Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα όσα κατέβαλε ο συνταξιούχος κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου
efsyn | 27.04.2015, 15:00
Σώζει η κυβέρνηση την απόφασή της για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση (μοιραία θα οδηγούσε σε κατάργηση της επικουρικής σύνταξης) με την κίνηση ματ να δώσει στους δανειστές την περικοπή των ρετιρέ στην επικούρηση που εμφανίζεται στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.
Είναι η δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που η κυβέρνηση δίνει στους δανειστές τις μικρές σε μέγεθος εξαιρέσεις στην κοινωνική ασφάλιση προκειμένου να σώσει την παρτίδα. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (επίσης σε ΔΕΚΟ και τράπεζες) προκειμένου να σωθούν οι μεγάλες ομάδες πληθυσμού.
Το δημοσιονομικό όφελος μιας τέτοιας παρέμβασης (περικοπής δηλαδή των υψηλών επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι σε Ταμεία που αφορούν εργαζομένους ΔΕΚΟ και τραπεζών) είναι πολύ μικρό, αφού υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 6 εκατ. έως 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο (ανάλογα με το ύψος της περικοπής που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί).
Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι σ’ αυτά τα Ταμεία οι εργαζόμενοι καταβάλλουν τεράστιες εισφορές ελπίζοντας σε μεγάλη σύνταξη, όμως το γεγονός ότι ο συντάξιμος μισθός προέκυπτε με βάση υπολογισμού τον τελευταίο μήνα πληρωμής έδινε σε κάποιους την επιλογή να «φορτώσουν» τις αποδοχές του τελευταίου μήνα (με υπερωρίες, Κυριακές κ.λπ.) και έτσι να λάβουν τεράστιο ποσό σύνταξης.
«Κόκκινη γραμμή»
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση ήταν το πρόκριμα για τη θεσμοθέτησή της και στην κύρια ασφάλιση (σημαίνει αυτόματη μείωση συντάξεων όταν ο προϋπολογισμός ενός Ταμείου είναι ελλειμματικός για τον επόμενο χρόνο).
Σύμφωνα λοιπόν με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η ετήσια οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου θα μειώνει αυτομάτως το ποσό της σύνταξης που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα, το τελικό ποσό που θα λαμβάνει ένας συνταξιούχος θα προκύπτει από τα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου από τις εισφορές των ασφαλισμένων και για την τελική εξαγωγή της οικονομικής κατάστασης αυτά τα έσοδα θα διαιρούνται με τον αριθμό των συνταξιούχων.
Οπως φαίνεται λοιπόν, η κυβέρνηση βάζει «κόκκινη γραμμή» στις αυτόματες μειώσεις των συντάξεων (είτε κύριες είτε επικουρικές) δίνοντας ως αντάλλαγμα τη μείωση κάποιων επικουρικών συντάξεων που εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν προκλητικές αφού ξεπερνούν τα όσα κατέβαλε ο συνταξιούχος κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.