Η Αθήνα της κρίσης μέσα από τον φακό του Associated Press | AP Photo/Thanassis Stavrakis
efsyn.gr | 02.06.2015, 13:55
Μία μέρα μετά την πενταμερή συνάντηση των θεσμών στο Βερολίνο, που κράτησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες, το ελληνικό ζήτημα παραμένει ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η οικονομία της χώρας ασφυκτιά.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι και πληθώρα δημοσιευμάτων δίνουν τη δική τους οπτική για μια διαπραγμάτευση που απασχολεί ολόκληρη την Ε.Ε.
Συμφωνία των θεσμών για κοινή πρόταση προς την Ελλάδα
Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο twitter του δημοσιογράφου της Die Welt, Jan Dams, οι θεσμοί κατέληξαν σε για κοινή πρόταση για την Ελλάδα:
Την είδηση μεταδίδουν, επίσης, το Reuters και η Wall Street Journal.
Πολ Μέισον: Οι πιστωτές διαφωνούν για το ελληνικό χρέος
Οι πιστωτές της Ελλάδας διαφωνούν για το αν και πόσο θα ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο οικονομικός συντάκτης του Channel 4 News, Πολ Μέισον.
Greece summary: no proposal emerged from Merkel-Lagarde-Draghi last night. Lenders at odds over whether/how much debt relief to give (1/2)
Από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ – Ντράγκι δεν προέκυψε κάποια πρόταση, σημείωσε ο ίδιος.
Financial Times: «Πιέζει για συμβιβασμό η Μέρκελ»
Δημοσίευμα των Financial Times, που αναφέρεται στη χθεσινή πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο, σημειώνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θέτει σε υψηλή προτεραιότητα την ευρωπαϊκή ενότητα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, όπως την ουκρανική κρίση και την αναστάτωση στη Μέση Ανατολή.
«Εάν η Μέρκελ τώρα πιέζει για έναν συμβιβασμό, είναι πιθανόν ότι η ευρωζώνη θα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει νέες οικονομικές παραχωρήσεις και όχι το ΔΝΤ. Και το πιθανό κανάλι δεν θα είναι η ΕΚΤ, αλλά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης», αναφέρει το δημοσίευμα.
Παράλληλα, οι Financial Times σημειώνουν ότι Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εργάστηκαν χθες πάνω σε ένα τεχνικό σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο ετοίμασε η Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχος δήλωσε ότι στο σχέδιο δεν υπάρχουν παραχωρήσεις της Αθήνας αλλά έχει κύριο στόχο να περιγράψει με σαφήνεια τις βασικές αρχές που απαιτούν οι πιστωτές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.
Γερμανία: Την «επιλογή της Zάμπια» προτείνει το ΔΝΤ
Στο ενδεχόμενο να καταφύγει η Ελλάδα στην «επιλογή της Zάμπιας» αναφέρεται το πρώτο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Με τίτλο «Θα κάνει το ΔΝΤ τα στραβά μάτια;», το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αυτή η πρόταση προέρχεται από το ίδιο το Ταμείο.
Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ARD στην Ουάσινγκτον, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να διαφοροποιείται λίγο από τη σκληρή γραμμή του Ταμείου, η οποία είναι ότι όταν κάποια χώρα τού οφείλει χρήματα, πρέπει να πληρώνει εγκαίρως.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μάρεϊ δήλωσε ότι το Ταμείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πληρώσει όλες μαζί τις δόσεις του δανείου της για τον μήνα Ιούνιο. Για να γίνει αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει απλώς να ενημερώσει το ΔΝΤ.
Αυτή θα ήταν η «επιλογή της Zάμπια». Πριν από 30 χρόνια κάτι ανάλογο είχε κάνει και το αφρικανικό κράτος με τις δόσεις του δανείου που όφειλε στο ΔΝΤ.
Βέβαια ακόμη κι αν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο τέλος Ιουνίου 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Όμως με αυτό τον τρόπο, επισημαίνεται στον ιστότοπο του ARD, η Αθήνα θα αγοράσει χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και για αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις.
Σχολιάζοντας αυτό το ενδεχόμενο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε: «Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να οριστεί ως διορία όχι η 5η Ιουνίου, αλλά μια άλλη ημερομηνία τον Ιούνιο. Όμως αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται όταν κανείς παρατείνει τις διαπραγματεύσεις έως την επόμενη διορία».
Κομισιόν: Απομένει πολλή δουλειά
Πολλά εμπόδια μένουν να ξεπεραστούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Είναι αποφασιστικής σημασίας να σταθεροποιηθεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ.
Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος, να ξεκινήσει να ανακάμπτει εκ νέου με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χρημάτων τα οποία έχουν ήδη τεθεί στη διάθεσή της.
Από την άλλη, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Annika Breidthardt, δήλωσε προ ολίγου στην τακτική ενημέρωση ότι συνεχίζονται οι επαφές και οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει ακόμα απτό αποτέλεσμα.
Γκάμπριελ: Τεράστιες πολιτικές συνέπειες από χρεοκοπία της Ελλάδας
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας ζήτησε από την Ελλάδα να απαντήσει στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους.
«Θεωρώ ότι είναι απολύτως σωστό η Γερμανία και η Γαλλία να καταβάλουν ακόμη μία προσπάθεια», δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολιτικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ήταν φυσικά τεράστιες για την ευρωζώνη».
«Η αλήθεια είναι ότι αν σπάσει η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι, τότε η Ευρώπη θα συγκλονιστεί», υπογράμμισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.
Μοσκοβισί: «Σημαντική πρόοδος, μένει πολύς δρόμος»
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων δήλωσε σήμερα ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας, αλλά μένει ακόμη «πολύς δρόμος» να γίνει.
«Οι συνομιλίες αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς», υπάρχει «πραγματική πρόοδος» για εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.
«Υπάρχουν στέρεες βάσεις για την καταγραφή προόδου, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό» και «πρέπει να καταβληθούν ακόμη προσπάθειες από τις δύο πλευρές για να το επιτύχουμε», επέμεινε, προσθέτοντας ότι επιθυμεί «σφόδρα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».
«Έχουμε προχωρήσει ως προς συγκεκριμένα ζητήματα», κυρίως σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, αλλά «ο χρόνος πιέζει», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δήλωσε ότι «δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα».
«Αρχίσαμε να δουλεύουμε σε βάθος για τις συντάξεις, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάποιες πρώτες προτάσεις και εξετάζονται τα υπέρ και τα κατά», κατέληξε ο ίδιος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: