Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπέλυσε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, επίθεση εναντίον των δανειστών, λέγοντας πως δεν επιδιώκουν έντιμο συμβιβασμό και ζήτησε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης, στην περίπτωση της Κύπρου ο εκβιασμός κράτησε μια εβδομάδα και υπήρξε άτακτη υποχώρηση και μνημόνια, ωστόσο η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική. «Σαν το δικο μας τετράμηνο εκβιασμό δεν εχει δεχτεί άλλη χώρα στα χρόνια του καπιταλισμού και της αποικιοκρατίας» ανέφερε, τονίζοντας την αποστράγγιση κάθε είδους αποθεμάτων.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας διερωτήθηκε αν «θα εχουμε θετική συμφωνια σύμφωνη με το προγράμμα μας;» και απάντησε πως «ο κόσμος είπε οτι πρέπει να καταργηθεί το μνημόνιο εντός ευρωζώνης και να μη χρεωκοπήσουμε». «Και αν αυτό δεν γίνεται; Εμείς τα επιδιώκουμε όλα αυτά, εμείς υπερασπιζόμαστε το λαό και το βιοτικό του επίπεδο, τη ζωή του. Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη, οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν» συμπλήρωσε.
«Πρεπει να περάσουμε στη αντεπίθεση και να πούμε αυτά που συμβαίνουν στη χώρα» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, σημειώνοντας πως μόνο στην Ελλάδα ισχύει η θεωρία ότι το εθνικό νόμισμα ισούται με καταστροφή.
«Η Κεντρική Επιτροπή θέλει να πάρουμε μια απόφαση: Δεν πουλάμε λιμάνια, τρένα και αεροδρόμια. Δεν πουλάμε τα ακίνητα φιλέτα» υποστήριξε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας και συμπλήρωσε πως «δεν ειναι δυνατόν να πιστεύουν οτι με την πώληση αυτών θα αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα».
Ο κ. Λαφαζάνης τέλος, ευχήθηκε να υπάρχει αλλαγή από την πλευρά των Ευρωπαίων. «Μακάρι να εχουμε αλλαγή στάσης απο πιστωτές. Αλλιώς δεν έχουμε σχέδιο σε περίπτωση που δεν έχουμε να πληρώσουμε και θα μας οδηγήσουν εκεί που θέλουν. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ένα ακόμα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Στάθης Λεουτσάκος ζήτησε να περάσει η κυβέρνηση άμεσα στην αντεπίθεση με ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, ο κ. Λεουτσάκος είπε ότι οι «θεσμοί» δεν επιδιώκουν «έντιμο συμβιβασμό», γιατί έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαικά στρώματα, χωρίς άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.
Ο κ. Λεουτσάκος πρότεινε άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών, εγκαθίδρυση της δημοκρατικής νομιμότητας και διαφάνειας στα κυρίαρχα ΜΜΕ, άμεσο τερματισμό «κάθε πλέγματος προστασίας της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας», άρση των προνομίων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και πλήρη επαναφορά των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Στην αντίθετη κατεύθυνση ο Δημ. Παπαδημούλης
Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν η ομιλία του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας -έναν «δύσκολο συμβιβασμό» για να «αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη».
Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να φανεί κατώτερος των περιστάσεων και πρόσθεσε ότι η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι να κρατήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό όρθιους και τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. Σημείωσε ότι είναι ανάγκη να αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και κοινωνική οπισθοδρόμηση, αλλά και σε γρήγορη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχουν δύο επιλογές σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη είναι ένας δύσκολος συμβιβασμός και η δεύτερη η ρήξη και η χρεοκοπία. Η ρήξη και η χρεοκοπία, είπε ο κ. Παπαδημούλης, συνιστούν αντιλαική επιλογή που θα πλήξει τη χώρα και τα μεσαία και χαμηλά λαικά στρώματα. Είναι αντίθετη στην λαική εντολή και θα οδηγήσει την Αριστερά 50 χρόνια πίσω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: