Λεουτσάκος, Πετράκος, Μητρόπουλος θέτουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές για μία συμφωνία με τους δανειστές | EUROKINISSI
efsyn | 11.06.2015, 15:00
Τι κοινό έχει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και… επικεφαλής της Υποστηρικτικής Λαϊκής Αντιμνημονιακής Τάσης Γ. Μιχελογιαννάκης με τη θρυλική Νάντια Κομανέτσι, η οποία σαν χθες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ άρχισε να γράφει τη χρυσή της ιστορία;
Προφανέστατα τίποτα, εκτός από την αναφορά του σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «δεν θα γίνω Κομανέτσι», εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την πρόθεσή του να μην ψηφίσει τη συμφωνία όταν αυτή κατατεθεί στη Βουλή.
Δεν παρέλειψε δε να απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό ζητώντας «όχι παράταση του Μνημονίου, όχι Αγγλικό Δίκαιο, όχι λογαριασμός προτεραιότητας και όχι άρση ασυλίας του Δημοσίου», για να δρέψει τις δάφνες του συναδέλφου του των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Χαϊκάλη.
Το ιλαρόν του πράγματος είναι ότι κανείς από τους νεόκοπους τηλεοπτικούς πολιτικούς αστέρες δεν γνωρίζει σε ποια συμφωνία αναφέρεται, αφού προς το παρόν άπαντες ξέρουμε μόνο προτάσεις.
Από την άλλη, σχεδόν όλοι λαλίστατοι εκφράζουν και τη δική τους πολιτική πλατφόρμα, η οποία αλλάζει κατά το δοκούν και ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται.
Την παράσταση έκλεψε η δήλωση του Γ. Μιχελογιαννάκη «δεν θα γίνω Κομανέτσι» με την οποία προανήγγειλε ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία
Οσο δεν υπογράφεται η συμφωνία το αλαλούμ των δηλώσεων, με το απαραίτητο πολιτικό αμπαλάζ τού στιλ «δεν είμαστε όλοι το ίδιο, άσχετα αν είμαστε στο ίδιο κόμμα, και στην ίδια κυβέρνηση», συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος υποστήριξε ότι «επιθυμούμε συμφωνία αλλά δεν υποκύπτουμε κιόλας, δεν είμαστε όμηροι κανενός, είμαστε εταίροι στην Ευρώπη και όχι υποτελείς», ενώ ο Στ. Λεουτσάκος υποστήριξε πως «υπάρχει φιλοδοξία οι εταίροι να επιδείξουν αλληλεγγύη, μπορούμε να ρυθμίσουμε την αγορά εργασίας ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση».
Ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος ήταν πιο ρεαλιστής αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της ρήξης αφού υποστήριξε: «Με ποιες προϋποθέσεις, αν μπορούσαμε να βρούμε χρηματοδότηση από το εξωτερικό και αν είχαμε και σχέδιο. (…) Υπάρχουν και άλλα τεράστια τεχνικά προβλήματα».
Μπέρδεψε την Αριστερά
Ο λαλίστατος αντιπρόεδρος της Βουλής, που δεν αφήνει «τίποτα να πέσει κάτω», το πήγε πιο πέρα: «Η κυβέρνηση θα πάρει επώδυνα μέτρα, που ποτέ στην ιστορία της η Αριστερά δεν έχει εφαρμόσει». Ποια Αριστερά κυβέρνησε δεν μας το απαντάει, εκτός και αν θεωρεί το ΠΑΣΟΚ Αριστερά…
Θέμα προέκυψε και με την κίνηση των 22 βουλευτών που ζητούσαν την άμεση κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Τι και αν το είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης απάντησε πως «μονομερώς θα νομοθετήσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας».
Για «επώδυνα μέτρα αλλά και δίκαια κατανεμημένα» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γ. Κατρούγκαλος. Οσο δε για τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εύκολα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι επιθέσεις και αλληλοκαρφώματα έχουν γίνει κοινός τόπος -ο Μουρούτης μάλλον φαντάζει ξεπερασμένος.
Ενα κόμμα, πόσο μάλλον κυβερνητικό, με διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις στο εσωτερικό του, ειδικά σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα στοιχειωδώς γνωρίζει, ή οφείλει να γνωρίζει, να αυτοπροστατεύεται.
Ισως η προτροπή του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλη να αποκτά εξαιρετική σημασία όταν δήλωσε χθες: «Οποιος δεν μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον ας μη βλάπτει, και αναφέρομαι στους πάντες και σε εμάς».
Ευθεία βολή σε όσους «είδαν φως και μπήκαν» προειδοποιώντας ότι «για τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Μητρόπουλου δεν θέλω να κάνω αυτήν την ώρα κανένα σχόλιο, στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έχω να πω πολλά…».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πιέσεις και διαρροές συνθέτουν το «κλίμα» στις Βρυξέλλες