Οι «πολιτικές συμμαχίες» βαρόμετρο για το μέλλον της ευρωζώνης | ΕUROKINISSI
«Εφ.Συν.» | 23.05.2015, 09:16
Από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση είχαμε επικροτήσει τη θέση του Αλέξη Τσίπρα να θεωρεί την Ευρώπη ως τον φυσιολογικό χώρο για να συνυπάρξει η χώρα μας με τους άλλους λαούς και τονίζαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προνομιακός χώρος για τις προσπάθειες όλων των προοδευτικών δυνάμεων να αλλάξουν την πορεία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.
Από τότε μεσολάβησαν πολλά, αλλά τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, η σχέση της χώρας μας με την Ευρώπη βρίσκεται κυριολεκτικά σε οριακό σημείο, καθώς οι αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μια συμφωνία που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι υπήρξαν λάθη, καθυστερήσεις, αστοχίες, αδυναμίες από την ελληνική πλευρά, ούτε βέβαια ότι μας ικανοποιούν οι εξηγήσεις που δίνονται για την έλλειψη προετοιμασίας, για την απειρία στη διαχείριση τόσο σημαντικών ζητημάτων σε διεθνές επίπεδο κ.λπ.
Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε σήμερα είναι η στενή αλληλεξάρτηση της κατάστασης στην Ελλάδα με την ίδια την πορεία και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και θα το πούμε απερίφραστα προς κάθε κατεύθυνση: το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους για την ύπαρξη και λειτουργία όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη
Οι διεθνείς συνθήκες και ιδιαίτερα οι εξελίξεις που σημειώνονται ακριβώς δίπλα στο κρίσιμο σημείο της ΝΑ Ευρώπης, στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, θα πρέπει να κάνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες -και κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας- να σκεφτούν πάρα πολύ πριν εξωθήσουν την Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Η πολιτική της λιτότητας που ευνοεί τα ισχυρά από οικονομική άποψη κράτη -και πρώτη τη Γερμανία- δεν μπορεί να τίθεται υπεράνω του κινδύνου να βρεθεί η Ελλάδα σε δεινή οικονομική θέση και έξω από το φυσικό ευρωπαϊκό περιβάλλον της.
Θα ήταν ταφόπλακα για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μια επιπόλαιη και μικροπολιτική άρνηση των ισχυρών της Ε.Ε. -μιας νέας «Ιεράς Συμμαχίας»- να σταθούν αλληλέγγυοι στην Ελλάδα, συναινώντας σε μια συμβιβαστική λύση. Εκτός αν θέλουν πράγματι να οδηγήσουν στην καταστροφή μια χώρα μόνο και μόνο γιατί ο λαός της εξέλεξε μια «διαφορετική» κυβέρνηση από τις δικές τους και να προκαλέσουν τη διάλυση της Ε.Ε.
Πριν από λίγες μέρες ο Γιούνκερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε τονίσει ότι «η Ευρώπη έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος από το κύρος της». Ελπίζουμε να μη θέλουν να υπογράψουν με τις πράξεις τους το τέλος του οράματος μιας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης.
Και η ελληνική κυβέρνηση να μη συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: