kefaloniapress | Δευτέρα 27.04.15
ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης για τη Παλική σε βάθος 15ετίας με χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΧΩΤΑΣ : “Συμμετέχουμε και στηρίζουμε το όραμα σας κ. Περιφερειάρχη, αλλά μέχρι τότε τι θα κάνετε για να αντέξει η Παλική και να βγεί απο τα συντρίμια των σεισμών?”
Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στον φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου Palatino στο Ληξούρι συζητήθηκε ως πρώτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης η εισήγηση του περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου για την ολική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της σεισμόπληκτης Παλικής Οι προτάσεις του Περιφερειάρχη είναι σε βάθος 15ετίας και θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Εν τούτοις δεν υπήρξε ούτε μια κατ΄αρχήν προσέγγιση των πόρων που θα χρειαστούν για αυτό το έργο- μαμούθ για τη Παλική.
Γνώμη μας είναι , ότι πριν την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου θα έπρεπε να γίνει μια «ξενάγηση» στους Περιφερειακούς συμβούλους των άλλων νησιών στις σεισμόπληκτες περιοχές για να έχουν μια πλήρη εικόνα τις κατάστασης και των θυσιών που θα απαιτηθούν. Στις μεταξύ τους συζητήσεις ήταν όλο απορίες για το μέγεθος της καταστροφής και την σημερινή εικόνα της Παλικής.
Στον διάλογο που ακολούθησε με τους σεισμοπαθείς πήρε το λόγο ο πρ. Δήμαρχος Ληξουρίου και νυν δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Ρουχωτάς (φωτο) λέγοντας μεταξύ άλλων:
“ Συμμετέχουμε στο όραμά σας κ. περιφερειάρχη, όμως μέχρι τότε τι γίνεται? Πως θα αντιμετωπίσετε τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πολλά από τα οποία είναι προβλήματα γραφειοκρατίας που θα μπορούσαν να είχαν λυθεί με απλές Υπουργικές αποφάσεις? (σε λίγο το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ρουχωτά).
Στο διάλογο που ακολούθησε της εισήγησης του Περιφερειάρχη πήραν μέρος πολίτες σεισμοπαθείς, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς και εκπρόσωποι φορεών όλοι μεταφέροντας την σημερινή εικόνα της σεισμόπληκτης Παλικής.
Δυστυχώς το όραμα του Περιφερειάρχη “πνίγηκε” στη σωρεία των άλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Παλική 14 μήνες μετά τους σεισμούς.
Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην υπάρχουσα κατάσταση και εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της Παλικής.
√ η αλήθεια ειναι ότι και ο Περιφερειάρχης ήταν πολυ προβληματισμένος με όλα όσα κατατέθηκαν απο τους σεισμοπαθεί.
[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”overlay_fade-white” animation_effect=”rollIn” album_title=”false” album_id=”193″]Η πλήρης εισήγηση του Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου, είναι η ακόλουθη:
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΛΙΚΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
Η σημερινή πραγματικότητα του Ληξουριού και της Παλλικής καθορίζεται συγκυριακά από τις επιπτώσεις του σεισμού του Γενάρη και του Φλεβάρη του 2014.
Καμία σοβαρή συζήτηση για την προοπτική της ανάπτυξης στην όλη
περιοχή δεν μπορεί να γίνει αν δεν προσδιοριστούν με σαφήνεια και πρόβλεψη χρόνου οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην δημόσια υποδομή και στον οικιστικό ιστό που θα αποκαταστήσουν τις βλάβες.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων επιβλέπει μέσω της τεχνικής υπηρεσίας την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων οδικής ασφάλειας των οποίων η πρόοδος ποικίλει ανάλογα με το πότε τα δημοπράτησε το αρμόδιο υπουργείο η με το πώς ανταποκρίνεται ο ανάδοχος κατασκευαστής.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρεμβαίνει για τον εντοπισμό την ανάδειξη την προώθηση προς λύση σειράς άλλων προβλημάτων που έχουν προκύψει και των οποίων η καθυστέρηση αντιμετώπισης δυσχεραίνει την ομαλοποίηση και την επαναφορά στην ανικανότητα της προ του σεισμού εποχής.
1. αποζημιώσεις ενοικίου
2. καθυστέρηση και γραφειοκρατία στην έκδοση των αδειών
επισκευής
3. μη χορήγηση δανείου για το 20% από τις τράπεζες
4. αδιαφορία για πολιτιστικά και εκκλησιαστικά μνημεία που
έχουν πληγεί
5. ελλιπής στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επαγγελματιών
της περιοχής
6. πολύ μεγάλη καθυστέρηση στις μελέτες επισκευής και
ανακατασκευής των σχολείων
7. μη αξιοποίηση της ελάχιστης βοήθειας που αποφασίστηκε να
δοθεί από την ΕΕ
8. καθυστέρηση υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής
9. ανεπαρκής χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης του
οδικού δικτύου και της λιμενικής υποδομής
10.γραφειοκρατική και νομική εμπλοκή του έργου της αποκατάστασης των εργατικών κατοικιών.
Η σημερινή εικόνα του Ληξουριού και της Παλλικής δεν αποτελεί όμως αποκλειστικό δημιούργημα των καταστρεπτικών σεισμών.
Η πενταετία που προηγήθηκε των σεισμών , η πενταετία των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η περίοδος της εφαρμογής του «Καλλικράτη», στέρησε την περιοχή από σημαντικούς πόρους και υποδομές και υποβάθμισε εξαιρετικά τους ρυθμούς ανάπτυξης δημιουργώντας μια κοινωνία αποξενωμένη και ανήμπορη να επηρεάσει ουσιαστικά τα τοπικά κέντρα εξουσίας , γεγονός που με την σειρά του επέτεινε την υποχώρηση και την διάλυση της συνοχής.
1. η κατάργηση του δήμου Παλλικής
2. η απομάκρυνση της πολεοδομίας
3. η κατάργηση γραφείων των οργανισμών Κ.Ω
4. η απομάκρυνση ενός τμήματος του ΤΕΙ Ιονίων
5. η κατάργηση της ΔΥΟ
σημάδεψαν την πορεία της περιοχής προς την «άβυσσο της υπανάπτυξης».
Η ανάταξη της Παλλικής , έχοντας υπ όψη τα εκτεθέντα , προϋποθέτει :
Α. σχεδιασμένη και ταχεία αποκατάσταση των συνεπειών του σεισμού. Για τον σκοπό αυτό και την υποβοήθηση των πολιτών ο περιφερειάρχης δημιούργησε Ειδική Ομάδα Εργασίας που θα συνεχίσει την προσπάθεια της το επόμενο διάστημα με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις.
Β. θεσμική διόρθωση με την αποκατάσταση της τοπικής αυτοτέλειας μέσω της κατάργησης-τροποποίησης του «Καλλικράτη» και σταδιακή επαναφορά των υπηρεσιακών δομών που έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.
Γ. συμφωνημένη πορεία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός μακρόπνοου ολοκληρωμένου προγράμματος για την «νέα Παλλική το νέο Ληξούρι της δημιουργίας του πολιτισμού και της ευημερίας».
Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να καλύπτει όλο το φάσμα της τοπικής ανάπτυξης αναδεικνύοντας την δυναμική της παληκισιάνικης γής με τα προϊόντα της, τις ομορφιές του τοπίου, την υψηλή πολιτιστική αισθητική, την καλλιέργεια της τέχνης και των επιστημών, την στερέωση των υποδομών υγείας και παιδείας, την ανάπτυξη μεταφορικών υποδομών.
Το πρόγραμμα που αποτελεί σήμερα και εξαγγελία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας η εικοσαετίας και θα εντάξει κάθε συζήτηση σχετικά με το σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο.
Εντάσσεται ο πολιτισμός της Ιακωβατείου, της Φιλαρμονικής, του Βικεντίου Δαμωδού, των εκκλησιατικών μνημείων.
Εντάσσεται ο τουρισμός με το αγροδιατροφικό μοντέλο του.
Εντάσσονται τα έργα υποδομής φράγμα Κατωγής, αρδευτικό Σκηνέα, το καταφύγιο της Κουνόπετρας.
Εντάσσονται τα έργα του παραλιακού μετώπου.
Εντάσσεται η στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επαγγελματιών, το ΒΙΟΠΑ
Εντάσσεται η καθιέρωση σημαντικών θεσμών πολιτιστικών και αθλητικών.
Εντάσσεται η εδραίωση του ΤΕΙ , η ανάπτυξη της έρευνας των σεισμών.
Εντάσσεται το δίκτυο της σχολικής εκπαίδευσης με τα νέα σχολικά κτίρια και την στήριξη του ΕΠΑΛ, του Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου.
Από σήμερα ξεκινάει η μελέτη του νέου σχεδιασμού με την ιδέα την ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Ως χρηματοδοτική κάλυψη του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι του ΣΕΣ 2014-2020.
Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη και ανοικτή σε κάθε συμπολίτη κάθε φορέα κάθε επαγγελματία της περιοχής.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Περιφερειακό Συμβούλιο ανοίγουν τον δρόμο για την επόμενη μέρα.
Θόδωρος Γαλιατσάτος
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων