Tvxs Ανάλυση | 07:55 | 27 Απρ. 2015
Με «κόκκινο τηλέφωνο» Τσίπρα – Μέρκελ και με καθαρή επιλογή του Μαξίμου τη συμφωνία και όχι τη ρήξη ανοίγει η τελική φάση της διαπραγμάτευσης στο ευρωπαϊκό ναρκοπέδιο.
Στόχος του πρωθυπουργού, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον και όλο το βάρος των πολιτικών πρωτοβουλιών, είναι η συμφωνία να κλείσει ταχύτατα, το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου – στόχος, που έγινε σαφής και στην χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Στη συνομιλία των δύο, όπως τόνιζαν πηγές του Μαξίμου, «εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση», με τη λέξη-κλειδί πλέον να είναι το «άμεσα».
Η ενεργοποίηση του απ’ ευθείας διαύλου με την καγκελαρία κρίθηκε αναγκαία μετά το θυελλώδεις Eurogroup της Παρασκευής και το μπαράζ των εμπρηστικών διαρροών και δημοσιευμάτων που ακολούθησαν – ένα μπαράζ που, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, έχει ως καθαρό στόχο την κλιμάκωση της πίεσης και την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στις μνημονιακές αξιώσεις των δανειστών.
Η μετατόπιση των πρωτοβουλιών στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο θεωρείται πως θα λειτουργήσει ως η δικλείδα ασφαλείας απέναντι σε «ανάλογου τύπου εμπρησμούς και υπονομεύσεις την ύστατη ώρα» σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, ενώ η «στροφή στη Μέρκελ» εκτιμάται ότι διασφαλίζει την «ειλικρίνεια και την αξιοπιστία» της διαπραγμάτευσης.
Εν ολίγοις, ουδείς στην κυβέρνηση θεωρεί ότι η Μέρκελ θα εγκαταλείψει αιφνιδίως το δόγμα της λιτότητας και των Μνημονίων, η δεδομένη όμως και καθαρή θέση της κατά των σεναρίων Grexit και Graccident την καθιστούν τον πιο αξιόπιστο συνομιλητή για να τεθούν «τα όρια αντοχών των δύο πλευρών ενώπιον του έντιμου συμβιβασμού».
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση δίνει ήδη στίγμα προθέσεων, με οδηγίες προς τα μέλη του Brussels Group να διερευνήσουν «μη οδυνηρές υποχωρήσεις» στα μέτωπα του ασφαλιστικού, των ιδιωτικοποιήσεων και των πλειστηριασμών. Μετά τη χθεσινή επικοινωνία του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο θα υπάρξει σήμερα τηλεδιάσκεψη του Brussels Group και επανέναρξη των εργασιών στις Βρυξέλλες από την Τετάρτη. Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπουν πιθανές περικοπές στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, φόρος υπηρεσιών πολυτελείας και αυστηρότερα – δηλαδή πιο χαμηλά – αντικειμενικά και εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Με αυτόν τον «οδικό χάρτη» το Μαξίμου εξακολουθεί να αισιοδοξεί για συμφωνία μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, πάρ’ ότι θεωρεί «αναμενόμενο ότι θα υπάρξει και νέο κύμα πιέσεων και επιθέσεων».
Πρώτος στόχος των επιθέσεων αυτών παραμένει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τους Financial Times, το κακό κλίμα κατά του υπουργού Οικονομικών μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο κ. Βαρουφάκης οδηγείται πλέον σε «περιθωριοποίηση» και τις πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης.
Η απάντηση κυβερνητικών στελεχών στην Αθήνα είναι πως «όσο ο Βαρουφάκης βάλλεται με αυτόν τον τρόπο, τόσο περισσότερο σταθεροποιείται και η θέση του στην κυβέρνηση», ενώ κύκλοι και του υπουργείου Οικονομικών εντάσσουν τις επιθέσεις σε «προσπάθειες αποδόμησης συνολικά της κυβέρνησης».
Παρ’ ότι, πάντως, θέμα Βαρουφάκη δεν υφίσταται για το Μαξίμου, ο νέος γύρος «πολέμου» κατά του υπουργού Οικονομικών δείχνει να ευνοεί και εγχώριους κύκλους που επιδιώκουν σταθερά την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Ο Τσίπρας στην Καγκελαρία [Φωτογραφίες]