Όποιος ισχυρίζεται ότι ξέρει τι θα συνέβαινε την ημέρα που θα μας έσπρωχναν στον γκρεμό, λέει ανοησίες και εργάζεται εναντίον της Ευρώπης», τόνισε.
Αν επιμείνουν για λιτότητα, θα πούμε όχι
Μετά τη δημοσίευση της συνομιλίας του Έλληνα υπουργού με τον Νορβηγό φιλόσοφο, το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε ότι «από την αρχή των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση διατρανώνει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί περισσότερη λιτότητα».
«Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε αυτή τη θέση, λέγοντας πως, αν οι εταίροι και οι θεσμοί επιμείνουν σε περισσότερη λιτότητα σε μια χώρα που ήδη έχει υποστεί τεράστιες απώλειες από την μεγαλύτερη λιτότητα στην οικονομική ιστορία, τότε η κυβέρνηση θα απαντήσει σθεναρά ΟΧΙ» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία συμπληρώνει πως «κι αν μας απειλήσουν με εξωθεσμικές κινήσεις που θα διακινδυνεύσουν τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τότε πράττουν εναντίον των συμφερόντων της Ευρώπης».
«Υπερασπίζεται σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας και την δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης» καταλήγει το οικονομικό επιτελείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: