Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 1,6 δισεκ. ευρώ και το ερώτημα που γεννάται είναι τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει μια από τις δόσεις του Ιουνίου στο ΔΝΤ;
Ας δούμε την γραφειοκρατική κυριως διαδικασία που ορίζει το καταστατικό του ΔΝΤ αν μια χώρα δεν αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
-Άμεσα Το ΔΝΤ καλεί άμεσα την ελληνική κυβέρνηση να προβεί στην επόμενη πληρωμή ταχέως. Η επικοινωνία προέρχεται από το γραφείο του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ταμείου ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέχρι να καλύψει το χρέος της.
-Σε 2 εβδομάδες. Το ΔΝΤ στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση επιστολή στην οποία υπογραμμίζει την σοβαρότητα της αποτυχίας πληρωμής του χρέους της και την καλεί να καλύψει το συντομότερο το ποσό.
-Σε ένα μήνα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ ενημερώνει το Δ.Σ του Ταμείου για την ληξιπρόθεσμη οφειλή.
-Σε 6 εβδομάδες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου ενημερώνει την ελληνική κυβέρνηση ότι εάν δεν πληρώσει άμεσα τη δόση, το χρέος προς αυτό θα «διαμαρτυρηθεί». Παράλληλα συντάσσεται έγγραφο που καταγράφει την οικονομική κατάσταση της χώρας και αποστέλλεται αρχικά σε ορισμένους δανειστές και στη συνέχεια σε όλους.
-Σε 2 μήνες. Το ΔΝΤ καταγγέλλει την μη πληρωμή του χρέους.
-Σε 3 μήνες. Το Ταμείο αποκλείει την Ελλάδα από το υπόλοιπο ποσό της χρηματοδότησης και σε περίπτωση ληξιπροθέσμων SDR, αναστέλλει το δικαίωμα του από τη χρήση του συναλλάγματος SDR.
-Σε 6-12 μήνες. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ επιβεβαιώνει την απόφαση του για τα μέτρα που έχει λάβει για την Ελλάδα ενώ αποστέλλει εκ νέου προειδοποιητική επιστολή καλώντας την κυβέρνηση να αποπληρώσει τα χρέη της. Παράλληλα ενημερώνει όλους τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς και τους υπάρχοντες δανειστές για την αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων της Ελλάδας.
-Πάνω από 15 μήνες. Το ΔΝΤ εκδίδει ανακοίνωση λήξη της συνεργασίας με την Ελλάδα η οποία τίθεται σε ισχύ τρείς μήνες μετά την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης.
-Πάνω από 18 μήνες. Η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα ψήφου αλλά και άλλα δικαιώματα εκπροσώπησης ενώ η ισχύ των μέτρων ξεκινά 3 μήνες μετά την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης.
-Πάνω από 24 μήνες. Το ΔΝΤ προχωρά στην υποχρεωτική ανάληψη των χρεών μέσα στους επόμενους 6 μήνες οι οποίοι μετρούν από το 18μηνο και σε περίπτωση ληξιπροθέσμων SDR, αναστέλλει το δικαίωμα του από τη χρήση του συναλλάγματος SDR.
Πληροφορίες www.bankingnews.gr