TVXS Ανάλυση | 08:56 | 30 Μάιος. 2015
Με ανοιχτή γραμμή κορυφής Αθήνας – Βερολίνου – Βρυξελλών και με τελευταίο «σκληρό οχυρό» το ΔΝΤ δίνεται η μάχη για συμφωνία με τους πιστωτές μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μια συμφωνία η οποία φαίνεται πως θα έχει την πολιτική υπογραφή του Λευκού Οίκου και της γερμανικής καγκελαρίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από το Βερολίνο η συμφωνία θα κινείται στο γνωστό πλαίσιο των δύο επιπέδων – κατ’αρχήν θα αποδεσμεύει άμεση χρηματοδότηση προς την Αθήνα και, κατόπιν, θα βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το τελικό deal Ελλάδας και εταίρων με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο.
Καταλυτικό ρόλο στα πιο θετικά μηνύματα που εκπέμπουν από χθες το απόγευμα οι πιστωτές έπαιξαν δύο παράγοντες – το διπλό μήνυμα του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου από τη Δρέσδη προς Αθήνα και εταίρους για «λύση τώρα», καθώς και η παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για άμεσο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε σχετικά:
Λευκός Οίκος: Προς το συμφέρον όλων μια συμφωνία με την Ελλάδα
Όπως αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα El Mundo η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε άμεση συμφωνία για επανέναρξη της χρηματοδότησης και οι «υπουργοί Οικονομικών ήδη λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα από τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, κατά τρόπο επιτυχή εντός των προσεχών ημερών».
«Πρόκειται να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία, η απόφαση έχει ληφθεί ήδη», αναφέρει επικαλούμενη πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας: «Πρόκειται να κλείσει η αναθεώρηση του προγράμματος προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση κονδυλίων κι εν συνεχεία να προχωρήσουμε στην διαπραγμάτευση του τρίτου προγράμματος».
Ενδεικτικές τις νέου κλίματος είναι οι πληροφορίες που ήρθαν και χθες το απόγευμα από τις Βρυξέλλες για «αιφνίδια θετική αλλαγή κλίματος στο Brussels Group», ενώ στην ελληνική κυβέρνηση δεν διέφυγαν της προσοχής και οι, κατά τι, χαμηλότεροι τόνοι του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην σύνοδο της G7 στη Δρέσδη.
Kυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν κομβική την τριμερή συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ τη Δευτέρα, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή το μεγάλο μπρα ντε φερ παίζεται με το ΔΝΤ. Η αμερικανική πλευρά, ωστόσο, φέρεται να πιέζει το Ταμείο για άμβλυνση της στάσης του στο θέμα των εργασιακών και του ασφαλιστικού, ενώ την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες να μην συνδέσει την αποπληρωμή της δόσης της 5ης Ιουνίου με την ύπαρξη προηγούμενης δέσμευσης για άμεση εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα.
Σ’ αυτό το μέτωπο δεν στερείται σημασίας η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη σην RealNews ότι «η δόση της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ θα πληρωθεί». Εάν, δε, η απεμπλοκή με το Ταμείο επέλθει εντός των επόμενων δύο 24ώρων, παραμένει πάντα ρεαλιστικός και ο στόχος της ελληνικής πλευράς για σύγκλιση έκτακτου Eurogroup ακόμη και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Κυβερνητικά στελέχη, δε, τόνιζαν χθες το βράδυ ότι όλο το «στοίχημα» κρίνεται πλέον στο βαθμό της πολιτικής ευθύνης που θα αναλάβουν όλες οι πλευρές. Και παρέπεμπαν στη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιαννη Δραγασάκη στην Corriere della Serra, o οποίος όταν ερωτήθηκε «τι λείπει για την υπογραφή;» απάντησε: «Η πολιτική βούληση όλων των μερών».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Βαρουφάκης: Έτσι θα βγούμε ξανά στις αγορές
Σταθάκης: Μονόδρομος η συμφωνία – Θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ