Από βαθύ, Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 | 7:49 π.μ.
Γράφει ο mitsos175.
Μ’ αρέσει η Αγία Βαρβάρα. Ένα νέο κι όμορφο κορίτσι θύμα του θρησκευτικού φανατισμού. Μόνο και μόνο επειδή πίστευε κάτι διαφορετικό (ο Χριστιανισμός τότε ήταν κάτι νέο) την εκτέλεσε ο ίδιος της ο πατέρας! Κι εμείς αντί να δούμε τα πράγματα με τη σωστή τους οπτική, αφήνουμε τους φανατικούς να περιφέρουν τα οστά της ως δήθεν πανάκεια!
Ειρωνεία ε; Άραγε πως θα ένιωθε, αν μάθαινε για την Ιερά Εξέταση; Ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια, οι χριστιανοί έκαναν αυτά, που έκαναν στην ίδια οι ειδωλολάτρες; Άσχημα φαντάζομαι.
Και τώρα οι ίδιοι οι έμποροι της ελπίδας, καπηλεύονται τη γενναιότητα που έδειξε όσο ζούσε.
Γιατί άραγε δε φτιάχνουν με έξοδα μόνο των κληρικών μια κλινική στη μνήμη της, όπου θα νοσηλεύονται εντελώς δωρεάν όλοι οι άποροι; Κάτι τέτοιο πιστεύω θα το ήθελε κι η ίδια, μια και ήταν καλή, όχι σαν μερικούς – μερικούς που κυκλοφορούν με πολυτελείς αμαξάρες, με κάτι κοιλάρες να (με το συμπάθιο) και που μας παριστάνουν τους τιμητές της ηθικής και τους πιστούς.
Στο μόνο πράγμα που είναι πιστοί οι διάφοροι έμποροι της θρησκείας είναι στο χρήμα. Δε μας φταίει ο νεκρός αγάπη μου. Για μας που δεν πιστεύουμε, ούτε καλό μπορεί να κάνει, ούτε κακό. Η λαιμαργία για φράγκα των ζωντανών φταίει. Γι αυτά φωνάζουμε “θεούσες”, μην τα παρεξηγείτε τα πράγματα.
Ναι, η εικόνα είναι σύμβολο, η παντόφλα είναι σύμβολο, τα οστά επίσης, η τιμή τους πάει στο “πρωτότυπο”, τα γνωρίζουμε. Αλλά εκτός από τα σύμβολα υπάρχουν και τα πρωτότυπα: Εκατομμύρια άνθρωποι φτωχοί, χιλιάδες άρρωστοι. Το να δίνεις ελπίδα είναι καλό. Το να πεις ένα καλό λόγο, μια επίσκεψη, να δώσεις κουράγιο…
Το να δίνεις όμως ψεύτικες ελπίδες είναι απάτη. Κι έγκλημα όταν είναι επικερδές για κάποιους. Το καλύτερο είναι να βοηθάς έμπρακτα και το χειρότερο να εκμεταλλεύεσαι τον πόνο για να περάσεις τα “προϊόντα” σου, τα οποία δεν είναι κατ’ ανάγκη υλικά, στοιχίζουν όμως ακριβά.
Θέλετε να τιμήσετε την Αγία; Κάντε ένα ορφανοτροφείο, μια κλινική, δώστε στους φτωχούς σπίτι, αυτά δεν δίδασκε κι ο Ιησούς; Τον οποίο έφαγαν οι κληρικοί της εποχής…
Να θυμίσω και μια ιστορία για ένα πολύ γνωστό άρρωστο: Το 1964 το αντιτορπιλικό “Σφενδόνη” έφερε κατόπιν διαταγής της βασιλικής οικογένειας την εικόνα της Παναγίας της Τήνου, την οποία και προσκύνησε ο τότε βασιλιάς Παύλος. Ο Παύλος ήταν σοβαρά άρρωστος και μόνο ένα θαύμα θα ανέτρεπε την άσχημη κατάσταση της υγείας του. Το θαύμα δεν έγινε, παρά την αναμφισβήτητη πίστη.
Αγάπη μου, η λέξη “παραμυθία” στα αρχαία σήμαινε παρηγοριά. Και το παραμύθι αυτό το σκοπό είχε αρχικά. Μια ωραία ιστορία που δεν είναι αληθινή αλλά έχει σκοπό να παρηγορήσει, να καθησυχάσει το παιδί ώστε να αποκοιμηθεί. Το να κοιμηθεί αυτός που το ακούει είναι κι ο σημερινός σκοπός κάθε είδους παραμυθιού που πωλείται όμως πολύ ακριβά…
Καημένη Βαρβάρα. Από όλα τα μαρτύρια, αυτή η υποκρισία των σημερινών ιερέων είναι το χειρότερο…