πιτσιρίκος | 17 Μάι, ’15, 3:09 μμ
Πιτσιρίκο Καλησπέρα
Έχω πιει και είμαι λίγο κόκκαλο τώρα αλλά έχω κάποιες σκέψεις και μάλλον εσύ θα τα ακούσεις.
Έχω εναποθέσει τις τελευταίες μου ελπίδες στο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ όπως και πολλοί άλλοι.
Αν και ο ίδιος αυτό το καιρό δεν έχω ιδιαίτερη οικονομική στενότητα, έχω δυο προβλήματα:
Πρώτα από όλα, έχω φιλότιμο και συνείδηση και δεύτερον δεν μπορώ να βλέπω τους κοντινούς μου ανθρώπους, αυτούς που αγαπώ, να καταρρέουν.
Κατάλαβα ότι εγώ μπορεί σχετικά να την έχω σκαπουλάρει αλλά δεν μπορώ να πάρω και όλους αυτούς που νοιάζομαι μαζί μου και αυτό με πονάει.
Δεν ψάχνω να βρω τρόπο να κατηγορήσω το ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν διορθώνει αυτά που διαλύσαμε όλοι μαζί με τις επιλογές μας τα τελευταία 40 χρόνια.
Προσπαθώ να βρω λύσεις, αν και δεν είναι αυτή η δουλειά μου και να προτείνω μια διαφορετική διέξοδο.
Σκέφτομαι τι έχουν παραπάνω αυτοί οι λαοί που μας κουνάνε το δάχτυλο;
Πριν απαντήσω, θα ξεκινήσω από αλλού. Θα δείξω τον προσωρινό χαρακτήρα της λύσης που προτείνω.
Το παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο δεν επιδέχεται μεγάλες αλλαγές όσο δομικά στοιχεία του μένουν απείραχτα.
Τι θέλω να πω; Δεν είναι δυνατόν η οικονομική πολιτική να είναι ανατρεπτική ενώ υπάρχουν στερεότυπα χιλιετιών.
Το μεγαλύτερο στερεότυπο που δεν επιτρέπει μεγάλες αλλαγές και κανένας δεν τολμάει καν να το συζητήσει είναι ο παγκόσμιος νόμος της κληρονομιάς.
Μπορεί κανείς πολύ εύκολα να καταλάβει ότι, όσο το κεφάλαιο συσσωρεύεται μέσω αυτού του νόμου σε όλο και πιο λίγους, είναι αστείο να μιλάμε για ριζοσπαστική οικονομική πολιτική.
Η λύση είναι απλή: Εσύ είσαι πιο μάγκας από εμένα και μπορεί σε αυτή τη ζωή να βγάλεις 100 φορές περισσότερα χρήματα από εμένα, είτε επειδή είσαι πιο έξυπνος, είτε επειδή είσαι πιο τυχερός, είτε επειδή λατρεύεις τα χρήματα, είτε επειδή είσαι τσιγκούνης και σου αρέσει να τα μαζεύεις, είτε επειδή αντιμετωπίζεις το οικονομικό παιχνίδι όπως πρέπει, δηλαδή σαν παιχνίδι και σου αρέσει να κερδίζεις.
Κανένα πρόβλημα. Βγάλε όσα χρήματα θες. Αλλά πρόσεξε, φάτα πριν πεθάνεις, γιατί το χρήμα πρέπει να γυρίσει· απαγορεύεται από το κράτος να μεταβιβάσεις πάνω από το 10 % της περιουσίας σου στο παιδί σου και να του
δώσεις πλεονέκτημα απέναντι στο δικό μου. Βγάλε όσα θες αλλά έχε την αξιοπρέπεια να τα φας κιόλας.
Συνεχίζω με την απάντηση στο ερώτημά μου, αφού βάλω σαν δεδομένο ότι λίγα μπορούν να αλλάξουν, αν δεν αλλάξει ο νόμος της κληρονομιάς.
Τι έχουν παραπάνω οι λαοί που μας κουνάνε το δάχτυλο;
Από άποψη ιδιωτικού πλούτου; Τίποτα.
Και εξηγούμαι.
Μπορεί κράτη σαν την Νορβηγία (πλεονασματικά) και σαν τη Σουηδία (μηδέν χρέος) να έχουν περισσότερα αποθεματικά.
Και τι έγινε; Ρώτησε κανένας να μάθει τι έχει ο λαός σε αυτά τα κράτη;
Έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας σε ακίνητα συντριπτικά χαμηλότερα από την Ελλάδα.
Εκεί η αγορά είναι ελεγχόμενη εδώ και χρόνια από το πλεονασματικό κράτος τους και τους δικούς τους ολιγάρχες.
Με άλλα λόγια, ο κόσμος δεν έχει σπίτια και, όταν δεν έχεις μια τρύπα να μπεις μέσα, σε κρατάνε από παντού.
Αυτό που δεν μπορούν να χωνέψουν με την Ελλάδα είναι ότι ο Έλληνας έχει κατά 90 % σπίτι να τρυπώσει.
Και αυτό είναι που θέλουν από την Ελλάδα. Τα σπίτια του κόσμου και την ακίνητη περιουσία με ό,τι αυτό περιλαμβάνει του ελληνικού κράτους.
Μετά, θα μπορούν να μας συμπεριφέρονται ακριβώς όπως συμπεριφέρονται στους λαούς τους.
Να μας κάνουν ενοικιαστές στα σπίτια μας και μόνιμους σκλάβους. Για αυτό καίγονται τόσο πολύ τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς· όλες οι τράπεζες του κόσμου είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με το ακίνητο γενικά.
Πριν συνεχίσω, θα κάνω μια γενική παρατήρηση.
Δεν υπάρχει κράτος του κόσμου που να ευημερεί επειδή κάνει διαφορετική οικονομική πολιτική από τα υπόλοιπα.
Υπάρχουν μόνο κράτη του κόσμου που είναι πλουσιότερα σε πρώτες ύλες και έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, και κράτη που δεν έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και είναι φτωχά. Αυτά τα κράτη θα είναι πάντα φτωχά.
Όσον αφορά την Ελλάδα, πρόκειται για ένα εν δυνάμει πολύ πλούσιο κράτος.
Και δεν μιλάω για πετρέλαια και φυσικό αέριο, χρυσό, ουράνιο και άλλους μύθους στο υπέδαφός μας.
Μιλάω για τον τουρισμό , αυτός είναι το συγκριτικό πλεονέκτημά μας.
Έχω ταξιδέψει πολύ και μπορώ να πω ότι η Μεσόγειος προσφέρει το καλύτερο τουριστικό προϊόν στον πλανήτη.
Ο τουρισμός είναι το πετρέλαιο μας. Και αυτή πρέπει να είναι η εθνική στρατηγική μας.
Το Νορβηγικό κράτος δεν είναι πλούσιο επειδή έχει πετρέλαιο, είναι πλούσιο γιατί το πετρέλαιο και η διαχείρισή του είναι εθνική στρατηγική και δεν το αντιμετωπίζουν σας τους Σαουδάραβες που τα κάνουν σκάφη και αυτοκίνητα.
Περνάω στη λύση.
Πρόσφατα ταξιδεύοντας από Όσλο για Αθήνα, είδα μια διαφήμιση νορβηγικής τράπεζας που χρηματοδοτούσε Νορβηγούς για την αγορά κατοικίας στην Μάλαγα.
Για όσους έχουν πάει στη Μάλαγα, είναι αστείο να συγκριθεί ακόμα και με τον 20ό στη σειρά πιο δημοφιλή ελληνικό προορισμό.
Γιατί να μην του προτείνεται να αγοράσει σπίτι στην Ελλάδα με δάνειο από την τράπεζά του; Γιατί να μην προτείνεται από την τράπεζα του στον κάθε εύρωστο άνθρωπο του πλανήτη να αγοράσει ένα σπίτι στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 5 εκατομμύρια ακίνητα και είναι στη κυριολεξία άδεια από ακίνητα που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό.
Αυτή η χώρα με την ατελείωτη ακτογραμμή και τα 3000+ νησιά θα μπορούσε να κάνει το εξής:
Να χτίσει άλλα 2 εκατομμύρια ακίνητα για πώληση την επόμενη 10ετία.
Όχι με τη μέθοδο του παραχωρώ σε κάθε ολιγάρχη να παίρνει παραλίες χιλιομέτρων και να φτιάχνει ό,τι γουστάρει.
Με τη μέθοδο της εθνικής στρατηγικής και σεβόμενοι το περιβάλλον και τις ιδιομορφίες του κάθε τόπου. Να αφήνουν και χώρο να πηγαίνεις εσύ και εγώ να λιαζόμαστε τζάμπα.
Η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας ήταν πάντοτε το ακίνητο.
Αυτό θα μπορούσε να μας δώσει για τα επόμενα 10 χρόνια μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος που επέτρεψε σε κάθε σχεδόν Έλληνα να έχει το σπίτι του να μας δώσει τεράστια περιθώρια κέρδους.
Και δεν πρέπει να μείνουμε απλά στην πώληση των ακινήτων· πρέπει να τους μαντρώνουμε όπως έχουν μάθει οι τουρίστες να μαντρώνονται και να τους τα παίρνεις μια ζωή από τη στιγμή που αγοράσουν το ακίνητο (φόρος ακίνητης περιουσίας, κ.α)
Κάποτε οι εργολάβοι έχτιζαν σπίτια με 100.000 κόστος και τα πουλάγανε 300.000 στα θύματα που ήθελαν διαμέρισμα στην Αθήνα, δεν μπορεί να κάνει το κράτος το ίδιο στα νησιά του;
Αν βάλεις κάτω τα νούμερα, θα δεις πόσο εύκολα ξεχρεώνεις σαν Έλληνας. Αν θες φυσικά να ξεχρεώσεις Και είσαι μαλάκας αν ανησυχείς μην χάσεις 5.000 ευρώ που έχει το 80% το Ελλήνων στη τράπεζα και τα 300 δισ. ιδιωτικό χρέος, αλλά να σου πάρουν το σπίτι που έχουν βάλει στόχο .
Αλλά εσύ θα έχεις 5.000 ευρώ, δεν τρέχει τίποτα. Α, μην ξεχάσω και τα 600 ευρώ που έχεις μισθό, σίγουρα θα σου επιτρέψουν να δουλέψεις και να ξαναγοράσεις σπίτι.
Αν δεν πρέπει οπωσδήποτε να πληρώσουμε τους τοκογλύφους, πρέπει το εθνικό μας σχέδιο να είναι πάλι το ίδιο.
100.000.000 τουρίστες το χρόνο, πώληση ακινήτων, μόνο βιολογικά προϊόντα , και εμείς να ζούμε σαν Νορβηγοί αλλά με τα σπίτια μας.
Πάω να κοιμηθώ, στο Βαρουφάκη έπρεπε να το στείλω αλλά δεν έχω το email του, να του το στείλεις εσύ.
Καληνύχτα
Π.
(Αγαπητέ φίλε, εγώ πάλι ποτέ δεν κατάλαβα γιατί να υπάρχει ιδιοκτησία. Θα μπορούσε ο κάθε άνθρωπος να έχει το δικαίωμα να έχει ένα σπίτι να μένει για όλη την διάρκεια της ζωής του, χωρίς να είναι ιδιοκτησία του. Αλλά εμείς θέλουμε ένας άνθρωπος να έχει χίλια σπίτια και ο άλλος να κοιμάται στον δρόμο, αλλά αυτοί οι δυο να θεωρούνται άνθρωποι με κοινό συμφέρον. Προσωπικά, δεν μου βγήκε σε κακό που δεν έχω δικό μου σπίτι, γιατί, ενώ όλοι οι φίλοι και οι γνωστοί έχουν λαλήσει μετά την χρεοκοπία και δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα σπίτια τους, εμένα δεν με έχει απασχολήσει το ζήτημα. Δηλαδή, για να σε απασχολεί ο ΕΝΦΙΑ, πρέπει να έχεις και δικό σου σπίτι. Αν δεν έχεις δικό σου σπίτι, δεν έχεις πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ. Ούτε μπορώ να ακούω την κλάψα ενός κυρίου που μου κλαιγόταν τις προάλλες για τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνει για τα 30 διαμερίσματά του που σήμερα τα περισσότερα είναι ξενοίκιαστα, λες και μοιραζόμασταν τα ενοίκια όσα χρόνια ήταν νοικιασμένα. Νομίζω πως οι Έλληνες χάσαμε την χώρα μας επειδή ο καθένας ήθελε να αποκτήσει σπίτια. Οι Έλληνες απέκτησαν σπίτια και έχασαν τη χώρα τους. Και τώρα χάνουν και τα σπίτια. Επίσης, να μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που μετρούσε την ανάπτυξη με τούβλα. Έχτιζαν, έχτιζαν -μέχρι που έχτισαν τα πάντα- αλλά το σωστό και το λογικό θα ήταν αυτά τα χρήματα να έπεφταν στην αγορά, όπως κάνουν οι Βρετανοί που η ιδιοκτησία είναι για 99 χρόνια. Και τώρα κάθονται οι Έλληνες και κοιτούν τα άδεια σπίτια. Οπότε, δεν χρειάζεται να χτιστούν και άλλα σπίτια – όπως λέτε -, αφού υπάρχουν πολλά άδεια σπίτια προς πώληση. Ούτε είναι λύση να χτίσουν οι Έλληνες και στην ακτογραμμή – λες και λίγα έχουν χτίσει εκεί όλα αυτά τα χρόνια – και να ξεσκίσουμε και άλλο την χώρα μας. Όταν σε άλλες τουριστικές χώρες γκρεμίζουν κτίρια για να δημιουργήσουν ελεύθερους χώρους, εμείς θα χτίσουμε κι άλλα; Αν η ατμομηχανή της Ελλάδας που χρεοκόπησε ήταν η οικοδομή -όπως λέτε-, αυτό που προτείνετε να χτιστούν άλλα δυο εκατομμύρια κατοικίες; Μα δεν θα βλέπεται η Ελλάδα στο τέλος. Θα είναι όλη τσιμεντωμένη. Και κανένας τουρίστας δεν θέλει να κάνει τουρισμό μέσα στα τσιμέντα που έχει και στην πόλη που ζει. Γκρέμισμα κτιρίων χρειάζεται η Ελλάδα, όχι χτίσιμο. Δεν νομίζω πως μια χώρα με 10 εκατομμύρια κατοίκους μπορεί να έχει 100 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο. Ευτυχώς γιατί αυτό θα ήταν κόλαση. Συνεχίστε να σκέφτεστε και να μου γράφετε να τα συζητάμε. Να είστε καλά.)