Η παγκόσμια οικονομία, η προστασία του κλίματος αλλά και θέματα υγείας βρίσκονται στην ατζέντα της πολυδάπανης Συνόδου Κορυφής του G7 που ξεκινά σήμερα στο Ανάκτορο Έλμαου της Βαυαρίας.
Το τοπίο γύρω από πεντάστερο ξενοδοχείο Έλμαου που βρίσκεται μεταξύ Γκάρμις-Παρτενκίρχεν και Μίτελβαλντ, είναι ειδυλλιακό. «Θέλουμε να δείξουμε στους φιλοξενούμενούς μας μια πανέμορφη πλευρά της Γερμανίας», είπε η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, αιτιολογώντας την επιλογή του συγκεκριμένου τόπου για τη διεξαγωγή του G7. Πρόκειται αναμφίβολα για μια πανάκριβη επιλογή. Η “εκδρομή” των «επτά ισχυρότερων» του κόσμου θα κοστίσει περί τα 360 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την ασφάλειά τους, την οποία έχουν αναλάβει 19.000 αστυνομικοί.
Θεματικά η Σύνοδος πραγματοποιείται στον αστερισμό διεθνών κρίσεων και ανθρωπιστικών καταστροφών. Η αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία, οι δύσκολες σχέσεις με τη Ρωσία, η μάχη κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, ο υποσιτισμός δυο δις ανθρώπων, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Ιαπωνίας, ΗΠΑ και Καναδά. «Όποιος αμφιβάλει για το νόημα τέτοιων συνόδων, ας ρίξει απλώς μια ματιά στις εστίες κρίσης του σήμερα για να αντιληφθεί την αναγκαιότητα, αν όχι την υποχρέωση, μιας από κοινού αναζήτησης λύσεων», υπογράμμισε η καγκελάριος Μέρκελ προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Μια κοινότητα αξιών;
Στην πραγματικότητα το G7 είναι το μοναδικό φόρουμ τέτοιου είδους όπου μπορούν να γίνουν εμπιστευτικές συνομιλίες σε έναν πολύ μικρό κύκλο συμμετεχόντων, μια ανταλλαγή απόψεων σε πολύ προσωπικό επίπεδο. Για την Α. Μέρκελ όμως δεν πρόκειται απλώς για μια ανταλλαγή απόψεων. Κατά την άποψή της το G7 οφείλει να στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα για όλα τα μείζονος σημασίας ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη.
Μετά την αποπομπή της Ρωσίας από το κλαμπ των ισχυρών το G7 αντιλαμβάνεται την ύπαρξή του ως μια κοινότητα αξιών, η οποία έχει αναλάβει το ρόλο του πρωτοπόρου. Ζητούμενο ήταν και παραμένει η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον πλανήτη και η επίτευξη ευημερίας για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο μπαίνουν στην ατζέντα θέματα όπως η προστασία του κλίματος, η προστασία των θαλασσών ή η μάχη κατά επιδημιών, όπως είναι ο Έμπολα.
Η Α. Μέρκελ ζητά να δεσμευτούν οι G7 στην εξάλειψη της πείνας και της απόλυτης φτώχειας μέχρι το 2030. Σύμφωνα με την ίδια, μόνον εάν διασφαλιστεί η σίτιση ενός ολοένα αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, μπορούν να στεφθούν με επιτυχία περαιτέρω βήματα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Η καγκελάριος φρόντισε να βάλει ψηλά στην ατζέντα και θέματα όπως την εκπαίδευση, τις επαγγελματικές προοπτικές κοριτσιών και γυναικών αλλά και την προστασία της εργασίας. Το τελευταίο αφορά ειδικότερα τη θεσμοθέτηση παγκόσμιων περιβαλλοντικών και κοινωνικών στάνταρ στην παραγωγή και διάθεση ενδυμάτων, τροφίμων και άλλων προϊόντων. Πρόκειται για μια άμεση αντίδραση στις πολύνεκρες πυρκαγιές σε εργοστάσια παραγωγής ρούχων στο Μπαγκλαντές.
Το κατηγορώ των αντιπάλων
Στο Έλμαου θα τεθούν οι βάσεις για το Vision Zero Fund, ένα παγκόσμιο προληπτικό ταμείο από το οποίο θα χρηματοδοτούνται προγράμματα αντιπυρικής προστασίας αλλά και επιθεωρήσεις και ασφάλειες κτιρίων. Οι «7» δεν αναμένεται να αποφασίσουν όμως στη Βαυαρία για το ύψος των σχετικών κονδυλίων, και κυρίως, πώς θα χρηματοδοτηθεί.
Πρόκειται για ένα από τα πολλά παραδείγματα που δίνουν τροφή στους αντιπάλους του G7. Χωρίς δεσμευτικούς κανόνες για πολυεθνικές εταιρίες, το Vision Zero Fund δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, σχολιάζει το κόμμα της Αριστεράς στο Βερολίνο.
Οι αντίπαλοι του κλαμπ των ισχυρών υποστηρίζουν ότι οι εκπρόσωποι των πλουσιότερων και ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου δεν έχουν τη νομιμοποίηση να αποφασίζουν για τις τύχες του υπόλοιπου κόσμου. Η πολιτική των χωρών του G7 σημαίνει νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, πόλεμο, εκμετάλλευση, φτώχεια, πείνα και περιβαλλοντική καταστροφή, αναφέρει το κίνημα διαμαρτυρίας Stop G7 Elmau 2015.
Σε κάθε περίπτωση και για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του, το G7 θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα, σχολιάζει η Κλάουντια Σμούκερ, από το Γερμανικό Ίδρυμα Εξωτερικής Πολιτικής. Σύμφωνα με την ίδια, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, το διευρυμένο G20, που περιλαμβάνει και τις αναδυόμενες οικονομίες, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. «Το G7 παραμένει σημαντικό, ωστόσο μόνο συγκεκριμένα αποτελέσματα στη βάση κοινών αξιών θα το προστατεύσουν από το να απολέσει τη σημασία του».
Παρόμοια Άρθρα: