Φουντώνουν τα σενάρια για το πώς θα καταφέρει να «περάσει» η κυβέρνηση τη συμφωνία με τους δανειστές | EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
efsyn | 16.05.2015, 11:06
Η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης και κατά συνέπεια της συμφωνίας με τους εταίρους, οι εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους ΑΝ.ΕΛΛ., οι δύο γραμμές και στο εσωτερικό της Ν.Δ. και, τέλος, τα λεχθέντα από διαφόρους -βουλευτές και μη- όλων των κομμάτων πυροδοτούν σειρά σεναρίων για την επαύριο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Το βέβαιο είναι ότι, αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, κάτι που λέγεται ότι πρέπει να γίνει σύντομα, διότι η χώρα έχει φτάσει -από χρηματοδοτική άποψη- στα όριά της, θα αφίσταται μακράν -όπως όλα δείχνουν- του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης. Κι εδώ αρχίζει η σεναριολογία…
Στη Βουλη ή στον λαό;
1. Η συμφωνία κλείνει και η κυβέρνηση τη φέρνει προς συζήτηση κατ’ αρχάς στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων. Αν περάσει από εκεί, τη φέρνει στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση, ενώ ταυτόχρονα ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης, έχοντάς την διασφαλισμένη ευθύς εξ αρχής.
Υπάρχει ωστόσο σοβαρό ενδεχόμενο η ψήφος εμπιστοσύνης να μη διασφαλίζεται, εάν και εφόσον οι αντιρρησίες στο εσωτερικό -κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, που αριθμεί και τη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα- παραμείνουν σταθεροί στις θέσεις που σήμερα εκφράζουν. Εξάλλου τουλάχιστον δύο βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζουν συμφωνία αντίθετη σε αυτά που πρέσβευαν προεκλογικά. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η συμφωνία κατατίθεται στη Βουλή, περνάει με τις ψήφους και της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αλλά επί της ουσίας η κυβέρνηση έχει απολέσει τη δεδηλωμένη. Η κυβέρνηση παραιτείται…
2. Επιλέγεται ο δρόμος της λαϊκής ετυμηγορίας. Δύο περιπτώσεις και εδώ, είτε δημοψήφισμα είτε εκλογές. Κρίσιμο θέμα αποτελεί ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στην κρίση του λαού, σε περίπτωση δημοψηφίσματος. Στο σενάριο της προκήρυξης εκλογών, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, είτε επαναβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη του στην παρούσα κυβέρνηση υπό τα νέα δεδομένα είτε αλλάζει η κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις πάντως μέχρι ώρας φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της Ν.Δ. με πάνω από 10 εκατοστιαίες μονάδες.
Διεργασίες
Με βάση το πρώτο σενάριο, που καταλήγει στην παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα, φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη διεργασίες στο παρασκήνιο, οι οποίες θα πυροδοτήσουν ωστόσο αλλαγές και στο εσωτερικό άλλων κομμάτων, όπως στη Ν.Δ. Εμμέσως πλην σαφέστατα, ότι υπάρχει συζήτηση ήδη για την επόμενη μέρα, αποκάλυψε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη χθες (στο Mega): «Αν στηρίξουμε εμείς τη συμφωνία, και θα το κάνουμε για το καλό της χώρας, και δεν τη στηρίξουν οι ΑΝ.ΕΛΛ. και η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αλλάζουν τα δεδομένα», είπε. Ερωτηθείσα -δε- αν αναφέρεται σε δημοψήφισμα ή εκλογές, απάντησε: «Δεν είναι απαραίτητο. Η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δεδηλωμένη, οπότε πάμε σε άλλα σχήματα».
Τι εννοούσε η κυρία Σπυράκη; Προφανώς ότι πάμε σε κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, η οποία θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας τις απαιτήσεις των δανειστών, προς τέρψιν των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε αυτήν την περίπτωση; Το όνομα που ακούγεται στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα είναι αυτό του νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, πρώην υπουργού Οικονομικών και εκλεκτού των δανειστών, του κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Αυτή είναι και η μοναδική περίπτωση, για την οποία θα παραιτούνταν από τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος. Βεβαίως ο ίδιος δεν το λέει ευθέως. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από το υπονομευτικό κατά της κυβέρνησης e-mail του στενού του συνεργάτη Δ.Κ., μετά τις πληροφορίες που τον έφεραν να έχει αποκρύψει μέχρι την τελευταία στιγμή από την κυβέρνηση την ύπαρξη του λογαριασμού των 665 εκατ. ευρώ, μίλησε προχθές ο κ. διοικητής (στα «Νέα»). Φυσικά διέψευσε ότι απέκρυψε τον λογαριασμό, αντιθέτως είπε ότι ο ίδιος τον υπέδειξε στην κυβέρνηση -την ύπαρξη του mail δεν μπορεί πια να τη διαψεύσει- και δήλωσε κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Παρέλειψε να πει, «εκτός εάν»…
Γαντζωμένος στην καρέκλα
Η επίτευξη όμως και μόνο της συμφωνίας αλλάζει το σκηνικό και για τη Ν.Δ. Ο Αντ. Σαμαράς επιμένει να κρατά τα ηνία του κόμματος, παρά την αύξηση του αριθμού των επικριτών του στο εσωτερικό του κόμματος. Διχασμός υπάρχει και για το αν η Ν.Δ. θα υπερψηφίσει ή όχι στη Βουλή την όποια συμφωνία. Η ηγετική ομάδα δείχνει τον δρόμο της καταψήφισης, αλλά υπάρχει και μια έντονη τάση που τάσσεται υπέρ της ψήφισης, προκειμένου να καταδειχθεί ότι το καλό της χώρας προηγείται του κόμματος. Μια πρώτη καταγραφή των απόψεων και τάσεων θα καταγραφεί ευκρινέστερα την Τρίτη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Επειδή όμως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση είναι συγκοινωνούντα δοχεία και αναλόγως των ευρύτερων εξελίξεων που περιστρέφονται γύρω από τη συμφωνία, δεν αποκλείεται η επόμενη μέρα να βρει και τη Ν.Δ. με νέο αρχηγό. Αλλωστε οι διάδοχοι είναι ήδη σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: