Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους δανειστές της χώρας να αναγνωρίσουν τα λάθη τους στο ελληνικό ζήτημα, ενώ απηύθυνε κάλεσμα και στον λαό για συστράτευση στο κυβερνητικό έργο.
«Υλοποιούμε την εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός από το βήμα του Economist, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της μέχρι στιγμής κυβερνητικής πολιτικής στους πρώτους 4 μήνες ζωής της.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αρχικά στα χρόνια του Μνημονίου και τις συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία. Όπως είπε, οι ανισότητες εκτινάχθηκαν, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι συντάξεις υπέστησαν δραματικές περικοπές. Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι Έλληνες πλούσιοι, αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό γρήγορα και σήμερα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν. Υπογράμμισε πως αυτή η πολιτική ήταν που τον έφερε για 4η φορά στο βήμα του Economist αλλά τώρα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη έδωσαν στην κυβέρνηση ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας, την εντολή να αλλάξει τα πράγματα και «αυτή την εντολή υλοποιούμε κάθε μια από τις εκατό πρώτες μέρες».
Άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ελίτ της περασμένης 5ετίας, καταλογίζοντας της ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι κυριάρχησε με τη στήριξη των ισχυρών.
Είπε ότι η φράση «παραλάβαμε καμένη γη» δεν είναι πλεονασμός αλλά μετριοπάθεια στην περίπτωση αυτής της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ναρκοθετημένο έδαφος. Δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές που να οδηγούν σε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων , ζητούμε μια δίκαιη κατανομή των βαρών είπε ο πρωθυπουργός.
Κάλεσμα για συστράτευση
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις. «Αρκετά δεινοπάθησαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ήρθε η ώρα της αναδιανομής, η ώρα να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωναν» επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι «απλά ρεαλιστικό και βιώσιμο».
Κάλεσε επίσης σε συστράτευση τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. «Όλοι μαζί μπορούμε όχι μόνο να υπερασπιστούμε τις εθνικές γραμμές διαπραγμάτευσης αλλά και να οικοδομήσουμε την επόμενη μέρα μιας δίκαιης κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η συμφωνία πρέπει να κλείσει»
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η συμφωνία με τους δανειστές «πρέπει να κλείσει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία και η προϋπόθεση για να κλείσει είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο βάθος του μυαλού τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Σημείωσε ότι «αν το έχουν αυτό στο μυαλό τους, καλό είναι να το ξεχάσουν», γιατί, όπως συμπλήρωσε, αυτή η επιλογή θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας:
- χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
- καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις
- συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους
- ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες
Δήλωσε αισιόδοξος ότι έχει υπάρχει συμφωνία σε πολλά σημεία και ότι μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος και για τα υπόλοιπα ζητήματα. Ζήτησε, ωστόσο, και από την άλλη πλευρά να μην ζητά παράλογες απαιτήσεις, «να περάσει στη σφαίρα του ρεαλισμού», ενώ κάλεσε για μια ακόμα φορά σε συστράτευση και στο εσωτερικό της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, λέει το Μαξίμου