thegreekcloud| 26.04.2015 | 16:05
Sraosha .
1. Αυτό που αποκαλούμε “σκατοψυχιά” διαθέτει εννοιακή ενσάρκωση: τον ελιτισμό της Άυν Ραντ. Πρόκειται για ελιτισμό του οποίου το κριτήριο δεν είναι το πνεύμα (αλίμονο!), ούτε η εμφάνιση, πολλές φορές ούτε καν η τάξη — παρά το ποιος τυγχάνει ισχυρός και πλούσιος. Ο ελιτισμός δεν είναι ιδεολογικός μανδύας της σκατοψυχιάς, είναι η έκφρασή της ως πολιτικής, και δη βάσει μιας απλής αρχής: αν δεν είσαι ισχυρός και πλούσιος, να κι αν ψοφήσεις, να κι αν δεν ψοφήσεις.
2. Οι αριστεροί τείνουν να έχουν μεγάλη καρδιά και στενό μυαλό, οι αϋνραντικοί μικρή καρδιά και στενό μυαλό.
3. Το αδόκιμο “αϋνραντικοί” που χρησιμοποιώ είναι όρος τελικά εξίσου ατυχής και pars pro toto με τον ‘νεοφιλελεύθεροι’. Όμως είναι αβάσταχτο να περιέχεται το “φιλελεύθεροι” ως συνθετικό ενός όρου που περιγράφει το ιερατείο του κάθε Ρέιγκαν και Πινοτσέτ.
4. Ο αϋνραντισμός και ο σταλινισμός είναι δύο άκρα (όχι “τα δύο άκρα”) που ταυτίζονται και στο εξής: και οι δύο εφαρμοσμένες ιδεολογίες πρόθυμα συνθλίβουν τον άνθρωπο για το greater good. Στον σταλινισμό, για το καλό του συνόλου και της κοινωνίας που ταυτίζονται αδιαιρέτως και ατρέπτως με το (συγκεντρωτικό) κράτος. Στον αϋνραντισμό, για το καλό (άλλων) ατόμων με ισχύ και πλούτο.
5. Ο αριστερός πολιτικός στοχασμός επί του πρακτέου πάσχει από αναγωγισμό: οποιοδήποτε πρόβλημα (π.χ. το διπλοπαρκάρισμα) ανάγεται σε γενικές αρχές, κυρίως στις σχέσεις παραγωγής και στο πώς λειτουργεί η ιδεολογία. Ο αναγωγισμός είναι μεγάλος πειρασμός αλλά συνήθως ερμηνεύει παραγνωρίζοντας ότι σε κάθε επίπεδο ερμηνείας εισάγεται νέα πολυπλοκότητα. Ένα αντίστοιχο επιστημονικό παράδειγμα είναι να προσπαθείς να ερμηνεύσεις το αίσθημα πείνας σε κβαντικό επίπεδο. Γίνεται, αλλά τι μας λέει;
6. Η ελληνική κοινωνία απομακρύνεται από την ιερότητα του “νοικοκυραίου” και της “ευταξίας με κάθε τίμημα”: οι διαθέσεις και οι τάσεις του Δεκέμβρη του 2008 και αυτές του Απρίλη του 2015 είναι πολύ διαφορετικές. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μη θίγει οτιδήποτε αντιλαμβάνεται ως “αντανακλαστικά νοικοκυραίου”.
7. Η ΝΔ αξίζει να διαλυθεί και να διασυρθεί όπως το απολειφάδι Βενιζέλων και Λοβέρδων που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, η Δεξιά του μέλλοντος στην Ελλάδα λέγεται ΑΝΕΛ. Αν η εναλλακτική δεξιά πρόταση ήταν κεντροδεξιά, θα επρόκειτο για δυσάρεστη εξέλιξη.
8. Μου φαίνεται ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα είναι είτε ανίκανες κι ασυνάρτητες, είτε απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα στρατευμένες στα συμφέροντα του βλαχοκεφαλαίου (των πρώην χαφιέδων) ή των γιδοκλεφτών (των πασοκανθρώπων) ή και των δύο κατηγοριών μαζί. Μετά από τρεις μήνες, η παρούσα κυβέρνηση συγκαταλέγεται στις πρώτες, με εξαίρεση τη διαπραγμάτευση και κάποιες νησίδες τόλμης και σκληρής δουλειάς.
9. Ωστόσο, όσοι ενοχλούνται από το tellement banal επιτελείο του Tsipras και κόπτονται για την αισθητική της κυβέρνησης αλλά δεν είχανε ψελλίσει ούτε ένα “φτάνει” όσο κυβερνούσε η συμμορία Σαμαρά-Βορίδη-Άδωνι κτλ. είναι τουλάχιστον αφερέγγυοι. Και σίγουρα δεν είναι φιλελεύθεροι.
10. Ήμουν και είμαι αντεθνικιστής και ευρωπαϊστής. Ναι, πιστεύω στην ομοσπονδιακή Ευρώπη των περιφερειών και των λαών με μάξιμουμ αντιπροσώπευση. Και έχω πλήρη επίγνωση ότι αυτό που λέω ακούγεται εξίσου φθαρμένο και έωλο με το να λέει κανείς το 1989 ότι πιστεύει στην προλεταριακή επανάσταση και στον σοσιαλισμό. Κι αυτό οφείλεται στο ότι η ΕΕ το 2015 είναι ένας αδιαφανής γραφειοκρατικός σχηματισμός με υψηλές αρχές που συνοδεύονται από καταστροφικές κι ανελεύθερες πολιτικές — όπως η ΕΣΣΔ του 1989. Δυστυχώς, και η Ευρώπη των λαών και ο σοσιαλισμός είναι τελικά απαραίτητοι, έστω και σαν στάδια πριν την ουτοπία.
Δειτε επίσης: