Αν και η συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών παρατηρητών εκτιμά ότι τελικώς θα βρεθεί λύση με τους δανειστές εντός των ημερών, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αδιεξόδου | AP Photo/ Jose Luis Magana
efsyn | 25.05.2015, 14:00
Πρωτόγνωρη εμπειρία θα αποτελέσει και για το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών (και πιθανής χρεοκοπίας) από χώρα-μέλος του, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη δόση του Ιουνίου ύψους 1,530 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από τις 6 του μήνα με την υπο-δόση των 298,6 εκατ. ευρώ.
Οπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επαΐοντες, στα 70 χρόνια λειτουργίας του ΔΝΤ καμιά χώρα με τα «στάνταρτ» της Ελλάδας δεν έχει χρεοκοπήσει εντός προγράμματος και ως εκ τούτου δεν έχει χρειαστεί να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις του καταστατικού. Αν και η συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών παρατηρητών εκτιμά ότι τελικώς θα βρεθεί λύση με τους δανειστές εντός των ημερών και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις που ισχύουν στις περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμών, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αδιεξόδου.
Το «καλό» σενάριο προβλέπει ότι πριν από την κρίσιμη ημερομηνία της 6ης Ιουνίου η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει σ’ ένα πρώτο πακέτο μέτρων, το οποίο θα επιτρέψει τη σταδιακή εκταμίευση μέρους της εκκρεμούσης δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του καλοκαιριού. Τα ακανθώδη ζητήματα (εργασιακά, Ασφαλιστικό, συντάξεις κ.λπ.) θα μετατεθούν για το φθινόπωρο και ανάλογα με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
Τι θα συμβεί όμως αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ;
Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, πριν από την παρέλευση ενός μήνα από την ημερομηνία αθέτησης της πληρωμής δεν γίνεται πρακτικά τίποτα. Στο διάστημα αυτό, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μετά τον ένα μήνα η γενική διευθύντρια του διεθνούς οικονομικού οργανισμού είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εξόφληση της δόσης. Από αυτή την ημερομηνία η χώρα βρίσκεται τυπικά σε κατάσταση αθέτησης πληρωμής, ενώ παράλληλα δρομολογούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται σε δεύτερο χρόνο.
Αν η προσπάθεια να καταβληθούν μαζί όλες οι υποδόσεις του Ιουνίου δεν καρποφορήσει, το Ταμείο σταματάει και επισήμως να συνεργάζεται με την Ελλάδα, εξέλιξη που θα επηρεάσει συνολικά τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πάσης φύσεως δανειστές της.
Συνεπώς χρήμα δεν πρόκειται να εισρεύσει ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε από τις όποιες άλλες διεθνείς πηγές χρηματοδότησης (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α.).
Αποτέλεσμα; Ναι μεν το ΔΝΤ δεν θα λάβει τα χρήματά του, απ’ την άλλη μεριά όμως η Ελλάδα θα αποκλειστεί παντελώς από τις όποιες πηγές χρηματοδότησης, αφού, έτσι και αλλιώς, η έξοδός της στις αγορές φαντάζει ουτοπία υπό τις παρούσες συνθήκες.
Η απάντηση στο ερώτημα αν η χώρα μας μπορεί να τύχει ειδικής μεταχείρισης από το ΔΝΤ, καθυστερώντας τις δόσεις συμπεφωνημένα, έχει ως εξής: Χαλάρωση των κανόνων του ΔΝΤ υπάρχει μόνο για χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο ή χώρες υπανάπτυκτες.
Η ευρωζώνη
Τα απόνερα του ΔΝΤ θα φτάσουν μέχρι την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν θα θεωρηθεί άμεσα χρεοκοπημένη, αλλά οι θεσμοί (ΕΚΤ, EFSF) της ζώνης του ευρώ θα θέσουν σε εφαρμογή τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση μιας χρεοκοπίας χώρας-μέλους εντός του ευρώ. Πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε ότι «αθέτηση των οφειλομένων προς το ΔΝΤ δεν θα θεωρείται χρεοκοπία», αλλά θα είναι «πιστωτικά αρνητική» ενέργεια που θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: